Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelenského prejav, radosť i hnev. Ukrajinec Usyk obhájil tituly. Okradli ma, zúril porazený

Hviezdny ukrajinský boxer Oleksandr Usyk udržal svoju neporaziteľnosť. Pred viac ako 40-tisíc fanúšikmi vo Vroclave sa mu podarilo v 9. kole zdolať britského vyzývateľa Daniela Duboisa na technický knokaut.

27.08.2023 07:05
800362578 Foto:
Oleksandr Usyk po kontroverznom víťazstve a obhájení štyroch majstrovských titulov.
debata (36)

Vďaka tomu obhájil hneď štyri majstrovské tituly v ťažkej váhe v organizáciách WBA, IBF, WBO a IBO. Pre 36-ročného Ukrajinca, ktorý mal na tribúnach výraznú divácku podporu, to bolo 21. profesionálne víťazstvo v kariére. Má však horkú príchuť.

Živá hudba v priebehu nástupu do ringu, motivačný prejav od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a naživo zaspievaná ukrajinská hymna. Žlto-modrý dav bol pripravený na víťazný súboj svojho miláčika.

Krátko pred polnocou sa začal dlho očakávaný duel, ktorý sa po menej zaujímavom začiatku zmenil na atraktívnu boxerskú partiu. Vášne naštartoval moment z 5. kola, keď Dubois nekompromisne trafil, podľa rozhodcu, Usyka pod pás a zápas musel byť prerušený.

Ukrajinec tvrdú ranu rozdýchával niekoľko minút, potom sa zdravo vyburcoval a svojim výkonom tlačil na o 11 rokov mladšieho súpera. Tomu akoby začali dochádzať sily.

Prvé poklesnutie do kolien nastalo v 8. kole, keď sa britský boxer dostal pod tlak a musel byť po prvýkrát počítaný. Krátko nato sa v tvári 35-ročného Brita objavila aj prvá krv. Koniec duelu prišiel veľmi rýchlo.

Bielorusko EH19 Slovensko box Csemez Čítajte viac Paktovanie s Ruskom sa im vypomstilo. Boxerskú federáciu, ktorej šéfuje ruský prezident, vylúčili z MOV

Ukrajinský šampión ďalšími sústredenými útokmi s chirurgickou presnosťou vystavil Duboisa do pasívnej pozície, nasledovalo druhé počítanie, ktoré rozhodca pretavil do konca zápasu. Technický knokaut.

Štadión bol vo vare, fanúšikovia mohli oslavovať triumf svojho favorita. Usyk dokázal obhájiť štyri majstrovské opasky a vybojoval 21. víťazstvo v kariére. Brit Dubois zaznamenal len druhú prehru.

Usykovi sa darí zdolávať jedného súpera za druhým a svet boxu by určite ocenil bitku s neporazeným Tysonom Furym, ktorému patrí zostávajúci opasok organizácie WBC. „Som na Tysona pripravený,“ ubezpečoval Usyk po zápase publikum.

Je potrebná sa však vrátiť k spomínanému dôležitému momentu z 5. kola, keď išiel Usyk po údere do spodku tela v ukrutných bolestiach k zemi.

Na sociálnych sieťach sa šíria opakované záznamy, ktoré preukazujú legálny úder britského boxera. A nie pod pás, ako ho vyhodnotil rozhodca v ringu. Tento diskutabilný okamžik vrhá poriadny tieň na víťazstvo ukrajinského šampióna.

Karlos Vémola Čítajte viac Vémola si poriadne zavaril. Priznal sa k nelegálnej činnosti, hrozia mu tri roky basy

„Nemyslel som si, že to bola rana pod pás. Bol som okradnutý o víťazstvo, čo iné k tomu môžem povedať? Bol som kruto podvedený, mala to byť moja výhra,“ posťažoval si Dubois.

Servítku pred ústa si nedával ani jeho promotér Frank Warren. „Rozhodca to zle vyhodnotil. Nebola to rana pod pás. Nezmysel, totálny nezmysel. Vedúce orgány s tým budú musieť niečo urobiť. Napríklad nariadiť odvetu. Bol to legitímny úder po ktorom mal byť koniec zápasu,“ uviedol Warren.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #box #Oleksandr Usyk