Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prilákať Sagana nebolo ľahké. Musel som presvedčiť ľudí, ktorým verí, vraví šéf slovenskej stajne Pierre Baguette

To, čo kedysi vyzeralo ako sci-fi, sa stáva skutočnosťou. Slávny Peter Sagan bude jazdiť za slovenskú stajňu. Už čoskoro bude súčasťou kontinentálneho tímu Pierre Baguette na jednorázovkách v Slovinsku.

13.03.2024 14:42
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Za všetkým je odvážny sen Borisa Horvátha, skalického podnikateľa a veľkého cyklistického nadšenca, ktorý buduje túto značku.

„A naši mladí jazdci budú vidieť, ako sa správa profesionál. Raz chcú aj oni pretekať za World Tour tímy, no nech sa páči, teraz majú šancu jazdiť popri jednej z najväčších hviezd tohto storočia,“ vraví majiteľ stajne.

Pred rokom ste nám povedali, že uvažovať nad tým, „že by Peter Sagan v drese Pierre Baquette štartoval na cestných pretekoch, bol azda aj výsmech“ a vy musíte nohami zostať na zemi. Azda tušíte, čo sa vás chceme opýtať…

Či som sa naučil lietať?

Presne…

Viete, jedna vec je, čo sa môže komunikovať nahlas do médií, druhá, čo je realita. Pravda je taká, že sme o tom viedli debaty už dlhšie a v čase, keď som sa s vami rozprával, už nejaké boli aj za nami. Ale nemohol som to predsa nahlas vytrúbiť do sveta. Nič ešte nebolo ani zďaleka isté.

Čiže plán so Saganom na asfalte ste mali aj vlani?

Áno. No bola to skôr vízia a sen. V hlave ho nosím hádam už šesť rokov.

Peter Sagan Čítajte viac Kedysi neohrozený vládca horských bicyklov spomína, ako sa naňho zavesil mladý Sagan. Naložili mu na rohy a uniesol to, vraví Barényi

Ako prebiehali cyklistické pytačky?

Nebudem klamať, nebolo to vôbec jednoduché. Sagan je profesionál, obklopený množstvom ľudí. Najprv som musel vybudovať zázemie tímu. Oslovil som Petrovho brata Juraja, ktorý je našim športovým riaditeľom – chcel som mu dokázať, že to myslím seriózne a projekt má budúcnosť.

Celú kariéru sa v Peťovej blízkosti pohybuje Ján Valach, podľa mňa jeden z najšikovnejších športových riaditeľov súčasnosti. Aj on musel mať istotu, že krok, ktorý sa chystáme spraviť, je správny. Peter týmto ľuďom veľmi dôveruje.

Ale hovorili ste s ním aj osobne, však?

Iste. Niekoľkokrát. Predostrel som mu svoje plány. Vždy sme sa rozišli s tým, že to mám ďalej riešiť s jeho manažmentom. A tak aj bolo.

Vyberal si sám podujatia na ktorých bude štartovať?

Aj toto je o jeho širokom tíme. Má svojho trénera, s ktorým konzultuje nabitý program. Aj preto sme sa teraz dohodli na dvoch jednorázovkách v Slovinsku. Hádam bude všetko v poriadku a my tam budeme môcť ukázať silu a pripravenosť nášho tímu.

Peter Sagan Čítajte viac Až keď budem fit. Tourminátor svojho top fanúšika zatiaľ nevidel. Za populárnym profilom Peter Sagan CZ/SK stál chlapec z Moldavy

Máte už aj nejaké ohlasy na to, že na menej prestížne preteky privediete trojnásobného majstra sveta?

Informovali o tom zatiaľ len naše médiá. My, ani Peter Sagan, na sociálnych sieťach ešte nie. Situácia je taká, že podstupujeme administratívne kroky spojené s tímovou licenciou na UCI. Je však len otázkou pár hodín, kedy to bude dotiahnuté.

Potom pustíme všetky informácie o tíme do šíreho sveta a na to sa veľmi tešíme. Reakcia organizátorov bola mimoriadne pozitívna, veď kto by nechcel mať takéto meno na svojom podujatí?

S ním vám asi podpíšu akúkoľvek prihlášku, však?

(smiech) Na preteky Okolo Maďarska sme poslali žiadosť s tým, že prídeme aj s Petrom Saganom. Ich odpoveď bola pozitívna. Ďakujeme im za ňu a účasť berieme ako jednu z našich najvyšších sezónnych priorít. Tak sa aj pripravíme.

Čo to pre vás ako tím znamená?

Veľa. Ďalší krok v zlepšovaní sa. Otvárajú sa nám nové možnosti. Môžeme oslovovať nových partnerov, posúvať sa a profesionalizovať. Navyše, naši mladí jazdci budú vidieť, ako sa správa profesionál.

Raz chcú aj oni pretekať za World Tour tímy, no nech sa páči, teraz majú šancu jazdiť popri jednej z najväčších hviezd tohto storočia.

Boris Horváth (vľavo hore) pre svoju víziu... Foto: RRK Group Pierre Baguette Benzinol
Boris Horváth Boris Horváth (vľavo hore) pre svoju víziu získal aj Juraja Sagana, ktorý je športovým riaditeľom tímu.

Nedostávate ich trošku aj pod tlak?

Jasné, že áno. Ale veľká cyklistika je aj o veľkom tlaku. Nech si ho skúsia.

A z hľadiska samotného zabezpečenia? Už zrejme nebude stačiť prísť na podujatie len s osobnými automobilmi…

To je pravda. Aj v tomto smere sa výrazne posúvame. Pôjdeme tam minimálne s mechanickymi vozmi od nášho partnera, na jednom karavane a na svojom vlastnom príde aj Peter. Na všetko bude dohliadať Valach.

Veľký detailista. Puntičkár. Vie, ako to chodí vo svetovom pelotóne, veľa v ňom spoznal a teda nás aj veľa naučí. Bude mu záležať zrejme aj na tom, aby boli všetky autá poriadne vytepované.

Bude Sagan aj súčasťou tímovej réžie? Trebárs vašim lídrom?

Ťažko v tejto chvíli povedať. Treba si uvedomiť, že na podobných pretekoch, aké nás v tejto chvíli čakajú v Slovinsku, jazdil naposledy ako 18-ročný.

Ak to trošku preženiem, Peter by sa mohol tešiť na to, ako sa tam bude jazdiť pomaly. (úsmev) Sagan bude v dobrej kondícii a my vieme, že ak zacíti výsledok, pôjde za ním. V každom prípade sme nadšení, že tam bude s nami.

O jeho prípadnom triumfe by informovali asi všetky cyklistické médiá…

To si píšte. Je to fenomén uplynulých dvoch dekád. Teším sa, keď správu, že s nami pocestuje do Slovinska, definitívne pustíme von.

Peter Sagan. Foto: ČTK / Panoramic / Jan De Meuleneir
Peter Sagan Peter Sagan.

Šéf stajne ATT Investments Radim Kijevský si tak trochu rypol do vás, že ak on bude mať dohodu so Zdenkom Štybarom, tak to nebude ako „bagetári“ so Saganom, lebo oni pôjdu naplno. Máte preňho nejaký odkaz?

Ani neviem, či odkaz. Ale pozrime sa na fakty – Štybar zrejme za ATT pretekať nebude, Sagan za nás áno. Ja si však pána Kijevského veľmi vážim, pre cyklistiku spravil veľa, možno to bolo len nedorozumenie, veta vytrhnutá z kontextu. Ide to mimo mňa. Vôbec to ďalej nerozoberám.

Mimochodom, ako ste vyriešili situáciu, keď váš tím jazdí na strojoch Time a Tourminátor je značkou Specialized?

V tomto asi budeme jediní na svete. Stálo to veľa úsilia, ale napokon sa to podarilo. Aj po rokovaní so šéfom Time, ktorý bol nielen ústretový, ale aj pochopil, že takto by z toho mohli mať niečo všetky strany. V tomto smere nám výrazne pomohol Saganov manažér Gabriele Uboldi.

Ako po roku a pol hodnotíte účasť Pierre Baguett v kontinentálnom kolotoči?

Som spokojný. Myslím, že sme sa v tejto konkurencii nestratili. Dokonca sme zaznamenali aj niekoľko pekných výsledkov. Aj manažérsky ma to posunulo vpred.

Už sa nenechám obabrať niektorými mladými jazdcami. Takými, ktorým to platia rodičia s tým, len aby pretekali a oni pritom nič nerobia preto, aby sa ďalej zlepšovali. Zmúdrel som, už ma neokabátia.

„Keby sa nám podarilo pritiahnuť Petra, v tej chvíli môžem zobrať do ruky mobil a osloviť OMV či MOL. Otvorili by sa nám veľké možnosti,“ povedali ste nám takto pred rokom. Otvárajú sa teda?

Do istej miery áno. Oslovili sme Orlen. (smiech) Nejaké rokovanie už prebehlo, nejaké nás ešte čaká. Bavíme sa však o sezóne 2025.

Sagan Alaphilippe Čítajte viac Bol som hlúpy, že som Sagana nepodpísal. Teraz legendárnej značke hrozí, že príde o iného svetového šampióna

Pôjdete do Slovinska aj vy?

Isteže. Je to priam moja povinnosť. Teším sa tam, je to príležitosť na nové stretnutia a nadväzovanie ďalšej spolupráce. Navyše, vidieť Petra v našom drese na pretekoch je niečo unikátne. To si nemôžem nechať ujsť.

Sadnete si aj do tímového vozu?

To je otázka. Určite tam budú Juro Sagan a Ján Valach, ja sa postavím tam, kde ma bude potrebovať tím. Ak to bude na občerstvovačke, nech ma tam pokojne vyložia.

Trošku nadnesene – má Sagan sľúbenú odmenu za víťazstvo?

Peter má rád výzvy a my mu nejakú pripravíme… (úsmev) Aj naši mladí môžu zabojovať o odmeny, ak ho napríklad k tomuto triumfu dovedú.

Sagana čoskoro zažijú Slovinci, potom Maďari. Pracujete však aj na tom, aby svoju hviezdu videli aj Slováci?

Rokujeme o tom s organizátorom pretekov Okolo Slovenska. Mať Sagana na týchto pretekoch by bolo jednoznačne pozitívne. Nielen pre návštevnosť podujatia.

Top výroky: Sagan o sebe, iní o Saganovi Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Bezprostredný, úprimný, čo na srdci, to na...
debata chyba