Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chicago sa drží nad vodou, Hossa strelil dva góly

Boj o prežitie v play-off zámorskej hokejovej NHL sa v sérii Chicaga s Vancouvrom v 1. kole vo štvrtok zmenil v nábeh na obrat. Chicago na ľade Canucks uspelo 5:0 a zaznamenalo druhé víťazstvo v rade, čím znížilo stav série na 2:3. Strelecky sa prebudil Marián Hossa, ktorý prispel dvoma gólmi a pridal k nim aj asistenciu. Na Západe sa do problémov dostalo Los Angeles, ktoré so San Jose prehráva už 1:3, naopak, na Východe Boston vyrovnal stav série s Montrealom víťazstvom po predĺžení.

22.04.2011 07:40 , aktualizované: 08:06
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata (1)

Play-off NHL, 1. kolo:

Západná konferencia:

Západná konferencia.
Západná konferencia. Západná konferencia.

VANCOUVER – CHICAGO 0:5 (0:3, 0:2, 0:0) – stav série 3:2

Góly: 6. HOSSA (Keith, Crawford), 7. Keith (Johnson, Kruger), 13. Kane (Keith, Campbell), 22. HOSSA (Sharp, Bickell), 25. Keith (HOSSA, Sharp).
Strely na bránku: 36:26. Brankári: Luongo (22. Schneider) – Crawford. Vylúčení: 6:5, z toho Bieksa – Brouwer na päť minút, Lapierre (VAN) na desať minút, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 18 860 divákov
Hviezdy zápasu: Keith, HOSSA, Crawford

Dve najväčšie zápasové hviezdy nazbierali dohromady sedem bodov – obranca Duncan Keith skončil s dvoma gólmi a dvoma asistenciami, Hossa mal o jednu asistenciu menej. Vzadu im kryl chrbát Corey Crawford, ktorý pokryl 36 striel domácich a vychytal svoj prvý shutout v nadstavbe NHL.

Blackhawks nadviazali na predchádzajúcu výhru, v ktorej sa takisto zrodil päťgólový rozdiel – na svojom ľade vyhrali 7:2. Teraz si prišli po víťazstvo do Vancouvru a povzbudení sa vrátili späť do svojho mesta. V nedeľu môžu zostať na ceste byť štvrtým tímom v histórii profiligy, ktorý v play-off otočil stav 0:3.

Hossa skóruje z úniku

Vancouver už nevyzerá ako tím, ktorý vyhral Prezidentskú trofej, ale ako tím, ktorý pred dvoma rokmi rýchlo vypadol, lebo sa mu rozsypala obrana. Roberto Luongo opäť nedochytal a dal priestor Schneiderovi, tentoraz po štyroch inkasovaných góloch.

Chicago nastúpilo v druhom zápase bez obrancu Brenta Seabrooka, ktorý v dueli č.3 utrpel otras mozgu po zásahu lakťom od Raffiho Torresa. Brankár Crawford si v tejto sérii pripísal už druhú asistenciu a je produktívnejší než niektorí elitní forvardi Vancouvru.

LOS ANGELES – SAN JOSE 3:6 (0:0, 2:3, 1:3) – stav série 1:3

Góly: 32. Richardson (Smyth), 37. Williams (Mitchell), 54. Ponikarovskij (Johnson, Lewis) – 24. Clowe (Vlasic), 26. Demers (Couture, Heatley), 30. Clowe (Couture, White), 43. Thornton (Marleau, Wellwood), 44. Pavelski (Boyle), 52. Mitchell (Wellwood, White).
Strely na bránku: 38:27. Brankári: Quick – Niemi. Vylúčení: 9:7, z toho Simmonds, Westgarth – Nichol na desať minút, Greene (LA) na štyri minúty, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 18 234 divákov
Hviezdy zápasu: Clowe, Couture, Richardson

Hráči Los Angeles sa mohli akokoľvek snažiť, kanonieri San Jose mali vždy strelecky navrch. Svoj gólostroj rozbehli v druhej tretine, Ryane Clowe dosiahol tretí a štvrtý gól v sezóne. V poslednej časti hry svoj náskok zveľadili na konečných 6:3 aj vďaka zásahom Thorntona a Pavelskeho v rozmedzí 54 sekúnd. Sharks budú mať možnosť rozhodnúť sériu na svojom ľade, kde bude v sobotu na programe piaty duel.

Los Angeles vs San Jose

Kings mohli niečo s výsledkom urobiť v posledných takmer troch minútach duelu, keď hrali piati na troch, no nedokázali tento stav využiť. Ku koncu ich to tak frustrovalo, že sami dostali dva desaťminútové tresty. Los Angeles v play-off nevyhralo sériu od roku 2001, keď vo štvrťfinále Západnej konferencie vyradilo Detroit. V sériách, v ktorých prehrávali 1:3, majú historickú štatistiku „úspešnosti“ otočenia 1:9.

Východná konferencia:

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

MONTREAL – BOSTON 4:5 po predĺžení (1:0, 2:3, 1:1 – 0:1) – stav série 2:2

Góly: 9. Sopel (Cammalleri, Desharnais), 27. Cammalleri (Gionta, Gomez), 28. Kosticyn (Plekanec, Moen), 42. Subban (Wisniewski, Cammalleri) – 23. Ryder (Kaberle, Kelly), 30. Ference (Marchand, Bergeron), 38. Bergeron (Marchand, Seidenberg), 54. Kelly (Peverley, Ryder), 62. Ryder (Kelly, Peverley).
Strely na bránku: 38:35. Brankári: Price – Thomas. Vylúčení: 1:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 21 273 divákov
Hviezdy zápasu: Ryder, Cammalleri, Subban

Boston splnil montrealskú misiu na jednotku. Po výhre 4:2 sa tešil aj v druhom zápase na klzisku súpera z víťazstva, tentoraz ho však musel vybojovať až v predĺžení. Minútu a 59 sekúnd po jeho zatiačku skóroval Michael Ryder a dal svojmu tímu druhú šancu ukázať hokej aj pred svojimi divákmi. Ryder, bývalý krídelník Canadiens, sa presadil aj v 2. tretine a boli to jeho vôbec prvé góly v tejto sérii.

Ryderov víťazný gól

„Nechceli sme v sérii prehrávať 1:3, potom by to bolo náročné. Keď sme prehrávali o dva góly, trochu sme premiešali zostavu a dokázali sme sa vrátiť k svojej hre. Dať gól je skvelé, no ja som len rád, že sme vyhrali. Na ničom inom nezáleží,“ povedal Ryder. Jeho spoluhráč Patrice Bergeron o úspechu v Montreale nepochyboval. „Vedeli sme, že na to máme. Takisto sme vedeli, že sa musíme zlepšiť a dostať sa znovu na koňa, čo sa nám podarilo.“

Montreal sa pred návratom do Bostonu dostal do ťažkej pozície najmä po psychickej stránke. V jeho neprospech hovorí aj štatistika: v sérii, v ktorej po dvoch zápasoch vonku vyhrával 2:0, posledné dva razy napokon prehral. 

1 debata chyba