Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák čaká doma na triumf desať rokov

Predstavenie dvadsiatichtroch tímov a atraktívne vylučovacie preteky včera večer v Šahách odštartovali 59. ročník pretekov Okolo Slovenska.

10.06.2015 08:00
Andrij Kulyk Foto: ,
Radosť v cieli poslednej etapy Okolo Slovenska v uliciach Bratislavy.
debata

Ouvertúra slúžila najmä na rozdelenie najcennejších tričiek. Za každý tím nastúpil len jeden cyklista a víťaz sa postaví dnes o 12.00 na štart prvej etapy v žltom tričku. Úvodná etapa povedie zo Šiah do Telgártu, meria 181 km a očakávaný cieľ je asi o 16.15.

Na najvýznamnejšie cyklistické podujatie na slovenských cestách nastúpi vyše 130-členný pelotón, v ktorom budú jazdci z 25 krajín. Nechýba v ňom so štartovým číslom jeden minuloročný víťaz, Ukrajinec Oleksander Polivoda.

Slováci čakajú na víťazstvo na tomto podujatí už desať rokov, naposledy sa z neho tešil Martin Prázdnovský v roku 2005. Teraz bude na štarte 21 slovenských cyklistov, z toho 18 nastúpia v troch slovenských výberoch – v reprezentačnom, Dukle Trenčín a CK Banská Bystrica. Ďalší traja sa predstavia v zahraničných tímoch.

O dobré umiestnenie by mali zabojovať aj dvaja Slováci, ktorí pôsobia v poprednom profitíme Tinkoff-Saxo – Michael Kolář a Juraj Sagan. Nebudú štartovať v klubových tričkách, ale v reprezentačnom výbere Slovenska. Kolář sa bude pripravovať na Európske hry, na ktoré odchádza hneď po pretekoch. V Baku sa predstaví aj Erik Baška a Ľuboš Malovec, prvý bude bojovať na slovenských cestách vo výbere Greenway a druhý v tíme Cycling Academy.

Na pretekárov čaká päť etáp, 861 km cez 168 miest a obcí. Na trati je 16 horských a 13 rýchlostných prémií. Kráľovskou bude hneď druhá etapa, ktorá z veľkej časti povedie vo Vysokých Tatrách.

Program 59. ročníka

  • 1. etapa 10. júna Šahy – Telgárt 181,1 km
  • 2. etapa 11. júna Telgárt – Poprad/Sp. Sobota 158,6 km
  • 3. etapa 12. júna Poprad – Žiar n. H. 196,2 km
  • 4. etapa 13. júna Žiar n. H. – Nové Mesto n. V. 201,7 km
  • 5. etapa 14. júna Nové Mesto n. V. – Bratislava 123,5 km

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #slovenská cyklistika