Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapec, ktorý takmer dorovnal Saganov rekord, sa vytratil. Jeho prísny šéf ho prirovnal k psovi - treba mu však povedať odkiaľ pokiaľ

Šéf cyklistickej stajne Soudal Quick-Step Patrick Lefevere nemá problém povedať svoj názor nahlas.

21.02.2024 11:40
2. Alaphilippe Foto: ,
Julian Alaphilippe.
debata (1)

Ani vtedy, keď ide o verejnú kritiku jeho jazdcov. Tentoraz to schytal dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe. Lefevere mu údajne povedal, že „ak to ešte raz pokazíš, na mieste ťa vyhodím“.

Najnovšie informácie vychádzajú z rozhovoru portálu Humo, v ktorom Lefevere naznačuje, že Alaphilippe stratil v uplynulých dvoch rokoch pozornosť a že jeho výsledky sa zhoršili vďaka jeho necyklistickým aktivitám.

Podľa zmieňovaného webu Lefevere čiastočne obvinil aj Alaphilippovu dlhoročnú partnerku Marion Rousse, bývalú profesionálnu jazdkyňu, ktorá si za posledné tri roky vybudovala mimoriadne úspešnú kariéru ako riaditeľka pretekov Tour de France Femmes avec Zwift.

Peter Sagan Čítajte viac Kedysi neohrozený vládca horských bicyklov spomína, ako sa naňho zavesil mladý Sagan. Naložili mu na rohy a uniesol to, vraví Barényi

„Julian je dobrý chlap, ale potom, čo podpísal svoj mega kontrakt, už nenapreduje. Mám rád svojich jazdcov, ale musí to zostať fér. S pribúdajúcim vekom si treba dávať väčší pozor a treba viac trénovať. Bojovať a ukazovať, že si ten kontrakt zaslúžite,“ povedal Lefevere.

Tieto komentáre sú však relatívne mierne vzhľadom na to, že Alaphilippe sa dlhodobo, od konca sezóny 2021, kedy získal druhý titul majstra sveta v rade, výsledkovo trápi. V sezóne 2022 chcel dokonca zaútočiť na rekord Petra Sagana, ktorý má tri tituly svetového šampióna bez prestávky.

Pravda, zranenia určite zohrali svoj úlohu, pričom Francúz na niekoľkých veľkých pretekoch nepríjemne spadol. Pre nedostatočnú formu tiež vynechal lanskú Tour de France a tento rok bude pretekať „iba“ na Giro d’Italia.

Peter Sagan Čítajte viac Toto je sloboda, svoj život konečne beriem do vlastných rúk. Sagan je opäť šťastný a potvrdzujú to aj ľudia z jeho okolia

Na konci aktuálnej sezóny mu vyprší zmluva, ale Lefevereove komentáre o tom, prečo sa 31-ročný jazdec takto dramaticky zhoršil, pravdepodobne nezlepšia žiadne budúce rokovania o novej zmluve.

„Príliš veľa večierkov, príliš veľa alkoholu… Julian je vážne pod vplyvom Marion Rousseovej. Možno až príliš. Pritom je to stále mladý pes plný energie – mali by ste ho občas nechať pobehať po dvore. Ale musíte mu tiež povedať: iba takto ďaleko a určite nie ďalej. Stále je v ňom aj kus zlého chlapca,“ dodal Lefevere.

„Hovoril som s ním v novembri minulého roka v prítomnosti Marion a jeho manažéra Driesa Smetsa. Povedal som: Takto to nemôže pokračovať. Ak to ešte raz pokazíš, na mieste ťa vyhodím.“

Začiatkom tohto roka, v rozhovore pre GCN, sa zdalo, že Lefevere naďalej Alaphilippa podporuje. „Konečne sme videli Juliana na úrovni, ktorú od neho očakávame,“ povedal po januárovom Tour Down Under.

Elitní cyklisti ako hviezdy animovaných filmov Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Ako by vyzerali elitní cyklisti ako hviezdy...

„Z Austrálie sa môže vrátiť s vedomím, že stále vie vyhrávať,“ doplnil.

"Je to preňho veľká sezóna, no sľúbil mi, že ak bude mať k dispozícii ešte jednu zimu, môže sa vrátiť na úroveň, akú mal predtým.

Dúfam, že tento rok nebude mať smolu a na Okolo Flámska bude v najlepšej forme. Stále si pamätám na preteky v roku 2020 a incident s motorkou. Bol to človek, ktorý si doprial prestávku, ale som si istý, že jeho talent sa nevytratil."

Nie je to prvýkrát, čo sa Lefevere obrátil na novinárov, aby kritizoval jedného zo svojich jazdcov. To isté sa stalo v roku 2021, keď belgický šéf zaútočil na Sama Bennetta.

Najlepšie zarábajúci cyklisti na svete v roku 2023 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich najlepšie...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Lefevere #Julian Alaphilippe