Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Okolo Slovenska privíta štyri World tímy. Príde aj Sagan? Šéf pretekov prehovoril

Na nadchádzajúcom 67. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska (13. – 17. septembra) sa zúčastnia štyri World tímy, šesť prokontinentálnych a desať kontinentálnych tímov, ktoré doplní reprezentácia Holandska.

29.06.2023 14:23
20. majstrovstvá SR - Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka.
debata (1)

V pelotóne podujatia kategórie UCI 2.1 tak bude na štarte v metropole východu Košiciach 21 sedemčlenných tímov, spolu 147 pretekárov.

„Vlani sme preteky situovali zo západu na východ, teraz pôjdeme opačným smerom. Došlo aj k zmene v programe. Kým od roku 2011 sme do programu zaradili aj niektorú z časoviek, tentoraz sa tak nestane,“ informoval na tlačovej konferencii generálny riaditeľ podujatia a súčasne prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

sagan Čítajte aj Tri promile v tele a šoféruje?! Upadá ako cyklista a aj ako človek. V zahraničí si zgustli na opitom Saganovi

V roku 2022 na podujatí triumfoval Čech Josef Černý (Quick-Step Alpha Vinyl), v bodovacej súťaži zvíťazil Holanďan Jasper Haest (VolkerWessels Team), vo vrchárskej Talian Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), do 23 rokov Ír Archie Ryan (Jumbo-Visma) a v súťaži o najlepšieho Slováka Martin Svrček (Quick-Step Alpha Vinyl).

V roku 2021 sa stal celkovým víťazom Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Jeho terajší tím (ToralEnergis) sa zatiaľ na najväčšie slovenské podujatie neprihlásil.

„Rokovania o štarte tohto tímu ešte nie sú uzavreté. Je to tím, ktorý sa rozhoduje o štarte na pretekoch, okrem Francúzska, na poslednú chvíľu. Je tu aj kolízia s termínom posledného týždňa Vuelta a Espaňa a TotalEnergies sa stal jedným z partnerov týchto pretekov Grand Tour,“ uviedol športový riaditeľ Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič a dodal:

"Stále čakáme na definitívne rozhodnutie. Na nedávnom šampionáte SR a ČR v Tlmačoch mi však Peter Sagan osobne povedal, že by nechcel štartovať na Vuelte, prednosť by dal Okolo Slovenska.

15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte aj Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

Ak TotalEnergies príde, budeme mať na štarte o jeden tím navyše."

Termín menovitých prihlášok je 20 dní pred štartom pretekov.

Na programe je päť etáp v celkovej dĺžke 821,4 km, najdlhšia je záverečná 5. etapa z Hlohovca do Púchova, ktorá meria 183,5 km. Okrem žltého dresu vedúceho pretekára sa bude bojovať o ďalšie cenné dresy – o zelený v bodovacej súťaži, bodkovaný vo vrchárskej súťaži, biely v kategórii do 23 rokov.

Po skončení každej etapy vyhlásia aj najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartové číslo. Pre slovenských cyklistov je určená súťaž o najlepšieho Slováka.

Špeciálnou je Cena Mateja Lacza, víťaza 7. ročníka Okolo v roku 1960 – prvenstvo na najvyššom bode trate, ktorým je v 3. etape vrch Príslop.

20. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte aj Kto zapríčinil pád? Vie to jediný muž. Legenda bráni Sagana, pred štartom Tour de France mu dáva cennú radu

Etapové preteky kategórie UCI 2.1 ponúkajú zisk zaujímavej porcie bodov do svetového rebríčka UCI. V konečnom poradí boduje prvých 25 pretekárov, pričom víťaz podujatia si pripíše na konto 125 b.

K tomu ešte môže pridať body za umiestenie v Top 8 každej z etáp a tri body za nosenie žltého dresu počas etapy. Celkovo sa na slovenských cestách bude bojovať o 917 bodov do klasifikácie UCI.

„Finančné prémie pre najlepších budú na úrovni posledných ročníkov v celkovom objeme viac ako 50-tisíc eur. Presne ešte nie sú stanovené, čakáme na potvrdenie od hlavného rozhodcu,“ uviedol Ľ. Lučanič.

Program 67. ročníka Okolo Slovenska:

* 1. etapa, streda 13. septembra, Košice – Košice, 127,7 km (štart o 10.15 h)

  • 2. etapa, štvrtok 14. septembra, Prešov – Poprad, 144,6 km
  • 3. etapa, piatok 15. septembra, Ružomberok – Martin, 171,6 km
  • 4. etapa, sobota 16. septembra, Prievidza – Nitra, 149 km
  • 5. etapa, nedeľa 17. septembra, Hlohovec – Púchov, 183,5 km (cieľ približne o 14.20 h)

Tímy na štarte Okolo Slovenska:

* World Tour: Soudal Quick-Step, Jumbo-Visma, Astana-Qazaqstan, Groupama-FDJ

  • profesionálne kontinentálne tímy: Green Project-Bardiani CSF-Faizané, EOLO Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros RGA, Corratec, Human Powereed Health
  • kontinentálne tímy: Dukla Banská Bystrica, RRK Group Pierre Baguette Benzinol (oba SR), Adria Mobil, HRE Mazowsze Serce Polski, Friuli ASD, Elkov-Kasper, VolkerWessels, Hrinkow, ATT Investments (aj s aktuálnym majstrom Slovenska Matúšom Štočekom), Epronex-Bike Hungary
Krvavá rozlúčka Sagana s majstrovstvami Slovenska Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Pred začiatkom spoločných majstrovstiev...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Slovenska