Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapče, máš šťastie, že tam nebol miesto mňa Sagan... Van Aert si nečakane obtrel ústa o slovenského Tourminátora

Pred včerajším štartom štvrtej etapy na Tour de France sa Belgičan Wout van Aert v rozhovore pre televíziu Sporza ešte raz obzrel za pondelkovým šprintom v Bayonne.

05.07.2023 07:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan po boku Wouta van Aerta. Nemajú príliš dobrý vzťah.
debata (14)

Cyklistický univerzál v ňom unikol nárazu v poslednej miernej zákrute, keď videl, ako sa mu v posledných stovkách metrov pred finišom zatvára priestor.

„Našťastie sme nespadli,“ povedal líder Jumbo-Visma bezprostredne po etape. „Chvíľu sme šprintovali bok po boku, ale v určitom bode som sa ho dotkol. A potom zasa divákov na druhej strane,“ opisoval ťažké chvíli v samotnom závere etapy Van Aert.

Van Aertovi pripadalo zvláštne, že cieľ v Bayenne organizátori schválili. Pripadal mu nebezpečný. A do úst si vzal aj Petra Sagana.

„Jasper Philipsen by mal byť rád, že tam nebol niekto ako Peter Sagan, pretože ten by doňho strčil,“ povedal Van Aert, ktorý už v minulosti so Slovákom pár ostrých súbojov zviedol.

Tour de France, Jasper Philipsen Čítajte viac Šialený finiš, jazdci padali ako hrušky. Na záver sa opäť tešil belgický rýchlik - Sagan sa nedostal ani do desiatky

Napríklad na Tour de France 2020 sa obaja dostali do kontaktu počas špurtu. V cieli mu Belgičan ukázal prostredník, poslal pár štipľavých slov a neskôr ho nazval „hlúpou opicou“.

Pravdou však je, že ani Sagan nebol zo spomínaného špurtu v Bayonne na konci 3. etapy nadšený. Ale ani zďaleka taký sebavedomý a nebojácny pretekár, ako ho poznáme z minulosti.

"No, asi mi odťukávajú biologické hodiny. Bolo toho dosť, dva razy som sa skoro zamotal do pádu a vravím si, ja sa tu nepotrebujem zabiť. Nevadí, také sú šprinty,“ uviedol Sagan pre RTVS.

„Predtým sme bojovali v šprintoch možno šiesti – siedmi. Teraz mi to pripadá tak, že tí, čo rozbiehajú šprinty sú ešte agresívnejší, ako samotní šprintéri,“ skonštatoval Sagan.

zelený dres Tour Čítajte viac Zelený dres už nie je taký zelený. Saganova farba je preč, môžu za to Česi

Priznal, že záverečné dojazdy sú nebezpečné. „Na poslednom kilometri som skoro dva razy spadol. Celkom som to ustál, ale keď som sa pokúšal ísť dopredu, zase sa to tam lízlo, zase som sa videl v páde. Už to je také… Dobre, už to iba dôjsť, aby sa nespadlo," dodal.

Video

Van Aert prežíva ťažké chvíle na Tour. O víťazstvo bojoval prakticky v každej etape a zatiaľ mu nebolo dopriate. Predovšetkým tá druhá s cieľom v Baskicku mu narobila vrásky na čele. Čakal totiž väčšiu podporu od tímových kolegov a nemal ju. Podľa expertov sa zdá, že v jeho tíme Jumbo-Visma nie je všetko v poriadku.

Po prejazde cieľom predviedol Van Aert nahnevané gesto, potom vybral bidon a šmaril ho o vozovku. Po etape od zlosti zahodil bicykel, nenastúpil do tímového autobusu a ignoroval aj otázky médií.

Z gesta, ktoré ukázal vo finiši, si robili žarty aj jeho rivali. Kamera zachytila, ako Tadej Pogačar napodobňoval van Aerta a jeho reakciu pred lídrom pretekov Adamom Yatesom.

Zatiaľ čo väčšina fanúšikov sa pobavila na vtipnej reakcii bezprostredného Slovinca, niektorí priaznivci, väčšinou z Belgicka, boli proti.

Gesto Pogačara považovali za neúctivé.

„Wout van Aert je skvelý cyklista, zaslúži si viac rešpektu,“ napísal jeden z fanúšikov. „Je tímový hráč, bez neho by Jonas Vinegaard vlani Tour nevyhral. Bol nahnevaný právom," znela ďalšia z reakcií.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Wout van Aert #Tour de France 2023