Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadne výhovorky, ukrutne úprimný Sagan: Šance na olympijské hry v Paríži sú takmer nulové

Slovenský cyklistický fenomén Peter Sagan je šťastný, že sa môže po rokoch na ceste venovať svojej skutočnej vášni, horskej cyklistike.

02.03.2024 08:30
Peter Sagan Foto:
Po zdravotných problémoch sa Peter Sagan po prvýkrát objavil na verejnosti v piatok počas prezentácie tímov pred pretekmi Strade Bianche.
debata (2)

Trojnásobný majster sveta pre Blick hovoril o nereálnom olympijskom cieli, synových športových pokusoch aj smrti Gina Mädera na Okolo Švajčiarska.

Sagan sa počas celej výnimočnej kariéry v cestnej cyklistike prezentoval ako excentrický šoumen so slobodným duchom a tiež absolútnou úprimnosťou. Tú potvrdil aj odpovedi na prvú otázku, či mu niekoľko mesiacov po rozlúčke s cestou z cyklistiky niečo chýba. „Nie, nič,“ skonštatoval Slovák.

Odmalička ho to ťahalo viac k horskej cyklistike, na ktorú po fenomenálnych rokoch v profi pelotóne aktuálne úplne presedlal. „Je to všetko o utrpení a obetovaní sa v tréningu. Ale nakoniec, horská cyklistika je to, čo som vždy chcel robiť odmalička.“

Mark Cavendish Čítajte viac Cavendish zostal po slovách od Sagana neskutočne dojatý, chytal sa za srdce a zatiahol sa mu hlas. Potom opätoval uznanie

Slovenský horský cyklista sa nedávno zúčastnil propagačného podujatia jedného zo svojich sponzorov FlowBank v Zürichu a pri tej príležitosti v rozhovore priznal, že si užíva športovanie bez väčšieho tlaku na výsledky.

Jedným so Saganových cieľov pre tento rok bolo vybojovať si miestenku v cross country na olympijské hry do Paríža. No sám priznal, že svoj druhý štart v horskej cyklistike pod piatimi kruhmi pravdepodobne nepridá.

„Bude to veľmi ťažké. Šance sú pravdepodobne nulové, ale uvidíme,“ uviedol 34-ročný Žilinčan. Účasť v Paríži si zabezpečí 19 najlepších krajín v olympijskom rebríčku cross country a Slovensku v ňom patrí až 38. miesto.

Sagan Alaphilippe Čítajte viac Bol som hlúpy, že som Sagana nepodpísal. Teraz legendárnej značke hrozí, že príde o iného svetového šampióna

Jedinou olympijskou nádejou pre Sagana je udelenie voľnej karty. Komisia Medzinárodného olympijského výboru ju však zvykne udeľovať rozvojovým krajinám, aby mali na hrách zastúpenie. Napríklad v Riu 2016 ju získal pretekár z afrického Lesotha.

Nevyhol sa asi nepríjemnej udalosti z minulého týždňa. Sagan mal počas pretekov v horskej cyklistike v španielskej Chelve abnormálnu tachykardickú epizódu. V cieli mu opakovane namerali tepovú frekvenciu, ktorá prekonala hranicu 200 úderov za minútu.

Sagan absolvoval sériu vyšetrení, ktoré potvrdili počas intenzívnych cvičení pretrvávajúce zrýchlenie srdcového rytmu. Pred dali lekári Slovákovi do tele senzor, ktorý neustále monitoruje jeho tep. „Všetko je pod kontrolou, čoskoro sa vrátim na bicykel,“ upokojil Sagan fanúšikov po zákroku na sociálnych sieťach.

Peter Sagan Čítajte viac Som v poriadku, ozval sa Sagan po procedúre v talianskej nemocnici. Pod kožou mu pribudol implantát

Spomenul aj prvé športové kroky syna Marlona, ktorý sa zatiaľ o cyklistiku nezaujíma. „Som rád, že nebicykluje,“ s úsmevom odvetil s tým, že dobre vie, aké veľké riziko tento šport prestavuje. „Momentálne skúša futbal a tenis. Ale nikdy ho nebudem tlačiť do žiadneho športu.“

Nebezpečenstvo cyklistiky potvrdilo v minulom roku viacerom tragických úmrtí na cestách. Jedným z nich bola aj smrť Švajčiara Gina Mädera na pretekoch Okolo Švajčiarska. „Bol som z toho veľmi smutný. Patril k mladšej generácii, nemal som s ním veľa kontaktov a predsa ma to hlboko zasiahol. Pre cyklistiku to bola veľká tragédia,“ dodal Sagan.

Posledné preteky Sagana na MS v cestnej cyklistike Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Trojnásobný majster sveta Peter Sagan pútal...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #horská cyklistika #OH 2024 v Paríži