Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákom prekáža, želali mu smrť. Guľový blesk nie je Sagan, deti mu odobrili pokus o posledný výstrel

Žiadne jednorazovky či honba za etapovými triumfami na týždňových etapákoch. Stačí mu jedno víťazstvo na slávnom podujatí a tomuto cieľu podriadi úplne všetko.

10.10.2023 19:27
Cavendish Sagan Foto:
Famózni špurtéri, odvekí rivali. Mark Cavendish a Peter Sagan pred štartom monumentu Miláno - San Remo 2017.
debata

Je len málo jazdcov, ktorí milujú cyklistiku tak, ako Mark Cavendish.

Hoci ho mnohí posielajú do dôchodku, britský buldog je naďalej vytrvalý a v zime začne prípravu na svoju 19. sezónu v profipelotóne.

Chcel končiť kvôli rodine, lenže boli to práve jeho deti, ktoré mu odobrili pokračovanie honby za vysneným míľnikom.

Cavendish Čítajte viac Sagan končí, jeho rival ide ďalej. Cavendish dostal novú zmluvu

„Všetci viete, o čo mi ide. Musím to ešte vyskúšať. Posledný rok, sľubujem. Potom ma už medzi profíkmi neuvidíte,“ vraví s úsmevom dlhoročný rival Petra Sagana.

Totálna dominancia

Viacerí ho považujú za najlepšieho špurtéra, aký kedy súťažil na ceste a rodák z Ostrova Man v Írskom mori to chce mať aj na papieri.

Na budúcoročnej Tour de France zabojuje o to, aby sa odpútal od belgickej legendy Eddyho Merckxa a stal sa cyklistom s najväčším počtom víťazných etáp na Starej dáme.

Obaja ich majú na konte 34. Merckx žiaril na francúzskych cestách v 60-tych a 70-tych rokoch minulého storočia, Britova séria trvá od roku 2008. Zatiaľ čo Belgičan dominoval vo viacerých typoch terénov a vyhrával aj v kopcoch či časovkách, Cavendish doviedol k dokonalosti techniku špurtu.

Vizitka Marka Cavendisha

celkový počet výhier: 162
víťaz 34 etáp na Tour de France
2 x zelený dres (2011, 2021)
víťaz 17 etáp na Giro d'Italia
majster sveta v cestných pretekoch (2011)
víťaz monumentu Miláno – San Remo (2009)
trojnásobný majster sveta na dráhe
olympijské striebro na dráhe (2016)

„V niektorých momentoch som cítil čistú zúfalosť. Mal k dispozícii výborne fungujúci špurtérsky vláčik a keď presne trafil moment, kedy vyštartovať, nik ho nepredstihol. Jeho zrýchlenie bolo neskutočné,“ spomína na súpera z hromadných dojazdov nemecká raketa André Greipel.

Po sezónach, v ktorých rýchlik s prezývkou „Guľový blesk“ dominoval, však prišli problémy. Epsteinov-Barrovej vírus, infekčná mononukleóza, oslabená imunita. Cavendishovi trvalo dlhé mesiace, pokiaľ sa dal dokopy.

„Považujem za zázrak, že vôbec stojí na štarte. Po tom všetkom, čím si prešiel, iní by už dávno rezignovali. Ale Mark je nezmar, bude súťažiť dovtedy, pokiaľ mu to telo dovolí,“ vravel pred štartom Tour 2021 jeho tréner Vasilis Anastopoulos.

Peter Sagan a Mark Cavendish na Tour de France... Foto: Profimedia
Sagan Cavendish Peter Sagan a Mark Cavendish na Tour de France 2016.

„Koronový“ ročník Starej dámy vyniesol jeho zverencovi štyri triumfy, čím dorovnal Merckxa. Zábery, ako dojatý Cavendish plače po vyrovnaní rekordu, obleteli svet.

Následne sa však dobre rozbehnutý stroj zastavil. Šéfovia Quick-Stepu ho na nasledujúcu Tour nezobrali a za prvú voľbu v špurtoch si vybrali Fabia Jakobsena. Ohrdnutá hviezda zvažovala definitívny koniec, ale napokon sa upísala tímu Astana-Qazaqstan.

Kazachovia chceli dopriať rekordný triumf Cavendishovi už tento rok, ale nestalo sa. Jeho snaženie sa skončilo pádom v 8. etape, ktorého dôsledkom bola zlomenina kľúčnej kosti a bolestivé odstúpenie. Hoci to tak pôvodne nevyzeralo, ďalšia šanca príde o rok.

Starí známi

Zúčastnené strany sa rozhodli, že na Tour 2024 už nič nenechajú na náhodu a „misia 35. víťazstvo“ bude premysleným plánom. Šéf Astany Alexander Vinokurov zlanáril z Quick-Stepu Anastopoulosa a urobil z neho hlavného trénera.

„S Markom sme zostali v blízkom kontakte aj po jeho odchode z Quick-Stepu. Keď ma požiadal o radu, ochotne som mu pomohol. Teraz budeme opäť spolupracovať na dennej báze. Presne viem, čo potrebuje,“ vraví grécky odborník.

Mark Cavendish. Foto: SITA/AP, Marco Alpozzi/
Italy Cycling Tour of Sicily Mark Cavendish.

Recept na úspech je podľa neho jednoduchý – menej pretekárskych dní, cielený tréning a správne načasovanie formy. Hoci Cavendish oslávi v máji už 39. narodeniny, podľa Anastopoulosa mu dostatočná výkonnosť nechýba.

„Dôležitá je hlava. Ak bude správne nastavený, môže zdolať aj mladších súperov. Dobre ho poznám a platí, že len šťastný a spokojný Mark je tým Markom, ktorý dokáže aj vyhrávať,“ pokračuje jeho kouč.

Vinokurov splnil sľub a v prospech Cavendisha posilnil nielen trénerský post, ale aj jazdecké obsadenie. Do Astany prichádza Michael Mörköv, ktorý spolupracoval s Britom na pre neho úspešnej Tour 2021.

„Je to najlepší rozbiehač špurtov, akého poznám. Sme rovnako starí, vieme, čo od seba očakávať. Veľmi sa teším, že s ním budem opäť jazdiť,“ tvrdí Cavendish.

Sagan Čítajte viac S odchodom Sagana z cesty to nie je až také horúce. Ak mu to Američania dovolia, posilní dôverne známy tím

Špurtérsky vláčik Astany vystuží aj Davide Ballerini. Talianske dynamo pozná Cavendish rovnako ako Mörköva zo spoločného pôsobenia v Quick-Stepe.

„Obaja budú patriť medzi kľúčových mužov nášho plánu. Videli ste, akí dôležití boli pre Markov úspech na Tour 2021. Michael prinesie skúsenosti, Davide zase silu. Ak všetko do seba zapadne, budeme úspešní,“ verí Anastopoulos.

V nepriazni Slovákov

Rozhodnutie Cavendisha pokračovať vyvolalo v cyklistickej komunite pozitívne reakcie. Hoci sa zdá, že nevysoký Brit vie byť arogantný či povýšenecký, medzi jazdcami je veľmi obľúbený.

Svoje o tom vie aj Martin Velits. Slovenský univerzál, ktorý pred šiestimi rokmi ukončil kariéru, s ním pôsobil v jednom tíme.

"Jazdiť proti nemu je náročné, neuhne ani o milimeter a súperovi v špurte nedá priestor. Je to jeho práca, robí ju na sto percent. Chápem, že zvonka sa môže zdať, že je arogantný. Na druhej strane, spomedzi lídrov, pre ktorých som počas kariéry jazdil, sa mi s ním spolupracovalo najlepšie.

Vedel oceniť prácu kolegov, dobre komunikoval nielen s nimi, ale aj s vedením tímu. Mark je skvelý chlapík a výnimočný človek," vravel Velits v rozhovore pre Športweb.

Primož Roglič Čítajte viac Po príchode hviezdy spomienka na Slováka: Po Petrovi Saganovi je to ďalší míľnik!

Značná skupina slovenských fanúšikov by však s ním nesúhlasila. Cavendishovi dávajú za vinu kolíziu na Tour 2017 s Petrom Saganom, po ktorej obaja jazdci na pretekoch skončili. Brit po páde v záverečnom špurte odstúpil pre zranenie, Slováka diskvalifikovali.

Na sociálnych sieťach sa potom objavili aj odkazy, v ktorom ľudia Britovi želali nepekné veci a dokonca aj smrť. Žiaľ, niektoré príspevky boli aj zo Slovenska.

Lenže zatiaľ čo Sagan stratil motiváciu súťažiť na ceste s najlepšími a chce sa venovať horskej cyklistike, Cavendish nikam neodchádza.

Pri jeho „poslednom“ výstrele mu budú držať palce milióny fanúšikov, veľa z nich aj spod Tatier.

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Mark Cavendish