Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgický monument ovládol Evenepoel. Pogačar si zlomil zápästie, pôjde na operáciu

Belgický cyklista Remco Evenepoel obhájil vlaňajší triumf na 109. ročníku monumentu Liége - Bastogne - Liége.

23.04.2023 17:11
Remco Evenepoel Foto: ,
Remco Evenepoel.
debata

Jazdec stajne Soudal-QuickStep unikol rovnako ako vlani na stúpaní Côte de la Redoute a po 258,1 kilometroch prišiel do cieľa v čase 6:15:49 hodiny. Druhý finišoval s minútovou stratou Brit Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) a tretí skončil Kolumbijčan Santiago Buitrago (Bahrajn-Victorious).

Na pretekárov v nedeľu čakalo jedenásť kategorizovaných stúpaní a niekoľko ďalších kopcov. Už od štartu sa pokúšali o únik viacerí cyklisti a po pár kilometroch sa vytvorila jedenásťčlenná skupina, ktorá mala k dobru približne štyri minúty.

Juraj Sagan Čítajte viac Sagan obracia list: Neprišiel som sa sem na niekoho hrať. Keď bude treba, opravím defekt alebo dám aj masáž

Na 85. kilometri sa skončila púť víťaza spred dvoch rokov a jedného z dvoch hlavných favoritov Tadeja Pogačara. Slovinský cyklista spadol a so zlomeninou v zápästí skončil v nemocnici a čaká ho operácia. Spolu s ním odstúpil aj Mikkel Honore.

Pogačar, ktorý predtým triumfoval na klasikách Amstel Gold Race a Valónsky šíp, tak nezískal zriedkavé triple. Nenapodobnil Davida Rebellina a Philippa Gilberta, ktorí doteraz ako jediní vyhrali v jednej sezóne všetky tri najstaršie klasiky.

Približne v polovici pretekov sa spustil dážď a náskok úniku sa zúžil pod tri minúty. V balíku udávali tempo najmä jazdci Soudal-QuickStep pre svojho favorita a obhajcu vlaňajšieho triumfu Evenepoela. Vysoká rýchlosť pelotónu robila problémy viacerým cyklistom a postupne sa rozpadal aj únik, v ktorom zostalo 60 km pred cieľom už len päť jazdcov.

Sagan pád Roubaix Čítajte viac Sagan je vraj čarodejník, ale šťastie majú najlepší. Jeho pády už nie sú len náhoda, zhodujú sa oslovení experti

Ich náskok však rýchlo klesal. Po stúpaní na Rosier zostali na čele už len Jan Tratnik (Jumbo-Visma) a Simone Velasco (Astana). Do cieľa zostávali ešte štyri kopce a pod La Redoute 33 km pred cieľom sa ich pokus skončil. Na tomto stúpaní si Evenepoel vlani vypracoval rozhodujúci náskok a zaútočil tam aj tento rok.

Chvíľu sa s ním dokázal držať len Pidcock, lenže dvadsaťtriročný Belgičan na ďalšom nekategorizovanom stúpaní preradil na ešte vyšší stupeň a to jeho britský súper nevydržal. Evenepoel mal 23 km pred páskou k dobru už minútu a išiel si po obhajobu triumfu a 41. víťazstvo v kariére.

Za ním sa bojovalo už len o druhé a tretie miesto. Zo skupiny prenasledovateľov sa v závere vyprofilovala trojica Pidcock, Buitrago a Ben Healy (EF Education-EasyPost), ktorá si to rozdala o druhé miesto. Najlepšie nohy mal v závere britský pretekár.

109. ročník Liége – Bastogne – Liége (258,1 km):
1. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-QuickStep) 6:15:49 h, 2. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:06 min, 3. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn-Victorious) rovnaký čas, 4. Ben Healy (Ír./EF Education-EasyPost) +1:08, 5. Valentin Madouas (Fr./Groupama-FDJ) +1:24, 6. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +1:25, 7. Tiesj Benoot (Belg./Jumbo-Visma) +1:37, 8. Patrick Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) +1:48, 9. Mattias Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo), 10. Marc Hirschi (Švaj./SAE Team Emirates) obaja rovnaký čas

Cyklistické legendy a ich autá Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Cyklistické legendy mali na autá vkus. Klikajte...
debata chyba
Viac na túto tému: #Liége - Bastogne - Liége #Tadej Pogačar #Remco Evenepoel