Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto zapríčinil pád? Vie to jediný muž. Legenda bráni Sagana, pred štartom Tour de France mu dáva cennú radu

Počas kariéry zažil neskutočne veľa špurtov a vie sa teda vžiť do kože aktérov nedeľného hromadného dojazdu na národnom šampionáte v Tlmačoch.

27.06.2023 05:40
20. majstrovstvá SR - Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka.
debata (12)

Ján Svorada videl dramatický záver spoločných M-SR/ČR na vlastné oči. Tvrdí, že dôvody pádu vie vysvetliť jediný muž.

„Len Sagan vie, ako to skutočne bolo,“ vraví víťaz troch etáp na Tour de France, troch na španielskej Vuelte či piatich na Giro d'Italia.

Ako ste videli záver národného šampionátu a pád, po ktorom skončil na zemi aj Peter Sagan?

Tak, ako všetci ostatní. Niečo sa tam prihodilo, ale z obrázkov, ktoré sme videli v televízii, sa absolútne nedá posúdiť, čo sa vlastne stalo. Najlepším svedkom alebo ten, ktorý by to mohol najlepšie opísať, je Peter Sagan.

Ak by sme boli schopní vidieť zábery z vrtuľníka, tak ako tomu býva na Tour de France či podobných veľkých pretekoch, dalo by sa viac chápať, čo sa prihodilo. Ale zo záberu spredu nie je jasné, aké boli rozostupy medzi pretekármi v hĺbke špurtérskeho poľa.

Vôbec nedokážem pochopiť, čo sa Petrovi stalo, pretože zrazu, z čista-jasna na bicykli „zavrávoral“. Nemyslím si, že to bola chyba pretekárov pred ním, pretože tí si išli svoju líniu. Ťažko povedať, čo bola príčina pádu.

Video
Nahnevaný Peter Sagan po špurte na národnom šampionáte v Tlmačoch.

Sagan najskôr vinil z pádu Pavla Bittnera, na ktorého na zemi nakričal. Išlo o prejav frustrácie?

Skončiť na zemi nie je to nič príjemné. Neviem, či tam ešte nedošlo ku kontaktu možno niekoho zozadu. Zo záberov sa to nedá jednoznačne posúdiť.

Bittner prišiel k pádu ako slepý k husliam. Už bol pred Saganom, za cieľovou čiarou a skôr to bol Peter, ktorý spôsobil pád Bittnera.

MS tlmače cyklistika Peter Sagan Čítajte viac Štoček: Pred cieľom som na boku cítil niekoho riadidlá - boli Saganove. Uvidíme, či mi jeho fanúšikovia nepovedia niečo ostrejšie

S druhým miestom by Sagan zrejme dokázal žiť. Ale nemala by ho skôr trápiť forma pred blížiacou sa Tour de France, keďže sa nechal prešpurtovať českými súpermi i o deväť rokov mladším Matúšom Štočekom?

Peter je skúsený pretekár, ale my nevieme, ako sa pred Tour cíti. Samozrejme, boli sme zvyknutí, že na Tour dominoval v súťaži o zelený dres, ale aj na kvalitnejšie výkony v porovnaní s tým, čo predviedol v Tlmačoch.

Na druhej strane, v nedeľu to nebol okruh, kde mohol nechať vyniknúť svojej vytrvalosti. Išlo len o záver a samotný špurt. Nemal žiadnu pomoc od kolegov, na rozdiel od tímov, ktoré boli zastúpené vo väčšom počte a mohli si dovoliť spoluprácu.

Okrem pádu mohol byť frustrovaný aj z toho, že jazdil proti presile. Ak by bola trať ťažšia profilom, do záveru by neprišla tak veľká skupina a mal by to v cieli o poznanie jednoduchšie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Matúš Štoček