Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgický rýchlik ovládol 3. etapu Tour. Sagan bol len tieňom fenomenálneho špurtéra z minulosti

Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral pondelkovú 3. etapu 110. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil v hromadnom špurte.

03.07.2023 17:55 , aktualizované: 18:32
786949351 Foto:
Jasper Philipsen po víťazstve v 3. etape na Tour de France.
debata (2)

Belgičan preťal cieľ 193,5 km dlhej trasy z baskického mesta Amorebieta-Etxano do francúzskeho Bayonne preťal v čase 4:43:15 h.

Druhý finišoval Nemec Phil Bauhaus (Bahrajn-Victorious) a tretí skončil Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Dstny). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 19. miesto.

V pondelok dostali prvýkrát šancu šprintéri, na pelotón síce čakali štyri menšie stúpania, ale všetky už v prvej časti etapy. Šprintérskym tímom navyše zahralo do kariet aj to, že sa po štarte nikto príliš nehrnul do úniku a nakoniec odišli iba dvaja.

786795872 Čítajte viac Vy banda idiotov! Cyklisti sa stali terčom útokov na Tour de France. Klince na ceste

Líder súťaže vrchárov Neilson Powless (EF Education) a s ním Laurent Pichon (Arkéa-Samsic). Prvý menovaný si na štyroch horských prémiách, troch 3. a jednej 4. kategórie, pozbieral sedem bodov a poistil si vedenie v súťaži. Na rýchlostnej prémii bol prvý Pichon, z pelotónu víťaz 2. etapy Victor Lafay (Cofidis), Sagan získal za 13. miesto tri body.

Po poslednom kopci 91,5 km pred cieľom Powless zvesil nohy a vpredu pokračoval už len Pichon. Jeho pokus sa skončil asi 45 km pred páskou. Potom sa už na čele sformovali šprintérske tímy a etapa, ktorá sa išla vo „výletnom“ tempe, smerovala k predpokladanému hromadnému dojazdu.

Sagan Korbel Čítajte viac Sagan začal s tisíckou na mesiac. Je to šibal, pripomínal Dubovského, vraví manažér. Ako oslavovali na jachte Tiňkova?

V ňom neudržali „vláčik“ pretekári Soudalu-QuickStep, Mathieu van der Poel vyviezol na čelo a rozbehol tímového kolegu Philipsena a ten si pozíciu postrážil až do cieľa, ktorý preťal pred Bauhausom a Ewanom. Sagan sa pohyboval na čele, no na poslednom kilometri stratil pozíciu a o etapový triumf nakoniec nebojoval.

Do posledného kilometru vstupoval na zhruba 17. mieste pelotónu a tú si už v záverečných metroch nedokázal vylepšiť.

Philipsenovo víťazstvo musela potvrdiť ešte jury, keďže pri svojom špurte mierne vybočil a zmaril tak šance Wouta van Aerta (Jumbo-Visma). „Rozhodcovia ma trochu zneistili. Na Tour je to vždy vypäté. My sme mali v závere dobrý šprintérsky vlak, Mathieu ma skvele rozbehol a som šťastný, že som vyhral. Ten záver so šikanou bol dosť problémový,“ povedal v cieli víťaz.

Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo. Žltý dres si udržal Brit Adam Yates (SAE Team Emirates) so šesťsekundovým náskokom pred tímovým kolegom Tadejom Pogačarom a svojím dvojčaťom Simonom (Jayco AlUla). Zelený dres si udržal Lafay, no Philipsen má už na konte rovnako 80 bodov. Sagan je s 15 na 27. mieste.

V utorok je na programe rovinatá etapa z Daxu do Nogara dlhá 181,8 km a iba s jedným menším stúpaním najnižšej 4. kategórie. Šancu tak opäť dostanú šprintéri.

výsledky 3. etapy (Amorebieta-Etxano – Bayonne, 193,5 km):
1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:43:15 h, 2. Phil Bauhaus (Nem./Bahrajn-Victorious), 3. Caleb Ewan (Aus./Lotto Dstny), 4. Fabio Jakobsen (Hol./Soudal-QuickStep), 5. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 6. Mark Cavendish (V.Brit./Astana Qazaqstan), 7. Jordi Meeus (Belg./Bora-Hansgrohe), 8. Dylan Groenewegen (Hol./Jayco AlUla), 9. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 10. Bryan Coquard (Cofidis), … 19. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) 13:52:33 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +6 s, 3. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) rovnaký čas, 4. Victor Lafay (Fr./Cofidis) +12, 5. van Aert +16, 6. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +17, 7. Michael Woods (Kan./Izrael-Premier Tech) +22, 8. Jai Hindley (Nem./Bora-Hansgrohe), 9. Caros Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers), 10. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) obaja rovnaký čas, … 128. SAGAN +29:34

bodovacia súťaž:
1. Lafay 80 b, 2. Philipsen 80, 3. van Aert 52, …, 27. SAGAN 15

súťaž vrchárov:
1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 18 b, 2. Pogačar 7, 3. Vingegaard 4

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2023 #TotalEnergies