Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan mal dobrú pozíciu, do šprintu sa však nezapojil. Pozrite si, ako Philipsen uchmatol triumf Cavendishovi

Belgický cyklista Jasper Philipsen triumfoval aj v 7. etape a zaznamenal víťazný hetrik na 110. ročníku Tour de France. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck bol opäť najsilnejší v záverečnom špurte a 169,9 km dlhú trasu z Mont-de-Marsanu do Bordeaux zvládol za 3:46:28 h.

07.07.2023 17:20
Jasper Philipsen Foto: ,
Jasper Philipsen.
debata

Druhý finišoval Brit Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) a tretí bol Eritrejčan Biniam Girmay (Intermarche- Circus-Wanty). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) skončil na 17. mieste. Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo.

Piatková etapa bola šitá na mieru šprintérom a podľa toho sa aj vyvíjala. Na 169,9 km bolo jediné stúpanie najnižšej štvrtej kategórie a záverečných 40 km sa išlo po úplnej rovine.

Po úvodných pokusoch sa dokázal odpútať iba Simon Guglielmi (Arkea-Samsic) a keďže išiel na čele sám, pelotón mu dovolil náskok až vyše šesť minút. Sťahovať ho začali až po 60 km. Guglielmi bol prvý na rýchlostnej prémii a po nej sa k nemu v úniku pridali krajania Nans Peters (AG2R-Citroën) a Pierre Latour (TotalEnergies). Špurt pelotónu vyhral Girmay, Sagan o body nebojoval.

Trojica spolupracovala až po jediný kopec necelých 50 km pred cieľom, keď už nestačil Guglielmi a ukončil svoje účinkovanie v úniku. Peters s Latourom si udržiavali približne minútový náskok a ten si priniesli aj do záverečných 20 km.

O desať km neskôr mali stále k dobru 30 sekúnd, no šprintérske tímy mali situáciu pod kontrolou a nedovolili drámu. Dvojicu v úniku pohltili ešte pred vstupom do Bordeaux. Tam sa dostali po moste cez rieku Garonnu, kde sa strhol boj o pozície na čele.

Cesta bola v tom mieste veľmi úzka a pelotón tak pred koncom nezvykle znížil tempo. Z mostu zišli na prvej pozícii pretekári Alpecinu-Deceuninck s Mathieuom van der Poelom a favoritom Philipsenom. Ten si musel ešte „nasať“ Marka Cavendisha, ale v závere bol opäť najsilnejší zo všetkých a zaznamenal tak víťazný hetrik.

Peter Sagan Čítajte viac Kto vôbec vyhral? Sagan v cieli perlil a spomínal reparát. Vyjadril sa aj ku Cavendishovmu útoku

Okrem tretieho triumfu si výrazne polepšil aj v boji o zelený dres. Na konte má 215 bodov, o 88 viac ako druhý Bryan Coquard (Cofidis). Sagan ich má na konte len 27 a patrí mu 23. priečka.

"Je to hlavne tímový úspech, bez kolegov by som to nedokázal, takže som veľmi pyšný, ako spolupracujeme a ako sa dokážeme nájsť. To vedie k nášmu úspechu. Na posledných troch kilometroch sme boli na dobrých pozíciách, Sören Kragh Andersen odviedol skvelú prácu a Mathieu išiel hneď za ním.

Ja som sa nemusel nikam naháňať a nič zachraňovať. Je to pre nás snová Tour a verím, že pridáme ďalšie víťazstvá. Myslím si, že teraz už máme za úlohu aj doviezť zelený dres až do Paríža. No je to dlhá a ťažká Tour, tak uvidíme," povedal víťaz v prvom televíznom rozhovore.

Jonas Vingegaard Čítajte viac Siedmu etapu Tour de France sme sledovali ONLINE

Cavendish finišoval na druhom mieste a ušiel mu tak 35. triumf v kariére, ktorým by sa osamostatnil na čele historických tabuliek Tour a prekonal by legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa. „Cavendish bol dnes veľmi silný. Veľmi rád by som ho videl vyhrať, to asi všetci, a tak verím, že to bude skúšať ďalej,“ uviedol Philipsen.

Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo. Na prvom mieste zostal obhajca víťazstva Jonas Vingegaard z Dánska (Jumbo-Visma), druhý Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates) na neho stráca 25 sekúnd. Tretí je Austrálčan Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) s mankom 1:34 minúty.

Sagan gruppetto cav Čítajte aj Čo to stvárajú? Sagan sa vyhol komickému stretu, smial sa on aj komentátori. V cieli zvážnel

V sobotu je na programe 200,7 km dlhá trasa z Libourne do Limoges. Prvá polovica je po rovine, v druhej sa profil zdvihne a na pretekárov čakajú tri krátke, ale prudké stúpania. Do mierneho kopca je aj posledný kilometer. O triumf tak môžu zabojovať únik, klasikári, no i odolnejší šprintéri.

Fakty z Tour de France

Výsledky 7. etapy (Mont-de-Marsan – Bordeaux, 169,9 km): 1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 3:46:28 h, 2. Mark Cavendish (V.Brit./Astana Qazaqstan), 3. Biniam Girmay (Eritrea/Inter­marche-Circus-Wanty), 4. Luca Mozzato (Tal./Arkea-Samsic), 5. Dylan Groenewegen (Hol./Jayco AlUla), 6. Jordi Meeus (Belg./Bora-Hansgrohe), 7. Phil Bauhaus (Nem./Bahrajn Victorious), 8. Bryan Coquard (Fr./Cofidis), 9. Alexander Kristoff (Nór./Uno-X Pro Cycling), 10. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek), …, 17. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 29:57:12 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +25 s, 3. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) +1:34 min, 4. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) +3:14, 5. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +3:30, 6. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +3:40, 7. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +4:03, 8. Romain Bardet (Fr./DSM) +4:43, 9. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) rovnaký čas, 10. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) +5:28, …, 136. SAGAN +1:28:08

Bodovacia súťaž: 1. Philipsen 215 b, 2. Coquard 127, 3. Cavendish 99, …, 23. SAGAN 27

Súťaž vrchárov: 1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 36 b, 2. Felix Gall (Rak./AG2R Citroen) 28, 3. Tobias Johannessen (Nór./Uno-X Pro Cycling) 26

Cyklistické tímy s najvyššími rozpočtami Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
1. Ineos Grenadiers - Veľká Británia
suma na...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Jasper Philipsen #Tour de France 2023