Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania si zgustli na Saganovi: Začínal v pizzerii, rozchod s manželkou ho zmenil

Najskôr Ázia, potom Európa, teraz Južná Amerika. Peter Sagan je v uplynulých týždňoch na roztrhanie, cestuje po svete a zúčastňuje sa na exhibičných podujatiach.

04.12.2023 20:25
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan na novembrovej akcii denníka Het Nieuwsblad, kde vyhlasovali najlepších belgických cyklistov v sezóne 2023. Slovák dostal ocenenia za celoživotný prínos.
debata (3)

Zasúťažil si v Singapure, v japonskej Saitame i na „domácej“ pôde v Monaku, kde mu robil spoločnosť aj jeho syn Marlon .

Jediný jazdec cyklistickej histórie, ktorý dokázal vyhrať preteky s hromadným štartom na MS trikrát za sebou (Richmond 2015, Dauha 2016, Bergen 2017), je aktuálne v Ekvádore, kam prišiel na pozvanie kolumbijského veterána Rigoberta Urána.

Nedávno skončená sezóna 2023 bola pre 33-ročného Žilinčana poslednou vo vrcholovej cestnej cyklistike.

Sagan Marlon Čítajte viac Šikovný ako tatko. Malý Sagan ukázal zručnosti v sedle, Monako mu aplaudovalo

Na začiatku roka oznámil, že sa lúči s cestou a od nového ročníka 2024 sa chce sústrediť na horskú cyklistiku. Na „horáku“ by sa rád predstavil aj na olympiáde v Paríži.

Súčasťou prípravy na horskú cyklistiku bude pre neho aj niekoľko podujatí na ceste.

Dohodol sa na „hosťovaní“ v slovenskom kontinentálnom tíme Pierre Baguette, kde pôsobí jeho starší brat Juraj ako športový riaditeľ. Rovnakú funkciu obsadí aj Ján Valach, ktorý spolupracuje so Saganom už niekoľko rokov.

Špecialista? Nie, univerzál

Kde jedna kapitola končí, druhá sa začína. Saganovmu odchodu z vrcholovej cestnej cyklistiky sa v uplynulých týždňoch venovali všetky relevantné cyklistické portály. Bilancujú a hodnotia jeho kariéru, pripomínajú jeho úspechy i prešľapy.

So zaujímavým materiálom prišiel nedávno americký magazín Bicycling . Slováka opisuje ako „záchrancu“ cyklistiky, ktorá sa pred jeho vstupom do profipelotónu zmietala v jednom dopingovom škandále za druhým.

Simona Kuchyňková Čítajte viac Aj ľudia zo Saganovho okolia vraveli, že už roky nebol taký šťastný. Keď spadol, vôbec nič ho nebolelo, volali sme ho Wolverine

„Excelentný špurtér, solídny vrchár v kopcoch kratších ako 5 km, úžasný v zjazdoch. Istý v jazde na kockách, jeden z najlepších v ovládaní bicykla – Sagan priniesol do cyklistiky závan čerstvého vzduchu,“ píše autor článku, ktorý vycestoval za Slovákom do rodnej Žiliny.

Sagan sa za žiadneho špecialistu nepovažuje.

„Jeden zo siedmich zelených dresov na Tour de France som vybojoval aj bez toho, aby som vyhral čo i len jednu etapu. To preto, lebo som bral body tam, kde to ostatní špurtéri nedokázali. Nie som najlepší v časovke, v kopcoch či v špurtoch. Považujem sa za univerzála,“ reagoval Sagan.

Americký magazín pripomenul podmienky, v akých cyklistická hviezda vyrastala.

„Sagan je dieťa Nežnej revolúcie, narodil sa štyri týždne po protestoch, ktoré viedli k pádu komunizmu. Prišiel na svet ako najmladšie dieťa Ľubomíra a Heleny Saganovcov. Vyrastal v malom domčeku na Bôriku, v dome bývali siedmi,“ píše sa v článku.

Pozdravy i kritika. Reakcie na odchod Petra Sagana Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan absolvoval počas víkendu posledné...

Možno nie všetci fanúšikovia Sagana vedia, že keď bol mladý, brigádoval v pizzerri, ktorú riadila jeho rodina.

„Ak prestanem vyhrávať na bicykli, budem sa živiť ako roznášač pizze,“ povedal v jednom z rozhovorov. Američania ďalej opisujú, ako Sagan začal s cyklistikou v lokálnom žilinskom klube CyS.

Spomínajú aj Petra Zánického, jedného z prvých trénerov budúcej superhviezdy.

"Peter začínal v horskej cyklistike. Na jednom z prvých pretekov zle odštartoval. Spadol a hlavný balík mu ušiel. Rozplakal sa, ale povzbudil som ho a Peter sa ešte so slzami v očiach vydal stíhať čelo pretekov.

V poslednej zákrute predstihol aj vedúceho pretekára a triumfoval. Vtedy som si uvedomil, že má srdce víťaza. On je v tomto ako buldog," cituje Bicycling Zánického.

vysmiaty Sagan Čítajte viac Kde sme nechali Sagana? Záver v Saitame ovládol Pogačar, Slovák na stupňoch víťazov

Rozvod s manželkou

Autor farbisto opisuje aj Saganove početné výhry, ktoré dosiahol na MS, Tour de France či na monumentálnych klasikách Paríž – Roubaix či Okolo Flámska.

„Či mám rád cyklistiku stále rovnako? Odlišne. Keď som začínal ako 20-ročný nováčik, po mojej prvej sezóne medzi profesionálmi som vyhlásil, že súťažiť budem do tridsiatky. Teraz mám 33 rokov a vidíte – stále súťažím,“ vyhlásil Sagan na začiatku tohto roku.

Americký magazín spomenul v súvislosti so Slovákom aj záležitosti mimo cyklistiky. Nevyhol sa ani téme rozvodu s Katarínou Smolkovou v roku 2019.

S Katarínou Smolkovou, s ktorou sa Sagan oženil... Foto: Profimedia
21 Sagan S Katarínou Smolkovou, s ktorou sa Sagan oženil v novembri 2015, oznámili rozchod v júli 2018 - počas vrcholiacej Tour de France.

"Bolo to pre neho náročné obdobie. Povedal by som, že ho to zmenilo. Peter je osoba, ktorá ide do všetkého na 100 percent. Nikdy predtým sa do nikoho nezaľúbil, ale do nej áno.

Aj do ich vzťahu dal 100 percent, ale po niekoľkých rokoch obaja zistili, že veci nefungujú tak, ako si predstavovali," cituje Michaela Kolářa, Saganovho priateľa a bývalého kolegu, autor článku.

Cyklistickú hviezdu zo Slovenska, ktorá 26. januára oslávi 34. narodeniny, čaká po sviatkoch začiatok prípravy na podujatia v horskej cyklistike. Na „horáku“ bude hájiť farby americkej stajne Specialized Factory Racing.

Sagan a spol. bavili fanúšikov v Japonsku Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan, si môj hrdina! Aj takýto nápis...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan