Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je vraj čarodejník, ale šťastie majú najlepší. Jeho pády už nie sú len náhoda, zhodujú sa oslovení experti

Jeden týždeň, dva nepríjemné pády. Ani raz v cieli. Peter Sagan má za sebou azda najhoršiu klasikársku jar v kariére.

12.04.2023 06:00
Sagan pád Roubaix Foto:
,,Nebola to rozlúčka, akú by som si želal," vravel po páde na Paríž-Roubaix 2023 Peter Sagan.
debata (22)

Na Miláno-San Remo sa nezapojil do boja o víťazstvo a na „kockatých“ monumentoch neprišiel do cieľa. V prvú aprílovú nedeľu na Okolo Flámska a na veľkonočnú zasa na Paríž-Roubaix.

V oboch prípadoch spadol, z Pekla severu si dokonca odniesol otras mozgu a šrámy na tvári. Keď cyklista dopadne na kamennú hrboľatú dlažbu, veľmi to bolí. Ak je súčasťou hromadnej kolízie, často s tým nemá čo urobiť.

V Saganovom prípade však uplynulé nezdary nie sú iba obyčajnou náhodou. Potvrdzujú to Peter Zánický, jeho prvý tréner v Žiline, Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk i Michael Hutchinson, bývalý britský profesionál, dnes autor populárnych cyklistických publikácií a dopisovateľ portálu Cyclingweekly.

Je to aj o výkonnosti

Pravdou je, že slovenská hviezda mala vždy povesť jazdca, ktorý dokáže vyviaznuť aj z najfatálnejšej pozície. Kúsok, akým sa Sagan prezentoval na Paríž-Roubaix 2016, je legendárny. Pred ním padajúceho Fabiana Cancellaru preskočil s bicyklom akoby nič. Video bolo na youtube veľkým hitom a obletelo celý svet.

Trojnásobný majster sveta odjakživa patril medzi pretekárov, ktorí najlepšie ovládajú stroj pod sebou.

"Bez ohľadu na to, či predbieha súperov v pelotóne, si neustále drží perfektnú a stabilnú pozíciu. Keď sa rúti dolu kopcom, hrudník tlačí na riadidlá, aby znížil aerodynamický odpor, miluje jazdu na zadnom kolese, ak sa mu do cesty postaví stredový ostrovček s obrubníkom, podskočí a šmyky do strán robí v plnej rýchlosti.

Každá sekunda, ktorú Sagan strávi na bicykli, vyzerá, že sa s ním pohráva s ľahkosťou čarodejníka. Táto schopnosť z neho robí skôr slobodomyseľného člena freeridovej komunity, ako asketického cestného cyklistu," napísal kedysi o ňom portál welovecycling.com.

Uplynulé týždne mu však aj jeho „čarodejnícke“ schopnosti boli málo platné. Chýbalo mu iné – lepšia pozičná jazda, ktorá má zasa súvis s výkonnosťou.

"Isteže, kedysi padal oveľa menej a predovšetkým v prípadoch, že sa tomu nedalo vyhnúť. Toto je však iná situácia – problémom je tiež Petrova pozičná jazda. Na Okolo Flámska aj na Paríž-Roubaix jazdil pomerne vzadu, nepohyboval sa medzi favoritmi.

Samozrejme, na podobných pretekoch zohráva faktor šťastia sedemdesiat, možno až osemdesiatpercentnú rolu, ale Sagan nespravil ten zvyšok, aby sa kolízii vyhol," myslí si Timko.

Krvavý Sagan, smutný van Aert. Roubaix v obrazoch Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Holandský cyklista Mathieu van der Poel víťazí...

Zánický to vidí podobne.

„Keď sa pozrieme na jeho úspechy, tak mnohokrát pri ňom stálo aj šťastie. Dnes je pri Van der Poelovi či Pogačarovi. Nejaký súvis to predsa len má. Nevravím, že najväčšie hviezdy nejdú k zemi, no jazdia ešte viac vpredu. Aj Sagan v rokoch najväčšej slávy padal výrazne menej, teraz zasa pomerne často,“ potvrdzuje.

Hutchinson tvrdí, že z nedeľňajšieho pádu by veľkú vedu nerobil, lebo „na Roubaix sú skôr pravidlom a stať sa môžu naozaj každému. Možno tomu nepomohla ani skutočnosť, že Peter v týchto dňoch nie je vždy schopný byť úplne vpredu a tu platí, že čím ďalej ste vzadu, tým viac riskujete, že pred vami niekto spadne. Ale vo všeobecnosti by som túto kolíziu prisúdil viac dielu náhody.“

Laik by sa opýtal, „ak je to teda na čele pelotónu bezpečnejšie, prečo tam nejazdí aj Sagan?“ Odpoveď Zánického mnohé vysvetľuje.

Peter Sagan Čítajte viac Keď Sagan robil neznámemu súperovi zle, dobre vedel prečo. Jeho čertovská tvár s imbusákom vošli do dejín

"Pred takýmito pretekmi sú tímové porady, tam sa všetci dozvedia, kde sú nebezpečné a rozhodujúce miesta, kde a odkiaľ bude fúkať. Všetci vedia, kedy potrebujú byť vpredu a to je už o výkonnosti.

Najväčšie súboje neprebiehajú v klasickom stúpaní alebo priamo na mačacích hlavách, ale práve pred nimi. Tam zvyčajne majú najväčší borci navrch. Výkonnosť ich predurčuje, aby boli v tejto chvíli tam, kde to je bezpečnejšie."

Roky sme boli zvyknutí Sagana vídať v úplne prednej časti pelotónu, vlani a aj teraz sa z nej akoby vytratil. Jazdí kdesi uprostred. Na miestach, kde nemá najlepší prehľad a ani šancu vyviaznuť z kolízie bez ujmy.

„Keď si bol istý, že má na to a môže bojovať o popredné pozície, bol spravidla vpredu. Robil všetko na sto percent. Teraz to je také nijaké. Je to kombinácia všetkého, úplná náhoda to asi nebude, veď tento rok spadol už toľkokrát, ako dovedna za tri sezóny, v ktorých sa mu darilo,“ vraví Timko.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Lukáš Timko