Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

L'Equipe ho zaradil medzi 50 top talentov sveta a Weiss s Kmotríkom ho nevedeli udržať. Proti Maccabi mu dali šancu, tú svoju však nevyužil

Jeho prestup sa upiekol na poslednú chvíľu. Šlo doslova o hodiny. David Strelec sa v stredu večer - v dueli 3. predkola Ligy majstrov proti Maccabi Haifa - vrátil domov na Tehelné pole.

10.08.2023 10:10
12. Slovan vs Haifa Foto: ,
Na trávnik sa na posledných 15 minút dostala aj najnovšia posila belasých z talianskej Spezie, 16-násobný reprezentant Slovenska David Strelec. Ani on však s nepriaznivým výsledkom už nič neurobil.
debata (5)

Tam, kde futbalovo vyrástol.

Hoci pred dôležitým zápasom, ktorý Slovan proti izraelskému majstrovi napokon prehral 1:2, trénoval s mužstvom iba jedenkrát – ráno v deň stretnutia – dostal sa aj na ihrisko.

A hoci čakal, že to bude od trénera Weissa maximálne päť minút, bolo ich dvadsať. „Ale cítil som, že by som zvládol aj viac,“ uškrnul sa.

Strelec mal jednu dobrú šancu, ale z uhla päťky si netrúfol na streli, ale loptu posunul Markovi Toličovi. „Mal som ju na dlhú nohu, tak som radšej prihral,“ vysvetľoval novinárom.

Hráči Slovana Kucka a Strelec o odvete s Haifou
Video

Po zápase bol pochopiteľne sklamaný, nie však rezignovaný. „Mrzí ma výsledok, ale do odvety to je otvorené. Môže sa stať čokoľvek. Je to len polčas. Vlani hralo Maccabi Ligu majstrov, ale dá sa proti nemu hrať,“ vravel Strelec.

Tréner Vladimír Weiss vraví, že jeho nová akvizícia si z ničoho veľkú hlavu nerobí. Vraj život je pre ňu gombička. Keď však s týmto hodnotením novinári konfrontovali stále len 22-ročného útočníka, iba sa pousmial.

„Život gombička? To si len on myslí, nie je to také jednoduché. Pri rozcvičke som dokonca pociťoval aj stres,“ smial sa Strelec, ktorého na Tehelnom poli privítala vypredaná aréna búrlivým potleskom. „Mal som aj zimomriavky. Bolo to skvelé. Dostal som veľa povzbudzujúcich správ,“ priznal.

Tréner Slovana Weiss po zápase s Haifou: Pokúsime sa o zázrak
Video

Strelec je jeden z mála odchovancov Slovana Bratislava, ktorý sa v posledných rokoch presadil aj v seniorskom futbale. Jeho talent bol od počiatku nespochybniteľný. Vo februári 2021 ho francúzsky denník L'Equipe zaradil medzi najlepších 50 hráčov do 20 rokov.

"Teším sa z umiestnenia v tomto prestížnom rebríčku. Zvlášť si cením, že som sa tam dostal zo slovenskej ligy, odkiaľ je to podľa mňa ťažšie než z top európskych súťaží, ktoré sú logicky viac sledované.

Vnímam to ako motiváciu, stále sa chcem posúvať, pracovať na sebe a byť lepší," uviedol vtedy pre web „belasých“ Strelec.

"Keď som sa prvýkrát dopočul, že som v tomto výbere, tak som sa okamžite zaujímal, na akom som mieste. (bol na 49. pozícii, pozn. red.)

Nočná mora z Haiti. Ohlasy na duel Slovan - Haifa Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Šanca na historický kúsok či nočná mora Milana...

A hneď som si povedal, že v budúcnosti by som sa chcel posunúť ešte vyššie. Budem robiť všetko pre to, aby som dával góly a bol platný pre Slovan."

To však už na mladého Strelca striehli kluby z Európy. A na Tehelné pole začali chodiť ponuky. Napokon aj sám David prejavil vôľu odísť do zahraničia. Kúpila ho talianska Spezia, v tom čase nováčik Serie A. Za slušných 2,5 milióna eur.

"David Strelec prejavil obrovský záujem prestúpiť do Talianska. Chceme v kabíne udržať dobrú klímu a stopercentnú koncentráciu všetkých hráčov na to, čo nás v ďalšom priebehu sezóny čaká.

Aj preto sme sa rozhodli Davidovi vyhovieť, aby sme nepripustili akúkoľvek negatívnu atmosféru. So Speziou sme sa dohodli na jeho prestupe.

Ďakujem Davidovi za všetko, čo pre Slovan odviedol, a prajem mu všetko dobré do ďalšej kariéry," povedal pre klubový web generálny riaditeľ Ivan Kmotrík ml.

SR Bratislava šport futbal LM 3. predkolo Slovan Haifa BAX Čítajte viac Sen o skupine Ligy majstrov sa pre Slovan komplikuje. Padol s Haifou

Bolo zrejmé, že on, ani tréner Weiss nie sú s týmto rozhodnutím spokojný. Predsa len, stále bol to mladý hráč, ktorý nemal isté miesto ani v základnej jedenástke Slovana.

O necelý mesiac však už Strelec debutoval v zápase proti AC Miláno, o ďalších dvadsať dní sa premiérovo strelecky presadil proti Salernitane. „Bol to pre mňa deň veľkých emócií. Som naozaj nadšený z toho, že som strelil gól,“ tešil sa.

„Vedel som, do čoho idem. Odchodom zo Slovana som neurobil unáhlený krok. Viem, čo strácam, ale aj čo môžem získať. Som s tým vyrovnaný, viem, čo robím. V Taliansku je omnoho viac ťažkých zápasov, to treba objektívne priznať. Len náročné situácie vás posunú vpred,“ hodnotil svoj prestup v rozhovore pre Pravdu.

Lenže štarty ani góly rýchlo nepribúdali. Strelec viac zohrieval lavičku náhradníkov. V najvyššej súťaži už ďalší gól nepridal, na hosťovaní v druholigovej Reggine skóroval trikrát. Napriek tomu hodnotí svoj odchod do zahraničia pozitívne.

„Bola to skúsenosť, zahral som si jednu z top štyroch líg na svete. Taliani dbajú veľmi na taktiku, v tomto smere som sa asi najviac posunul,“ zhodnotil.

David Strelec Čítajte viac Návrat strateného syna. Strelec je posilou Slovana, aké boli jeho prvé slová po podpise?

Jeho pozícia je dnes iná, ako v lete 2021, keď odchádzal do Talianska. Vtedy si prestup do zahraničia prakticky vydupal, dnes je však rád, že sa do Slovana vracia. Napokon, aj tréner Weiss o ňom nehovoril ako o posile, ale ako o hráčovi, ktorému chcú tentokrát belasí pomôcť.

„Chceme mu pomôcť a chceme, aby dával góly za Slovan. Čo bude potom, to sa uvidí,“ povedal tréner Weiss.

Do Slovana prišiel na hosťovanie s opciou na prestup. To znamená, že ak s ním bude na Tehelnom poli spokojnosť, klub ho môže za vopred dohodnutú sumu definitívne odkúpiť.

A to je okrem strieľania gólov aj Strelcov sen. „Vybojovať si prestup. Chcem hrať tak, aby ma potom Slovan kúpil,“ zakončil.

Šancu zrejme dostane. Slovan odohrá odvetu v Haife v utorok od 19.00. Medzitým v sobotu nastúpi v lige na pôde Skalice.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Dávid Strelec