Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Evenepoel si po triumfe upevnil pozíciu na čele. Najlepšieho vrchára odstavil pád

Belgický cyklista Remco Evenepoel vyhral štvrtkovú 18. etapu pretekov Vuelta a Espaňa a upevnil si pozíciu na čele celkového poradia.

08.09.2022 17:25
Remco Evenepoel Foto: ,
Remco Evenepoel.
debata

Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl sa presadil v záverečnom stúpaní a 192 km dlhú trasu z Trujilla na vrchol Alto del Piornal zvládol za 4:45:17 h.

Jeho najväčší konkurent v boji o červený dres Enric Mas zo Španielska (Movistar) finišoval druhý a tretí skončil Holanďan Robert Gesink (Jumbo-Visma).

Štvrtková trasa ponúkla tri horské prémie a všetky v druhej polovici etapy. Cyklisti museli prekonať najprv Alto de la Desespera (2. kat., 3,7 km, 8,6 %) a potom dvakrát Alto del Piornal 1. kategórie, no vždy z inej strany (13,6 km, 5 % resp. 13,3 km, 5,6 %). Krátko po štarte prišlo k pádu, do ktorého sa zaplietol najlepší vrchár Jay Vine a musel predčasne skončiť.

Sagan Van Aert Čítajte aj Sagan a Van Aert opäť bok po boku. Belgičan vyslal súperom jasný odkaz

„Zelený“ Mads Pedersen spadol tiež, no pokračoval ďalej. Napriek množstvu pokusov sa dlho nevytvoril únik.

Podarilo sa to až po približne 50 km, keď sa z hlavného poľa oddelilo až 41 pretekárov. Nik z nich však neohrozoval jazdcov z Top10 a tak ich balík nechal odísť. Únik mal čoskoro k dobru až osem minút.

Situácia sa na dlhší čas upokojila, no potom na prvom stúpaní zaútočili z pelotónu Joo Almeida a Brandon McNulty (obaja SAE Team Emirates), na čo museli reagovať už aj Evenepoel a jazdci Astany, Ineosu a Movistaru.

Dvojici vydržal obstojný náskok až na druhé stúpanie, kde Almeidu ďalej potiahol Marc Soler, ktorý na neho počkal z úniku. Pred nimi sa už roztrhala vedúca skupina a na čelo sa dostali Hugh Carthy, Thibaut Pinot, Sergio Higuita, Richard Carapaz, Gesink a Elie Gesbert.

Šestica mala pred záverečným stúpaním 1:30 min pred Almeidom a ďalšími prenasledovateľmi, pelotón však strácal len o 40 s viac. Deväť km pred páskou nastúpil Mas, no Evenepoel nezaváhal a skupina favoritov zostala pokope.

Sedem km pred cieľom strácala na únik už len 45 sekúnd. V ňom mal najlepšie nohy Gesink a vyrazil do cieľa sám. Pár desiatok metrov pred páskou ho však predbehli Evenepoel i Mas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta a Espaňa #Remco Evenepoel