Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čierny deň na Okolo Švajčiarska. Po páde do rokliny zomrel Gino Mäder. Reagoval aj Sagan

Cyklistické podujatie Okolo Švajčiarska postihla veľká tragédia. Domáci pretekár Gino Mäder v piatok dopoludnia zomrel na následky zranení, ktoré utrpel po páde do rokliny počas zjazdu v závere štvrtkovej 5. etapy. O úmrtí 26-ročného pretekára informoval jeho tím Bahrain - Victorious. Organizátori po oznámení o úmrtí odložili piatkovú šiestu etapu do odvolania. Jazdci si Mädera uctili spomienkovou jazdou na posledných 30 kilometroch plánovanej etapy.

16.06.2023 12:59 , aktualizované: 16:05
783687605 Foto:
Gino Mäder mal 26 rokov.
debata (8)

Mäder spoločne s Američanom Magnusom Sheffieldom spadli v závere etapy počas zjazdu z Albulapassu a skončili hlboko pod úrovňou vozovky.

Švajčiar po páde do rokliny zostal ležať v bezvedomí. Lekárom sa ho podarilo na mieste oživiť a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice. Sheffield utrpel otras mozgu a s menšími povrchovými poraneniami ho ošetrili.

Peter Velits Čítajte viac Velits o smrti cyklistu: Zdrvujúca tragédia. Albulapass poznám, viackrát som ho zišiel

Nehoda sa stala v zjazde, kde pretekári dosahovali rýchlosť až sto kilometrov za hodinu. Obaja jazdci spadli na tom istom mieste.

Mädera našli po páde nehybne ležať vo vode v rokline. „Okamžite ho resuscitovali a letecky transportovali do nemocnice v Chure,“ uviedli organizátori vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP.

V piatok o Mäderovom úmrtí informoval jeho tím Bahrain Victorious. Mal 26 rokov. „Napriek maximálnemu úsiliu fenomenálneho personálu v nemocnici Chur, nedokázal Gino prejsť cez túto svoju poslednú a najväčšiu výzvu. O 11.30 sme sa rozlúčili s jedným zo žiarivých svetiel nášho tímu.“

Na šokujúce správu takmer okamžite reagoval príspevkom na sociálnej sieti aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan. „Odpočívaj v pokoji Gino,“ napísal Sagan.

Štvrtková dvestojedenásť kilometrov dlhá horská etapa z Fieschu do mesta La Punt sa končila prudkým zjazdom. Mäder so Sheffieldom neodhadli rýchlosť a vyleteli mimo vozovku. Trasu skritizoval majster sveta Remco Evenepoel, ktorý vo štvrtok skončil na 10. mieste.

„Bez problémov bolo možné mať cieľ na kopci. Nebolo to dobré rozhodnutie finišovať takým nebezpečným zjazdom,“ napísal na Twitteri a dodal: „Ako jazdci by sme tiež mohli viac rozmýšľať nad rizikami pri zjazde.“

Mäder patril medzi veľké talenty švajčiarskej cyklistiky. V roku 2020 bol na španielskej Vuelte štvrtý v kategórii do dvadsiatich piatich rokov, o rok neskôr v nej zvíťazil.

776554980 Čítajte viac Šialené Giro! Traja najlepší skončili na ceste, Španiela zastavil až náraz do domu

V roku 2021 triumfoval v šiestej etape na Giro d'Italia pred Kolumbijčanom Eganom Bernalom a v rovnakej sezóne uspel aj v poslednej etape na pretekoch Okolo Švajčiarska.

Organizátori v reakcii na Mäderove úmrtie neutralizovali piatkovú etapu a cyklisti odjazdia iba jej záver, aby si tak uctili jeho pamiatku.

„Všetci sme zdrvení, organizátori, tímy, pretekári, všetci. To, čo sa stalo, je naozaj strašné a je pre mňa ťažké o tom hovoriť, pretože Gino bol skvelý človek, ktorý si nezaslúžil takto opustiť tento svet. Všetci ho poznali a milovali. Dnes nebudeme pretekať, ale chceme si ho pripomenúť a uctiť tým, že spoločne odjazdíme záver etapy,“ povedal riaditeľ pretekov Olivier Senn.

Jedinečné priateľstvo - Peter Sagan a Daniel Oss Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan a Daniel Oss - nielen kolegovia,...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Švajčiarska #Gino Mäder