Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelený dres už nie je taký zelený. Saganova farba je preč, môžu za to Česi

Ak na tohtoročnej Tour nemôžete v pelotóne rozoznať lídra bodovacej súťaže, a nie preto, že to nie je Peter Sagan, nie ste sami.

04.07.2023 07:37
zelený dres Tour Foto:
Peter Sagan v zelenom drese na Tour 2018, Simon Yates v zelenom tričku na Tour 2023.
debata (8)

Môže za to zmena farby dresu tzv. maillot vert.

„Limetkovo“ zelená, na ktorú boli fanúšikovia roky zvyknutí v podaní slovenskej superhviezdy, vystriedala smaragdovo zelená.

van aert tour Čítajte viac Kamery zachytili, ako Pogačar s Yatesom žartovali na úkor van Aerta. Belgičania zúria: Viac rešpektu pre našu hviezdu!

Rozhodol o tom sponzor, ktorý toto tričko zastrešuje od roku 2015. Je ním česká automobilka Škoda, ktorej logo vlani prešlo rebrandingom.

„Značka ŠKODA po rokoch mení svoje logo. Nové poňatie kladie väčší dôraz na samotný nápis ŠKODA a výrazné využitie dvoch nových zelených komunikačných farieb,“ uvádza sa v komuniké českej firmy z augusta 2022.

"Súčasťou novej identity sú aj dva nové odtiene zelenej, smaragdová a elektrická zelená. Len máloktorá značka má zelenú farbu vo svojej DNA zakorenenú tak ako ŠKODA.

Nové odtiene zachovávajú prepojenie s históriou, zároveň však prinášajú osvieženie a viac odkazujú na elektromobilitu,“ vysvetlila Petra Mackeová zo Škoda Auto Marketing.

sústredený Sagan Čítajte viac Úprimný Sagan po prvom špurte na Tour: Asi mi odťukávajú biologické hodiny

Škoda má zmluvu s francúzskou firmou ASO, ktorá okrem Tour de France organizuje aj ďalšie cyklistické preteky. Nový tmavozelený dres pre lídra bodovačky mal premiéru na marcových pretekoch Paríž – Nice.

„Je to skutočne tmavo tmavá zelená. Pripomína dresy ragbistov Juhoafrickej republiky či dresy tímu amerického futbalu Green Bay Packers,“ glosuje portál Cycling Weekly.

Z novej farby nie sú nadšení ani fanúšikovia. „Veľmi nevýrazný odtieň, v záplave farieb sa v pelotóne ľahko stratí,“ napísal jeden z fanúšikov v reakcii na sociálnej sieti.

„Viac sa mi páčila predchádzajúca farba, ale myslím, že je to len o zvyku. Zelená bude vždy zelená,“ reagoval nórsky veterán Alexander Kristoff z tímu Uno-X.

Fascinujúci príbeh cyklohviezdy Petra Sagana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v...

Aktuálnym držiteľom zeleného dresu na Tour 2023 je domáci Victor Lafay.

Senzačný víťaz 2. etapy má síce rovnaký počet bodov (80) ako Jasper Philipsen, ale v prospech Francúza hovorí lepšie umiestnenie v celkovom poradí.

Petrovi Saganovi patrí v súťaži so ziskom 15 bodov 27. miesto. Sedemnásobný víťaz zeleného trička môže navýšiť svoj bodový zisk v dnešnej etape, ktorá predpokladá ďalší hromadný dojazd.

Pozrite si jej predštartovú analýzu v podaní cykloexperta Lukáša Timka:

Video
Luxusný komplex Petra Sagana v Žiline Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nedostavané rodinné sídlo premenil na luxusný...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #zelený dres