Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nenávisť od Slovákov, Sagan ho rozplakal. Guľový blesk zabúdal na sen v bolestivej agónii

Ak som dvesto metrov pred cieľom vpredu, potom ma nikto nezdolá. Výrok z jeho úst je viac pravdivý ako sebavedomý a to už o niečom svedčí.

10.07.2023 10:33
Cavendish Foto:
Zvyknutý na pády. Mark Cavendish po jednej z kolízií na Tour de France.
debata

Mark Cavendish sa rozlúči s profesionálnou cyklistikou na ceste ako jeden z najlepších špurtérov v histórii. Cieľ, s ktorým vstupoval do tohtoročnej Tour de France, však nesplní.

Na Starej dáme vyhral počas úspešnej kariéry 34 etáp – rovnaký počet ako legendárny Eddy Merckx.

Jeho snahu o vytúženú tridsaťpäťku však ukončil pád v sobotňajšej etape, po ktorom skončil v sanitke s viacnásobnou zlomeninou kľúčnej kosti a z pretekov musel odstúpiť.

Michael Woods Čítajte viac Brutálny návrat na sopku zvládol najlepšie veterán. Pogačar lídra zlomil, no žltý dres mu nevzal

„Je to športová tragédia, jeho zranenie nás všetkých zarmútilo. Bude u nás vždy vítaný – či už s bicyklom alebo bez neho,“ vyhlásil riaditeľ Tour Christian Prudhomme.

Dokonalosť v pohybe

Spojenie Cavendish a Tour trvalo takmer dve dekády. Rodák z ostrova Man, ktorý patrí Veľkej Británii, si na debut na Starej dáme musel počkať.

Jednak začal s cyklistikou na ceste až v neskoršom veku a tiež musel dlho počúvať, že nikdy nebude patriť medzi elitných jazdcov.

Mark Cavendish. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Mark Cavendish Mark Cavendish.

„Keď sa dnes mladý chalan stane profíkom, tímy a ich šéfovia vedia o ňom všetko. Keď však Mark vstupoval medzi elitu, bol ako nepopísaný papier. Nikto poriadne nevedel, odkiaľ prišiel,“ spomína jeho bývalý tímový kolega Bernie Eisel.

K víťazstvám na Tour sa prvýkrát dostal v roku 2008. Od toho momentu bol prakticky nezastaviteľný.

V tíme Columbia (neskôr v QuickStepe) tvrdo pracovali na tom, aby doviedli k dokonalosti prácu tzv. špurtérskeho vláčika.

Peter Sagan Čítajte viac V šprintoch sa mi nedarilo, ale ešte nie je koniec, hlási Sagan. Potrápila ho reťaz

„Boli sme ako roboty. Každý z nás presne vedel, kedy má z vláčika vystúpiť a prenechať scénu Markovi. Mali sme medzi sebou skvelú chémiu a vo svojom strede najrýchlejšieho muža planéty,“ vraví Britov dvorný „rozbiehač“ Mark Renshaw.

Cavendisha so 175 centimetrami ľahko prehliadnete, ale ekrazit v nohách mu nechýba. Techniku v sedle vylepšoval na horských bicykloch, tempárske schopnosti a výbušnosť zase na dráhe, odkiaľ má tri tituly majstra sveta.

Kolízia so Saganom

Keď v roku 2016 nedokončil Tour, aby sa mohol sústrediť na vystúpenie na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kolegom a členom realizačného tímu pripravil prekvapenie.

Zavolal ich do hotelovej lobby a každému venoval luxusné hodinky Rolex, ktoré mali vzadu vygravírované „Tour de France 2016 – ďakujem za všetko“.

Mark Cavendish Čítajte viac Zvíjal sa v bolestiach, video zo sanitky trhá srdce. Cavendish neprekoná Merckxa, z poslednej Tour odstúpil

„Vždy bol veľmi priateľský. Cenil si prácu tímových kolegov, vedel, že bez nich by toľko pretekov nevyhral. Nikdy nemal tendenciu sa nad niekým vyvyšovať. Skvelý chlapík,“ reaguje Eisel.

Značná skupina slovenských fanúšikov by s ním však nesúhlasila.

Cavendishovi dávajú za vinu kolíziu na Tour 2017 s Petrom Saganom, po ktorej obaja jazdci na pretekoch skončili. Brit po páde v záverečnom špurte 4. etapy odstúpil pre zranenie, Slováka diskvalifikovali.

„Rok predtým mu Sagan vyfúkol v Dauhe titul majstra sveta a on skončil v slzách. Mark chcel jednoducho dokázať, že je rýchlejší. Celé sa to skončilo nešťastne,“ opísali incident komentátori Eurosportu.

Krátko po tom to začalo ísť s Britom dolu vodou. Lekári mu diagnostikovali nákazu Epstein-Barrovým vírusom, ktorá sa prejavuje infekčnou mononukleózou. Je spojená s vysokou teplotou, zväčšením lymfatických uzlín a zápalom pečene.

Cavendishovi trvalo mesiace, kým sa z choroby zotavil. „Nemohol som súťažiť, mal som depresie. Temný súboj s démonmi nikomu neprajem,“ vravel.

Peter Sagan Čítajte viac Chlapče, máš šťastie, že tam nebol miesto mňa Sagan... Van Aert si nečakane obtrel ústa o slovenského Tourminátora

Zdalo sa, že po uzdravení sa poberie do športového dôchodku, ale namiesto toho sa mu podaril úspešný reštart kariéry.

Dvadsať metrov od rekordu

Na začiatku roka, rovnako ako Sagan, oznámil, že aktuálny ročník bude pre neho posledný v kariére.

Na rozdiel od Slováka, ktorý je vo väčšine pretekov počas svojej rozlúčkovej sezóny neviditeľný, Cavendish dával o sebe vedieť.

Vo veku 38 rokov si zvolil double – účasť na Gire i Tour.

Na Apeninskom polostrove vyhral poslednú etapu s ikonickým špurtom v centre Ríma. „Milujem Taliansko, milujem Giro. To sa nikdy nezmení,“ vravel počas dojemnej rozlúčky.

van aert tour Čítajte viac Kamery zachytili, ako Pogačar s Yatesom žartovali na úkor van Aerta. Belgičania zúria: Viac rešpektu pre našu hviezdu!

Deň pred osudným pádom na Tour mal na dosah prekonanie rekordu.

V špurte piatkovej etapy sa už-už dostával cez Jaspera Philipsena, ale Belgičan ešte zrýchlil a napokon triumfoval. Sklamaného veterána odsunul na druhé miesto.

„Je mi to aj trochu ľúto, lebo Mark by si rekord zaslúžil. Verím, že sa mu ho podarí zlomiť v ďalších etapách,“ reagoval súčasný suverén bodovacej súťaže.

Tento rok sa mu to však nepodarí, po páde ho čaká operácia. Ozvali sa aj hlasy, že Cavendish si rozhodnutie o konci kariéry rozmyslí.

Ubolený Mark Cavendish po páde v 8. etape TdF... Foto: Profimedia
Mark Cavendish Ubolený Mark Cavendish po páde v 8. etape TdF 2023.

„Je rodený víťaz, nezaslúži si takýto koniec. Nebudem prekvapený, ak v sebe nájde energiu ešte jeden rok potiahnuť,“ tvrdí jeho bývalý kolega Iljo Keisse.

Koniec alebo pokračovanie? Odpoveď pozná jediný muž – „guľový blesk“ z malého ostrova v Írskom mori.

Vizitka Marka Cavendisha

Celkový počet výhier: 162
Víťaz 34 etáp na Tour de France
Dvojnásobný držiteľ zeleného dresu (2011, 2021)
Víťaz 17 etáp na Giro d'Italia
Majster sveta v cestných pretekoch (2011)
Víťaz monumentu Miláno – San Remo (2009)
Trojnásobný majster sveta na dráhe
Olympijské striebro na dráhe (2016)

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Mark Cavendish