Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stačilo málo a 50 cyklistov by ležalo na zemi! Belgický blesk čelí kritike, protest spojil rivalov

Jasper Philipsen si v piatkovej 7. etape pripísal už tretie víťazstvo na tohtoročnej Tour de France. Belgický cyklista tímu Alpecin-Deceuninck v šprinte zdolal Marka Cavendisha (Astana Qazaqstan), ktorý stráca jeden triumf na prekonanie rekordu Eddyho Merckxa. Obaja vyhrali 34-krát.

08.07.2023 10:38
Jasper Philipsen Foto:
Jasper Philipsen víťazí v 7. etape Tour de France pred Markom Cavendishom.
debata (1)

Philipsenovo víťazstvo sa nezaobišlo bez kontroverzií. Zdalo sa, že tretieho Biniama Girmaya zo stajne Intermarché-Circus-Wanty zablokoval pri bariére, čím obmedzil jeho šprint.

Rozhodcovia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) napriek protestom, ktoré okrem tímu Eritrejčana vzniesla aj Astana, ponechali výsledky v platnosti.

Šéf Astany Alexander Vinokourov sa v rozhovore pre Sporzu pýtal, či musí prísť k nehode, aby bol niekto potrestaný za nebezpečný pohyb v záverečnom šprinte:

„Zábery jasne ukazujú, že Philipsen mení smer zľava doprava. V pravidlách sa uvádza, že musíte šprintovať priamo vpred. Prekáža hneď trom jazdcom: Dylanovi Groenewegenovi, Jordimu Meeusovi a Biniamovi Girmayovi. Ak by Girmay nezabrzdil, skončil by v bariérach. Musí niekto spadnúť, aby ho (Philipsena) potrestali?“

Cavendish, Vinokourovo špurtérske eso, bol v kritike miernejší – aj keď Philipsena za jeho štýl nepochválil. „Špurtuje na hrane, krížom cez cestu. Nebolo to úplne kóšer, ale zase nie na diskvalifikáciu,“ uviedol Brit pre rovnaký zdroj.

Ján Petrovič Čítajte rozhovor Sagan ma sklamal. Zhodil súpera a vynadal mu, takto by sa šampión nemal lúčiť

Generálny manažér tímu Intermaché Jean-Francois Bourlart tvrdil, že Philipsen „tretí raz vyhral po šprinte, v ktorom blokoval súpera“. Od UCI žiada, aby vyniesla tresty, ktoré by odstrašili jazdcov od podobných manévrov.

„Biniam je opäť prilepený k bariére a musí brzdiť. Ak by to neurobil, na zemi by skončilo 50 pretekárov. UCI vyčítam, že nerobí nič pre prevenciu. Opäť čakáme, že niekto riskuje život, aby prišli tresty.

Nemyslím so, že je to normálne. Jasper bol v strede cesty a do sekundy úplne vpravo. Prečo neprišlo k penalizácii? Podľa komisárov to bolo v poriadku," krútil hlavou Bourlart.

Tour de France 2023, 8. etapa, profil Čítajte aj Očami experta: Etapa s nevyspytateľným záverom by Saganovi mohla sedieť

Trasa sobotňajšej etapy povedie z Libourne do Limoges. Očakáva sa, že o víťazstvo môže zabojovať únik, klasikári, ale aj odolnejší šprintéri. Aj víkendové dianie na francúzskych cestách budeme sledovať naživo.

Luxusný komplex Petra Sagana v Žiline Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nedostavané rodinné sídlo premenil na luxusný...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Jasper Philipsen