Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Okolo Slovenska sa tlačili tímy. Všetky nemohli zobrať

Tímovou časovkou v Stropkove odštartuje najbližší utorok 58. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

29.05.2014 18:58
cyklistika pelotón Foto:
Ilustračné foto
debata

Trasa, ktorá meria 722,4 km, povedie v piatich etapách naprieč Slovenskom do Bratislavy. Cieľ záverečnej etapy bude na Pribinovej ulici, na ceste k mostu Apollo.

Pred dvoma rokmi finišoval pelotón priamo pred Euroveou (vlani nepustili cyklistov do Bratislavy povodne a preteky museli predčasne ukončiť). „Dojazd bude tentoraz bezpečnejší i férovejší,“ zdôraznil šéf Slovenského zväzu cyklistiky a riaditeľ pretekov Peter Privara.

„Tímová časovka, ktorou začíname, je v programe vôbec prvý raz, je to etapa atraktívna pre divákov, ale náročná na zabezpečenie. Okrem nej bude najkratšou štvrtá etapa z Handlovej do Levíc, ale profilom bude patriť medzi najťažšie a môže rozhodnúť.“ V tretej etape z Liptovského Hrádku do Handlovej (173,8 km) bude najvyšší bod celej trasy – na Čertovici.

Na štart sa postaví 23 tímov, 138 cyklistov z 28 krajín. Prídu aj štyri farmárske výbery ProTour tímov – Etixx (farma Omega Pharma-Quick Step), Lotto Belisol U23, Astana a Itera – Kaťuša. Chýbať bude vlaňajší víťaz Petr Vakoč. Slovensko budú zastupovať štyri tímy a dovedna 25 cyklistov (jeden v rakúskom družstve).

„Neuskutočnili sa viaceré tradičné preteky Okolo Srbska, Okolo Čiernej Hory, Okolo Rumunska, jedno podujatie v Holandsku, aj preto bol na nás veľký tlak, aby sme zobrali na štart viac tímov, všetkým sme nemohli vyhovieť, lebo potom by ich bolo päťdesiat, na to nemáme cesty ani kapacity ubytovania,“ vysvetlil Privara.

„Niektoré predbežne prihlásené tímy vypadli, ale hneď sme ich doplnili inými. Záujem bol veľký a stále sa hlásia ďalšie, reprezentanti Srbska, Grécka, Turci, aspoň desať výberov je stále v rezerve,“ doplnil športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Celkový rozpočet podujatia sa pohybuje od 170-tisíc do 200-tisíc eur, z toho vyše 18-tisíc eur pôjde na prémie, celkový víťaz z tohto balíka dostane 2-tisíc. „Rozpočet máme vďaka našim partnerom a etapovým mestám vykrytý,“ dodal Privara.

Najlepší si rozdelia 201 bodov do európskeho rebríčka UCI. Budú bojovať o päť dresov, najcennejší je tradične žltý.

Šancu dostane aj cyklistická verejnosť. Pred záverečnou etapou 7. júna pripravil hlavný partner pretekov Slovenské elektrárne premiérový ročník podujatia Energia na kolesách, masové podujatie pre cyklistov každého veku. Trasu z Gabčíkova do Bratislavy k novému Slovenskému národnému divadlu môže absolvovať každý záujemca.

Zväz spláca značku pretekov

Organizátori sa usilujú nielen naplniť rozpočet, ale podľa slov prezidenta cyklistického zväzu Petra Privaru aj niečo zarobiť. „Momentálne kupujeme späť značku podujatia, ktorá bola pred časom založená, stane sa zasa majetkom zväzu. Máme splátkový kalendár na päť rokov, ešte zostávajú tri. Splácame ju peniazmi, ale aj reklamným plnením,“ zdôraznil Privara.

Trasa 58. ročníka
Utorok 3. júna – 1. etapa: Stropkov – Stropkov (tímová časovka na 15,4 km)
Streda 4. júna – 2. etapa: Stropkov – Liptovský Hrádok (200,6 km)
Štvrtok 5. júna – 3. etapa: Liptovský Hrádok – Handlová (173,8 km)
Piatok 6. júna – 4. etapa: Handlová – Levice (154 km)
Sobota 7. júna – 5. etapa: Levice – Bratislava (178,6 km)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska