Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Stropkove odštartujú Okolo Slovenska a zažijú premiéru

Po roku sa pelotón pretekov Okolo Slovenska vracia do Stropkova. Kým vlani v tomto meste na východe sa zdržal len na skok, štartovala tu druhá etapa, teraz sa tu v utorok začne 58. ročník najvýznamnejšieho cyklistického podujatia na slovenských cestách.

03.06.2014 10:00
cyklistika pelotón Foto:
Špica pelotónu na pretekoch Okolo Slovenska.
debata

Stropkov zažije zaujímavú premiéru. Prvý raz v dlhej histórii pretekov, ktorých prvý ročník sa išiel pred šesťdesiatimi rokmi, sa uskutoční tímová časovka. Štart (16.00) i cieľ úvodnej etapy sa uskutoční na Námestí SNP. Časovku absolvuje všetkých 23 tímov a jej dĺžka je 15,4 km.

V stredu sa už vyše 130-členný pelotón vydá na cestu naprieč Slovenskom do Bratislavy. Kým utorňajšia etapa je najkratšou v tomto ročníku, druhá, ktorá odštartuje v Stropkove a cieľ bude v Liptovskom Mikuláši, bude najdlhšia, jediná meria nad dvesto kilometrov. Podujatie sa dovedna skladá z piatich etáp, meria 722,4 km, povedie cez 132 obcí a na trase čaká cyklistov 8 rýchlostných a 10 horských prémií.

Cyklisti budú bojovať o finančné prémie v celkovej výške 18-tisíc eur, z toho dve tisícky berie celkový víťaz. Najlepší si rozdelia 201 bodov do európskeho rebríčka UCI. Budú bojovať o päť dresov, najcennejší je tradične žltý.

V pelotóne bude aj 25 slovenských cyklistov, ktorí sa pokúsia zmeniť nepriaznivú bilanciu. V samostatnej slovenskej ére vyhrali preteky len dvaja Slováci. Najskôr ešte v roku 1996 Ján Valach a pred deviatimi rokmi Martin Prázdnovský.

Podujatie vyvrcholí v sobotu v Bratislave. Cieľ záverečnej etapy bude na Pribinovej ulici neďaleko Mosta Apollo.

Trasa 58. ročníka

  • Utorok 3. júna – 1. etapa: Stropkov – Stropkov (tímová časovka na 15,4 km)
  • Streda 4. júna – 2. etapa: Stropkov – Liptovský Hrádok (200,6 km)
  • Štvrtok 5. júna – 3. etapa: Liptovský Hrádok – Handlová (173,8 km)
  • Piatok 6. júna – 4. etapa: Handlová – Levice (154 km)
  • Sobota 7. júna – 5. etapa: Levice – Bratislava (178,6 km)
debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska