Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Clijstersová povie na US Open tenisu zbohom

Keby vyhlásili anketu medzi mladými tenistkami, ktorej hráčke by sa chceli podobať, väčšinová odpoveď by znela Kim Clijstersová. Najznámejšia tenisová mamička imponuje mladej generácii agresívnym útočným poňatím a bojovnosťou na kurte, mimo neho zasa priateľskou povahou a srdečnosťou. Lenže toto všetko bude čochvíľa minulosť. Aspoň pre tenisovú verejnosť. Záverečný grandslam roka US Open, ktorý sa v New Yorku začne už najbližší pondelok, bude pre sympatickú Belgičanku posledným turnajom v kariére.

24.08.2012 11:00
Kim Clijstersová Foto:
Kim Clijstersová sa bude onedlho lúčiť s fanúšikmi na kurtoch nadobro.
debata

„Telo mi čoraz častejšie dáva signály, že už nevládze hrať tenis na maximálnej úrovni. Môj spôsob hry je fyzicky náročný a ja už svoj štýl ako 29-ročná meniť nebudem. Hrám takto 15–20 rokov a zanechalo to zjavné stopy,“ vysvetlila Clijstersová svoje rozhodnutie.

Prvá rozlúčka a triumfálny návrat

Bývalá svetová jednotka sa prvý raz lúčila s kariérou v roku 2007 krátko pred 24. narodeninami. Hneď nato vhupla do manželského zväzku s basketbalistom Brianom Lynchom, s ktorým sa od februára 2008 tešia z dcérky Jady. „Tenis mi už nedáva toľko, čo predtým. Rozhodla som sa pre rodinný život,“ vysvetľovala vtedy svoje rozhodnutie.

Kim Clijstersová sa v roku 2007 pri svojej... Foto: SITA
Kim Clijstersová Kim Clijstersová sa v roku 2007 pri svojej prvej rozlúčke s kariérou rozplakala.

Dva roky vydržala byť tenisovo nečinná a v marci 2009 ohlásila návrat na súťažné kurty. A nebol to tuctový návrat. Na US Open triumfovala ako prvá hráčka v histórii s voľnou kartou bez renkingového postavenia a ako prvá mamička od roku 1980 a víťazstva Evonne Goolagongovej. Svet vtedy obleteli emotívne zábery staronovej šampiónky s pohárom, pri ktorej pobehuje jej 1,5-ročná dcérka.

Kim Clijstersová pózuje v spoločnosti dcérky... Foto: SITA
Kim Clijstersová Kim Clijstersová pózuje v spoločnosti dcérky Jady s trofejou z US Open.

„Od svojho návratu som nečakala nič výnimočné, lebo ma limitovala rodina a starostlivosť o dcérku. Že budem tak rýchlo späť na vrchole, na to som ani nepomyslela,“ priznala šťastná hráčka. O rok neskôr vyhrala US Open znova a pridala aj prestížny triumf na koncoročnom šampionáte WTA Tour. V úvode roka 2011 si podmanila aj Australian Open v Melbourne, čo je doteraz jej posledný 41. turnajový úspech vo dvojhre. Zmeniť to môže už len teraz v New Yorku.

"Teším sa na toto záverečné tenisové dobrodružstvo. Som odhodlaná dať do svojich posledných turnajov 200 percent,” povedala ešte pred tohtoročným Wimbledonom. S londýnskou trávou sa lúčila dvakrát. Najprv na najslávnejšom turnaji uhrala osemfinále a neskôr na svojom prvom a tiež poslednom olympijskom turnaji v kariére vypadla vo štvrťfinále.

   

Viac zranená ako zdravá

Dôvodov, prečo už nevyhráva, je viacero. Výborne pripravené súperky, ale aj opotrebované telo. Pre štvornásobnú grandslamovú šampiónku je tenis v poslednom čase už viac utrpením ako radosťou. V tomto roku odohrala na hlavnom ženskom okruhu len 25 zápasov (bilancia 19:6) a momentálne je na 26. priečke rebríčka. Od marcového Miami sa predstavila až po bezmála troch mesiacoch v holandskom Hertogenboschi a pre problémy s bedrom musela vynechať aj Roland Garros v Paríži. Ešte horšie to bolo pred rokom, keď nútene pauzovala pre problémy s členkom, ramenom aj zápästím. Boľavé brušné svaly ju zasa nepustili na obhajobu titulu na US Open a celkovo vynechala takmer polovicu sezóny.

"Už si nerobím ilúzie, že to bude s mojím zdravím lepšie, a preto sa lúčim. Verím, že New York je pre rozlúčku to správne miesto. Dúfam, že nás všetkých čakajú veľké emócie,” odkázala fanúšikom prostredníctvom stránky usopen.org.

debata chyba