Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Legenda Tour sa lúči. Zelená sedmička nepohla Saganovým charakterom ani o milimeter

Peter Sagan. Foto: ČTK / Panoramic / LAURENT SANSON
Peter Sagan Peter Sagan.

Nech nevyhrá Sagan

Od tej chvíle bol najpopulárnejším jazdcom v pelotóne. Kam prišiel, tam to zrazu ožilo. Šport, ktorý sa len pomaly spamätával z dopingových prešľapov Lanca Armstronga a v ktorom akoby chýbal zmysel pre humor, rozkvitol.

„Videla som nejednu ženu so slzami v očiach a pritom stačilo jediné: aby zhliadli Sagana naživo. Vedia byť poriadne hysterické a občas aj nebezpečné,“ potvrdila pre Pravdu Karen Edwardsová, dlhoročná fotografka mnohých významných pretekov.

„Stalo sa mi, že ma jedna z nich udrela po hlave. A dôvod? Pri fotografovaní som jej stála vo výhľade. Sagan je skutočná rocková hviezda,“ uviedla jeden z príkladov.

Sven Nys Čítajte viac Smutné slová cyklistického influencera o Saganovi: Bolí ma, keď vidím špičkového športovca, ako takto zápasí

S takýmto statusom prišiel Sagan na Tour 2013… Za hviezdu ho však označovali predovšetkým tí, ktorí ho poznali najlepšie. „Nikdy som nevidel pretekára ako on. Pokojne od neho očakávajte čokoľvek, lebo to, čo si zaumieni, napokon dosiahne. Ak raz príde do Paríža v žltom drese, vôbec ma to neprekvapí,“ vyhlásil jeho tímový kolega Ivan Basso.

Na štarte v korzickom Porto-Vecchio od neho všetci čakali víťazstvá, no prichádzali iba druhé miesta. Ruky nad hlavu zdvihol až v siedmej etape, keď na cieľovej páske prešpurtoval Nemca Degenkolba. „Bolo to akoby sme hrali Playstation. Vyšlo to nad očakávanie,“ tešil sa.

Hoci mal bodov v konečnom súčte požehnane, ďalšie víťazstvo už nepridal. Do Paríža neprišiel iba so zeleným dresom, ale aj so zelenou bradou. To všetko stačilo na to, aby sa na Slovensku prvýkrát tešil z titulu Športovec roka.

sagan Čítajte viac Tri promile v tele a šoféruje?! Upadá ako cyklista a aj ako človek. V zahraničí si zgustli na opitom Saganovi

„Tohtoročnú Tour hodnotím pozitívne. Mali sme za cieľ získať zelený dres a to sa nám podarilo. Vlani som síce vyhral tri etapy a tento rok iba jednu, ale je to v poriadku. Dôležité bolo tričko,“ povedal.

Organizátori mali zo Sagana na jednej strane obrovskú radosť, lebo bol doslova cyklistickým magnetom. Na druhej im však pridával vrásky na tvári, lebo zo „zelenej súťaže“ sa razom stala jednoznačná záležitosť.

V roku 2014 ho preto znevýhodnili novým bodovacím systémom. Málo im to bolo platné, lebo šampión síce nevyhral ani v jednej etape, ale jeho zelený dres už ani nemohol byť zelenší, taký mal náskok.

Peter Sagan. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / imago sportfotodienst
1 Sagan Peter Sagan.

Pelotón si zrazu na Slováka dával veľký pozor. Na rovine dominovali šprintérske vláčiky, v únikoch s ním nechcel nik spolupracovať. V siedmich etapách po sebe skončil v najlepšej päťke, ani raz však nevyhral.

Buď si to odpracuješ sám, alebo prehráš. Ale keď budeš makať, my sa zvezieme s tebou. Takto niekoľko rokov fungoval Sagan vo svetovom pelotóne. Neraz sa na tieto pomery aj posťažoval. A že to nie je žiadna slovenská špekulácia ani vymyslená ukrivdenosť, potvrdzovali aj tieto slová.

„Naším cieľom je vyhrať, ale ak sa nám to nepodarí, tak nech nevyhrá ani Sagan,“ povedal pred rokmi pre Cyclingnews športový riaditeľ Quick Stepu Wilfried Peeters.

15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

A čo na to samotný Sagan? „Keď vyhrávam, ľudia väčšinou hovoria, že to bolo ľahké. Teraz zasa debatujú o tom, že je to zvláštne. Realita je taká, že na Tour sa nevíťazí ľahko. Verím však, že môj deň ešte príde,“ poznamenal po nešťastnej prehre.

Hneď po návrate domov s bratom Jurajom podpísali trojročný kontrakt s ruským miliardárom Alexandrom Tiňkovom. V tíme Saxo-Tinkoff ročne zarábal 4,5 milióna eur.

Peter Sagan v obkľúčení ženského pokolenia Fotogaléria - 38 fotiek Všetky fotky
Magnet pre ženské pokolenie. O fotke s Petrom...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan