Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lúčenie prišlo skoro. Clijstersová končí kariéru po prehre v 2. kole

Až tak veľa emócií v tom nebolo, lebo tá prehra sa nečakala tak skoro. Kim Clijstersová zaváhala v 2. kole dvojhry na US Open s Laurou Robsonovou 6:7 (5), 6:7 (4) a mladá Britka tým fakticky ukončila kariéru 29-ročnej Belgičanky.

30.08.2012 07:51
Kim Clijstersová Foto:
Sklamaná Kim Clijstersová po poslednom zápase svojej kariéry.
debata

Ani najväčší dvorec na svete Arthur Ashe Stadium nebol zaplnený, lebo lúčenie sa neočakávalo. Clijstersová viedla v prvom sete 4:1 a 5:2, potom však jej 18-ročná súperka odhodila akékoľvek zábrany a začala predvádzať svetový tenis. Na svojom podaní bola s obávaným ľaváckym servisom nepriestreľná a vo výmenách vedela bez väčších problémov z defenzívy prechádzať až k víťazným úderom.

Clijstersová držala krok, ale v tajbrejkoch jej chýbal možno aj kus šťastia. Robsonová, ktorá prvý raz na grandslamovom turnaji postúpila do 3. kola, využila tretí mečbal a tešila sa z najväčšieho ví­ťazstva v kariére. Jej súperka, štvornásobná grandslamová víťazka a bývalá svetová jednotka, smutne zakývala divákom na rozlúčku.

„Ďakujem Kim, že som mohla odohrať tento zápas. Navždy si zapamätám tento moment a tiež to, že som na začiatku svojej kariére vzhliadala k tebe ako svojmu vzoru. Budeš nám všetkým chýbať,“ vravela Robsonová v prvej reakcii ešte na kurte.

Šťastná Laura Robsonová. Foto: SITA
Laura Robsonová Šťastná Laura Robsonová.

Medzinárodné majstrovstvá Spojených štátov amerických v tenise boli v posledných rokoch najmä Clijstersovej turnajom. V New Yorku ťahala šnúru 22 víťazných zápasov, získala tri tituly (2005, 2009, 2010) a predtým naposledy prehrala na US Open vo finále v roku 2003 s krajankou Justine Heninovou. Robsonová mala vtedy 9 rokov.

Takto oslavovala šampiónka Clijstersová v roku 2009

„Bola to dlhá, ale krásna cesta. Počas nej som si splnila veľa tenisových snov. Od momentu, keď som ako dievčatko dostala na Vianoce prvú raketu a tiež tenisový úbor Steffi Grafovej a Moniky Selešovej. Bola som taká vzrušená, že som v tom chcela ísť spať… Až po víťazné chvíle na US Open a mnoho ďalších. Som rada, že som mohla byť súčasťou tenisovej histórie a že som mohla patriť k špičke ženského tenisu,“ vravela Clijstersová pre AP.

Kim Clijstersová sa lúči s divákmi. Foto: SITA
Kim Clijstersová Kim Clijstersová sa lúči s divákmi.

Belgičanka sa lúči po druhý raz, a teraz zrejme definitívne. Jej telo je už rokmi vo vrcholom tenise unavené a plánuje aj rozšírenie rodiny. Prvý raz ukončila kariéru v máji 2007. Vydala sa za amerického basketbalistu Briana Lyncha a a porodila dcérku Jadu, ktorá má dnes štyri a pol roka. Na kurty sa však po dvoch rokoch vrátila v lepšej fazóne a svoj obľúbený turnaj v New Yorku dokázala ešte dvakrát vyhrať.

Kim Clijstersová po newyorskom triumfe v roku... Foto: SITA
Kim Clijstersová, Brian Lynch Kim Clijstersová po newyorskom triumfe v roku 2009 takto vybozkávala manžela Briana Lyncha.

„New York je miesto, ktoré ma vždy inšpirovalo k dobrým výkonom. Teraz si myslím, že je to správne miesto na ukončenie kariéry,“ rozlúčila sa s divákmi.

Na US Open bude Clijstersová pokračovať ešte vo štvorhre po boku krajanky Kirsten Flipkensovej a v mixe s Američanom Bobom Bryanom.

Budeš nám chýbať, odkazujú Clijstersovej súperky
Zatiaľ čo si 18-ročná Laura Robsonová vychutnávala prvé momenty slávy po skvelom víťazstve nad Kim Clijstersovou, najlepšie svetové hráčky ponúkali prvé komentáre k ukončeniu kariéry bývalej svetovej jednotky a trojnásobnej šampiónky US Open.
„Je toho veľa, čo by som mohla pekného o nej povedať. Bola jedinečná. Na kurte skvelá bojovníčka a mimo neho veľká osobnosť. Obdivujem ju, ako sa po prvom ukončení kariéry vrátila na dvorce a čo všetko ešte tenisu stihla odovzdať,“ vravela Ruska Maria Šarapovová, súčasná svetová trojka.
Obhajkyňa titulu na US Open Samantha Stosurová sa pridala k oslave Clijstersovej osobnosti. „Bola jednou z tých ľudí, na ktorých sa stačí pozrieť a musíte si ich obľúbiť. Dosiahla toho veľa a na celom ženskom okruhu bude veľmi chýbať,“ vravela 28-ročná Austrálčanka.
„Smutné, že končíš, Kim. Vďaka, že si ma kedysi inšpirovala na ceste k tenisu. Ty si súperku najprv zdolala a potom ju dokázala povzbudiť,“ pridala status na Twitteri Češka Petra Kvitová.
„Nič sa nekončí, keď máte po boku toho správneho partnera. Všetko dobré v ďalšom živote po tenise,“ zapriala Clijstersovej legendárna Martina Navrátilová.

debata chyba