Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muž rekordov, ktorý najviac pozlátil olympijskú históriu

Podľa čoho určuje výnimočnosť človeka? Dá sa odmerať? U športovcov je to pomerne jednoduché. Čím viac získaných medailí, tým lepší a výnimočnejší. A ten čo má medailí najviac, je zo všetkých najúspešnejší. Taký je v celej olympijskej histórii len jeden. Je plavec a volá sa Michael Phelps.

13.08.2012 15:00
Michael Phelps Foto:
Zlatý chlapec Michael Phelps s, ako inak, zlatou medailou.
debata (4)

Na olympiáde už ako 15-ročný

Keď sa sedemročný Michael nechal prehovoriť staršími sestrami na prvý dotyk s plaveckým bazénom, v North Baltimore Aquatic Center netušili, čo za poklad to k nim priviedli. Najprv sa bál poriadne ponoriť, ale keď prekonal strach, začal sa rapídne zlepšovať. Desaťročný už bol nielen majstrom Marylandu, ale aj držiteľom najrýchlejšieho amerického času vo svojej vekovej kategórii.

O päť rokov neskôr už absolvoval ostrý olympijský debut. Pätnásťročný mladík skončil na OH v Sydney piaty na 200 m motýlik a prvý raz výrazne upozornil svet na svoj nebotyčný talent. Američania si zatiaľ pri jeho mene poznačili do štatistík len to, že mladšieho plavca na olympijských hrách nemali 68 rokov. Neskôr tých zápiskov pribudlo oveľa viac.

Michael Phelps. Foto: http://www.tumblr.com
Michael Phelps Michael Phelps.

To bol už mladý ucháň (pre veľké uši sa mu dlho smiali aj po príchode do národného tímu) pod dozorom Boba Bowmana, ktorý z neho neskôr urobil najlepšieho plavca na svete. Mal iba 15 rokov a 9 mesiacov, keď prekonal svetový rekord na motýlikovej dvojstovke. Bolo to o rok a mesiac menej ako v prípade Iana Thorpa, dovtedy najmladšieho pokoriteľa svetového rekordu
v histórii.

A potom to prišlo. Svetový šampionát v roku 2001 v japonskej Fukuoke a Phelpsovo prvé veľké zlato na 200 m motýlik. Ani neprekvapuje, že ho ozdobil svetovým rekordom a že už vtedy prekonal sám seba. „Nikdy predtým som netrénoval plavca, ktorý by viac cítil vodu ako on. Voda je jeho živel. Občas mi pripadalo, že sa v nej cíti lepšie ako na suchu,“ zvykol hovorievať o svojom hviezdnom zverencovi tréner Bowman.

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali

Prišli majstrovstvá USA 2003 a Phelps prvý raz postavil do pozoru väčšinu konkurencie. Triumfoval na 200 m v. sp., 200 m znak a 100 m motýlik. Ako prvému v americkej histórii sa mu podarilo vyhrať tri individuálne disciplíny na jednom podujatí. Na majstrovstvách sveta sa už naplno prejavila dominantnosť jeho schopností aj v celosvetovom meradle. V Barcelone si vyplával 4 zlaté, 2 strieborné a 5 bronzových medailí. Ako bonus pridal aj niekoľko svetových rekordov.

Michael Phelps. Foto: SITA, AP
Michael Phelps Michael Phelps.

Najbohatší nie je, ale núdzou netrpí


Michael Phelps je najúspešnejší, možno najobľúbenejší, ale určite nepatrí medzi desať ani pätnásť najlepšie zarábajúcich športovcov, ktorí sa predstavili na olympijských hrách v Londýne. Rebríček zárobkov za posledný rok ovládli basketbalisti a tenisti na čele s LeBronom Jamesom a Rogerom Federerom.

Ani Phelps však finančnými suchotami netrpí. Jeho majetok pred OH 2012 sa odhadoval na 40 miliónov USD a po nich narástol údajne o ďalších 10 miliónov. Jeho priemerný ročný zárobok dosahuje 5 – 7 miliónov dolárov.

O Phelpsa sa mimo bazénov stará 11 sponzorov, medzi nimi aj Kelloggs, Subway, Omega, Speedo, Visa, Nike, či AT&T. Výrobca plaviek Speedo mu za osem zlatých v Pekingu venoval finančný bonus 1 mil. USD. Phelps tieto peniaze použil na založenie svojej nadácie, ktorá propaguje plávanie a zdravý životný štýl. Vraví sa, že rovnaký bonus dostal od Speeda aj po OH v Londýne za prekonanie historického rekordu v počte olympijských medailí.


Mal 19 rokov, keď prišiel na olympijské hry do Atén už ako hviezda svetového plávania a tam svoju výnimočnosť aj potvrdil. So šiestimi zlatými a dvoma bronzovými medailami predviedol druhé najúspešnejšie vystúpenia plavca v celej olympijskej histórii. Jednotkou zatiaľ zostával Mark Spitz so siedmimi zlatými medailami z OH 1972 v Mníchove.

Nie nadlho. O štyri roky neskôr už ako 23-ročný vymazal z historických tabuliek aj Spitza. Osem finálových štartov premenil na osem zlatých medailí, k siedmim z nich pridal aj svetový rekord, a spôsobil absolútny precedens a prievan v rekordných štatistikách. Štrnásť zlatých ho katapultovalo na čelo tabuľky olympijskej nesmrteľnosti.

„Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Tak to funguje. Každý z nás dokáže veľké veci, len mu to musí dovoliť jeho hlava. A navyše, milujem ten pocit stáť na najvyššom stupni a počúvať národnú hymnu,“ vyhlásil Phelps po ôsmej zlatej v pekinskom bazéne. „Jeho ruky sú ako pádla, ktoré nemilosrdne rozrážajú vodu. A jeho chodidlá veľkosti 14 mu umožňujú úžasný silový záber,“ vyjadril sa o Phelpsových prednostiach vo vode jeho dlhoročný pozorovateľ Paul McMullan.

Marihuana, trest a zlaté čerešničky v Londýne

Ani pre najväčších majstrov svojho remesla nie je jednoduché udržať si motiváciu a koncentráciu. Dva roky po rekordnom výlove v Pekingu Phelps vraj len lenivel a priberal. Na prestíži mu nepridala ani aférka s poťahovaním marihuany z vodnej fajky na študentskom večierku a trojmesačný zákaz súťaženia od Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). Michael nič nezatĺkal a verejne sa ospravedlnil fanúšikom. A to mu pomohlo aj k zmierneniu trestu od FINA. „Viem, že som urobil chybu a za chyby sa platí. Verím, že sa to už nestane,“ kajal sa vtedy Phelps.

Množiace sa prehry a najmä tréner ho upozornili, že najúspešnejší olympionik histórie by nemal hazardovať so svojím menom. Michael Phelps si dal povedať a už na svetovom šampionáte v Ríme 2009, kde padlo najviac svetových rekordov v histórii (43), sa s piatimi zlatými medailami opäť stal najúspešnejším plavcom.

Michael Phelps "naťahuje" bongo. Foto: www.newsoftheworld.co.uk
Michael Phelps Michael Phelps "naťahuje" bongo.

Krátko na to vyhlásil, že londýnska olympiáda bude zavŕšením jeho úspešnej kariéry. „Po Londýne ma už na vrcholnom fóre neuvidíte. Nájdem si nejaký iný koníček, ktorý ma bude baviť rovnako ako teraz plávanie,“ sľuboval a neskôr to aj dodržal.

Tlieskala mu aj Latyninová

Do Londýna prišiel dobre naladený, hoci o medailách a rekordoch hovoril s nadhľadom. „Nebudem sa zbytočne stresovať ako v Aténach či Pekingu. Je len na mne, koľko čerešničiek na torte si doprajem na záver,“ vyhlásil po príchode na svoju štvrtú olympiádu.

Nepodieľal sa ani na jednom z ôsmich svetových rekordov, ktoré tam padli, a aj tak skončil o plaveckú dĺžku pred všetkými. Na rozlúčku s kariérou sa aj do tretice stal najúspešnejším plavcom olympijských hier. V Aquatics Centre si vyplával štyri zlaté a dve strieborné medaily. A to vo svojom prvom vystúpení na obľúbenej dlhej polohovke sa ani nedostal na stupne víťazov.

„Musím byť viac vyplávaný, ešte som nechytil to správne tempo vo vode,“ vysvetľoval vtedy. V historickom meradle sa dostal na métu 22 medailí a 18 zlatých a stal sa najdekorovanejším olympionikom všetkých čias. Priamo v Londýne mu z hľadiska tlieskala aj bývalá skvelá ruská gymnastka Larisa Latyninová, ktorej 18 medailí 27-ročný Američan bez problémov tromfol.

„Chcela som mu aj osobne zablahoželať, ale nepodarilo sa mi to. Bola som pri bazéne ako divák a nemohla som sa k nemu dostať. Vlastne mu aj za niečo ďakujem. Vďaka nemu som sa stala opäť známou,“ uviedla 77-ročná Latyninová.

Larisa Latyninová. Foto: Reuters
Larisa Latyninová Larisa Latyninová.

Ani neprekvapilo, že po úspechu v Londýne si Phelps stojí za slovom a avizovaný koniec kariéry chce aj dodržať. „Odteraz budem mať konečne čas na všetko a chcel by som najmä veľa cestovať. Videl som už veľa zaujímavých miest na svete, ale ako športovec som si ich nedokázal užiť. To sa teraz zmení. Už to nebude len o vybaľovaní a balení kufrov,“ sľubuje Phelps. A ako by zhrnul do pár viet svoju famóznu kariéru, ktorá neznesie porovnanie so žiadnym iným olympijským športovcom?

„Napadá mi len krátka veta: Dokázal som to! Stal som sa najlepším plavcom všetkých čias a dokázal to, čo nikto predo mnou,“ povedal na rozlúčkovej tlačovej konferencii v Londýne.

Vizitka Michaela Phelpsa

Narodený: 30. júna 1985, Baltimore (štát Maryland)
Výška a hmotnosť: 193 cm, 88 kg
Najväčšie úspechy: 18× olympijský víťaz, 26-násobný majster sveta v dlhom bazéne

Americký plavec Michael Phelps. Foto: SITA
OH Londýn, Phelps Americký plavec Michael Phelps.

OH (18–2–2)
2004 (Atény) – 6× zlato (100 a 200 m mot., 200 a 400 m pol. pret., 4×200 m v.sp., 4×100 m pol. pret.) a 2× bronz (200 m v. sp. a 4×100 m v. sp.)
2008 (Peking) – 8× zlato (200 m v. sp., 100 a 200 m mot., 200 a 400 m pol. pret., 4×100 a 4×200 m v. sp., 4×100 m pol. pret.)
2012 (Londýn) – 4× zlato (100 m mot., 200 m pol. pret., 4×200 m v. sp., 4×100 m pol. pret.) a 2× striebro (200 m mot. a 4×100 m v. sp.)

MS (26–6–1)
2001 (Fukuoka) – zlato (200 m mot.)
2003 (Barcelona) – 4× zlato (200 m mot., 200 a 400 m pol. pret., 4×100 m pol. pret.) a 2× striebro (100 m mot. a 4×200 m v. sp.),
2005 (Montreal) – 5× zlato (200 m v. sp., 200 m pol. pret., 4×100 a 4×200 m v. sp., 4×100 m pol. pret.) a striebro (100 m mot.)
2007 (Melbourne) – 7× zlato (200 m v. sp., 100 a 200 m mot., 200 a 400 m pol. pret., 4×100 a 4×200 m v. sp.)
2009 (Řím) – 5× zlato (100 a 200 m mot., 4×100 m v. sp., 4×200 m v. sp., 4×100 pol. pret.) a striebro (200 m v. sp.)
2011 (Šanghaj) – 4× zlato (100 a 200 m mot., 4×200 m v. sp. a 4×100 m pol. pret.), 2× striebro (200 m v. sp. a 200 m pol. pret.) a bronz (4×100 m v. sp.)

Ocenenia: 6× víťaz ankety o najlepšieho svetového plavca roku podľa časopisu Swimming World (2003–04 a 2006–09)
Stav: slobodný, aktuálna priateľka je modelka Megan Rossee (25)
Športové úspechy: fenomenálny plavec, s bilancou 18 zlatých, dvoch strieborných a dvoch bronzových medailí suverénne nadekorovanejší olympionik histórie. Už v roku 2003 vystriedal na pozícii najlepšieho plavca sveta Austrálčana Iana Thorpa, na OH 2008 v Pekingu vyhral rekordných osem zlatých medailí, z toho sedemkrát vo svetovom rekorde, svetové maximum, prekonal celkom 39-krát (dvakrát v krátkom bazéne), viac ako ktorýkoľvek iný plavec, momentálne je držiteľom alebo spoludržiteľom šiestich rekordných zápisov.

Desať najúspešnejších olympionikov histórie:
meno/krajina šport obdobie Z S B celkovo
1. Michael Phelps/USA plávanie (2004–2012) 18 2 2 22
2. Larisa Latyninová/ZSSR šp. gymnastika (1956–1964) 9 5 4 18
3. Paavo Nurmi (Fínsko/atletika (1920 – 1928) 9 3 0 12
4. Mark Spitz/USA plávanie (1968 – 1972) 9 1 1 11
5. Carl Lewis/USA atletika (1984 – 1996) 9 1 0 10
6. Björn Dählie/Nórsko beh na lyžiach (1992 – 1998) 8 4 0 12
7. Birgit Fischerová/Nem. rýchlostná kanoistika (1980 – 2004) 8 4 0 12
8. Sawao Kato/Jap. gymnastika (1968 – 1976) 8 3 1 12
9. Jenny Thompsonová/USA plávanie (1992 – 2004) 8 3 1 12
10. Matt Biondi/USA plávanie (1984 – 1992) 8 2 1 11

Stal sa legendou. Čo urobí s bežným životom?

Bez poriadneho zloducha by nikdy nevynikol skutočný hrdina. A to tak trochu platí aj pre najúspešnejšieho olympionika histórie Michaela Phelpsa. Dvadsaťdva medailí, z toho osemnásť zlatých, hovorí za všetko. Lenže aj najvýnimočnejší športovec potrebuje niekedy povzbudiť. A pre Phelpsa bolo motiváciu, keď mu neverili. Keď mu veľkí súperi tak trochu brnkali na nervy.

V roku 2003 ho na majstrovstvách sveta porazil na 100 metrov motýlik tímový kolega Ian Crocker. Čo urobil Phelps? Zavesil si Crockerov portrét do izby. V roku 2008 zase austrálska plavecká legenda Ian Thorpe, ktorého Phelps obdivoval, spochybnil Američanove plány získať na olympiáde v Pekingu osem zlatých. Phelpsova reakcia?

Čísla veľkosti u Phelpsa


4,7 miliardy
ľudí sledovalo Michaela Phelpsa a jeho osem zlatých v pekinskom bazéne. Je to 70% populácie celého ľudstva.

100 miliónov
mu priniesli sponzorské zmluvy a peniaze zarobené mimo súťažného bazénu za posledné štyri roky

40 miliónov
je momentálne odhadovaný jeho čistý majetok

5 – 7 miliónov
zarobil v priemere ročne po OH 2008 v Pekingu

6 miliónov
fanúšikov má Michael Phelps na sociálnej sieti Facebook

1 milión
finančný bonus od firmy Speedo za zisk ôsmich zlatých medailí v Pekingu

12 000
kalórií dostal denne do seba počas tréningového zaťaženia pred OH 2008

89
percent americkej populácie pozná Michaela Phelpsa, je to dokonca viac ako u najväčších hviezd NBA

71
medailí získal počas kariéry na vrcholných podujatiach v dlhom bazéne

22
medailí si vyplával na troch olympijských hrách

18
zlatých olympijských medailí vlastní z olympijských hier, je to dvakrát viac ako ďalší úspešní olympionici: gymnastka Larisa Latyninová, atlét Carl Lewis, plavec Mark Spitz či vytrvalec Paavo Nurmi.

11
sponzorov mal krátko pred avizovaným koncom kariéry

8
zlatých medailí vybojoval na OH 2008 v Pekingu, ide o historicky rekord
v zisku medailí na jedných Hrách

7
je vek, v ktorom začínal s plávaním

6
sa stal najlepším svetovým plavcom roka

3
má tri veľké hobby – golf, videohry a karty


„Ian Thorpe len nedávno niečo povedal. Mám ten článok vo svojej skrinke, pri posteli, je hneď vedľa mojich plánov,“ povedal Phelps pred olympiádou pre televíziu MSNBC. „Je to niečo, čo ma motivuje, čo mi dodáva viac vzrušenia.“ Thorpe však ako férový športovec Phelpsovi mimoriadne srdečne gratuloval, keď americký plavec získal v Pekingu svoju ôsmu zlatú.

„Je neuveriteľne náročné zostať sústredený a motivovaný počas desať, päťnásťročnej kariéry. Najmä, keď začína v detskom veku, vtedy sa človek len formuje. Na špičkových plavcov sa kladú mimoriadne fyzické a emocionálne nároky. Michael Phelps ich musel znášať odkedy bol tínedžer,“ vysvetlil pre Pravdu Jeffrey Anders, expert na športovú psychológiu z Winconsinskej univerzity v Madisone.

A, áno aj olympijskí bohovia majú slabé chvíľky. „Po Pekingu mal Phelps pocit, že už sa viac nedá dosiahnuť. Motiváciu získal späť až v poslednom roku. Ak by nebol taký talentovaný, ak by za sebou nemal 15 rokov tréningu, mal by len malú šancu, aby sa čo len kvalifikoval na olympiádu do Londýna. Nehovoriac o tom, že by vyhrával,“ povedal pre Pravdu Anders.

Phelpsa však dokázali nakopnúť aj prehry. Na plaveckých majstrovstvách sveta v Šanghaji ho v priamom súboji dva razy zdolal tímový kolega Ryan Lochte. „Ukázal, čoho je schopný. Je to dobré pre mňa. Vždy zo mňa dostane to najlepšie, keď súťažíme,“ povedal Phelps pre agentúru AP o Lochtem vlani na jeseň. „Teším sa na budúci rok, na všetko čo sa stane.“

Lochte, a aj ďalší dvaja plavci, Phelpsa porazili pri prvom spoločnom finále na londýnskej olympiáde. Legenda sa však každým dňom zlepšovala. Phelps si nakoniec odniesol z Hier štyri zlaté a dve strieborné medaily.

Hoci sa pre vodu zrodil, s vrcholovým plávaním končí. Čo urobí so svojim životom? Má dvadsaťsedem rokov a je na vrchole. Svet sa však zrazu dozvedel, že okrem plávania má priateľku, Megan Rosseeovú. „Nemá ani 30 a dosiahol svoje ciele. Je na vrchole výkonnosti, má rešpekt. Bude pre neho skutočnou záťažou, aby sa pohol ďalej a začlenil sa do nešportového života,“ myslí si Anders.

„Bude žijúcou legendou. Ale môže to byť bremeno, ak sa bude chcieť z nejakého dôvodu tejto identity vzdať,“ povedal pre Pravdu aj Keith Kaufman, profesor psychológie z Portlandskej štátnej univerzity.

„Zvládne to. Doteraz bol úspešný, vedel sa vyrovnať s očakávaniami. Môže využiť svoje postavenie, aby pomohol iným športovcom splniť si sny,“ verí vo Phelpsa Patrick Cohn, americký psychológ, ktorý sa venuje mentálnej príprave atlétov.

Michael Phelps s priateľkou Megan. Foto: http://rumorfix.com
Michael Phelps, Megan Michael Phelps s priateľkou Megan.

Phelps sa opieral o vodu ako o stenu

Michael Phelps bol výnimočný aj preto, že už v mladom veku naplával obrovské množstvo kilometrov a neskôr sa v tréningových dávkach posúval až tam, kde sa jeho konkurencia nikdy nedostala. Myslí si to Ľuboš Križko (33), ktorý
si Phelpsa osobne pamätá z olympijských hier. Čo si o ňom myslí niekdajší najlepší slovenský znakár, ktorý má aj tri bronzové medaily z majstrovstiev Európy? Križko ukončil kariéru pred dvoma rokmi.

Zúčastnili ste sa na veľkých podujatiach aj vtedy keď tam plával Phelps. Ako si na na neho spomínate?
Zažil som Phelpsa najmä na olympijských hrách v Pekingu, lebo po pretekoch Svetového pohára som veľmi nechodil. Ťažko som sa k nemu dostal. Mal okolo seba veľký tím asi 20 ľudí, ktorí okolo neho skákali. Niečo také som v živote predtým u plavca nevidel, ale niet sa čo čudovať. Bol predsa výnimočný. Od Atén 2004 sa hovorilo v bazéne iba o ňom.

Čo z plaveckej techniky ovládal najlepšie? Čo ho robilo takým rýchlym?
Keď som ho videl naživo v rozplavbe polohovky alebo nejaké štúdie o ňom na internete, fascinovala ma najmä jeho práca nôh pod vodou. Plavcom normálne voda uteká, ale on sa o ňu opieral ako o stenu. Oprel sa a hneď bol vpredu pred ostatnými. Cit pre vodu mal neuveriteľný, či už nohami alebo rukami.

Dvadsaťdva olympijských medailí si vyplával v polohovkách, motýlikoch a štafetách. Je to tá správna kombinácia pre úspech?
On výborne plával všetky disciplíny odmalička vrátane znaku a kraula. Mal tam možno chybičky, ale určite by na nich popracoval, keby to potreboval. Delfín a prsia sú základ do polohovky a to on dobre vedel. Ale nemal problém so žiadnym štýlom. Jeho výnimočnosť však spočívala aj v tom, že mal oproti konkurencii natrénované kvantum kilometrov.

Čo to znamená kvantum kilometrov?
To nie sú len kilometre za posledné roky, ale od skorého juniorského veku. Už ako žiak musel veľa naplávať a musel mať skvelú techniku. On mal náskok pred konkurenciou už v mládežníckych kategóriách. Keď bol ako 15-ročný na olympiáde v Sydney, už musel byť úplne inde ako ostatní. Nechcem si ani predstaviť, čo už mal naplávané ako desať – jedenásťročný. A posúval sa stále vyššie. Až tam, kde sa ostatní nikdy nedostali.

Bol by Phelps najlepší aj keby nebol Američan? Na pozícii svetovej plaveckej jednotky vystriedal Austrálčana Thorpa. V oboch prípadoch ide o plavecké veľmoci.
Nemyslím si, že sa najlepším plavcom nemôže stať aj niekto iný ako Američan alebo Austrálčan. Plavkyňou roka bola aj Francúzka Manaudouová, skvelé boli Rusky. Američania a Austrálčania však majú najväčšiu základňu a dobre prepracovaný systém plávania na univerzitách. A to je základ všetkého. Na Slovensku ten systém neexistuje, robí sa to bezhlavo. Naposledy bol ešte za komunizmu, keď to kontroloval štát. Nikto nás do toho nenútil, ale rodičia boli ušetrení od finančnej záťaže. V Amerike aj Austrálii kto chce, ten pláva. A chce ich strašne veľa.

Éra Phelpsa sa podľa všetkého skončila. Myslíte si, že sa môže v plávaní v dohľadnom čase zrodiť taká hviezda ako bol on?
Nikdy nevieme, čo sa stane o rok. O Phelpsovi sa od žiackych rokov vedelo, že v ňom rastie budúca hviezda plávania. Ťažko povedať, či prerazí niekto podobný ako bol on. Asi by to bolo dobré, keby sa to stalo. Plavecký šport potrebuje ďalšiu reklamu.

Je správne, že sa rozhodol skončiť ako 27-ročný? O štyri roky na olympiáde v Rio de Janeiro by už asi najlepší nebol…
Raz ste hore, potom zase dolu. Phelps bol dlho na vrchole, ale teraz v Londýne to už nebol ten starý Phelps. Keď som sa pozeral, ako šiel na štart pretekov, v jeho očiach už chýbala iskra, nebola tam chuť. Akoby vravel, dajte mi už pokoj! Rozhodol sa skončiť najmä preto, že už dosiahol všetko vo svojej kariére. Zrejme to nebolo urýchlené rozhodnutie, ale možno o dva-tri roky sa bude pasovať s myšlienkou návratu. Obívam sa, že sa už nenaštartuje. Thorpovi sa to nepodarilo a aký to bol plavec… Dá sa naskočiť do vzdialeností na 50 m aj vo vyššom veku, ale nie 200 a 400 m. To si už vyžaduje špeciálny tréning.

Povedal Phelps

Keď som bol ešte na strednej škole, došiel som raz večer z tréningu a povedal mame: Som už chorý z toho plávania, radšej sa dám na golf. Ona na to, aby som si to ešte dobre premyslel. Tak som si to premyslel a opäť skočil do bazéna.

Mňa idete porovnávať s Ianom Thorpom a Markom Spitzom? Krajší kompliment som ešte nikdy nedostal.

Mám 26 rokov a moje telo sa už tak rýchlo neregeneruje ako predtým.

Verím v Boha, ale nevravím, že to preháňam s vierou.

Nepamätám si posledný deň, kedy som vôbec netrénoval.

Prešiel som celý svet a kde som najviac doma? Vo vode.

Myslím si, že všetko je možné, ale až vtedy, keď hlava prikáže telu, že sa to dá. Myseľ kontroluje prakticky všetko.

Ak sa mi podarilo stať sa súčasťou športovej histórie a dostať plávanie na novú úroveň, tak potom som na to hrdý.

Naučil som sa, že z medzinárodne uznávaného hrdinu sa veľmi rýchlo môžem stať terčom vtipov v televíznej šou.
(po svojej afére s marihuanou koncom roka 2008)

Povedali o Phelpsovi

Cítim sa byť privilegovaná, že som mohla byť pritom, keď Michael vyplával osem zlatých medailí. Bol to môj najväčší zážitok z Pekingu.
(austrálska plavkyňa Leisel Jonesová)

Je to športovec, ktorý sa vyskytne raz za generáciu. Prinajmenšom.
(redaktor magazínu Swimming World Phil Whitten)

Ak ste náhodou niekedy stretli prototyp človeka, ktorý vzišiel z vedeckého výskumu, bol to určite Michael Phelps.
(bývalý zlatý olympionik Rowdy Gaines)

Keď bol Michael prvý rok v národnom tíme USA, robili sme si žarty z jeho veľkých uší. Dnes by sme chceli všetci plávať ako on.
(americký plavec Tom Wilkens)

Je stvorený pre život vo vode. Na zem ho ani netreba púšťať.
(Phelpsov tréner Bob Bowman)

Raz za život sa vyskytne pretekár, ktorý má schopnosť nanovo definovať svoj šport. On je jedným z tých, ktorí sa môžu porovnávať len sami so sebou.
(Phelpsov agent Peter Carlisle)

Tu už nejde o to, že je najlepším plavcom všetkých čias. On je najväčší športovec, ktorý kedy chodil po tejto planéte.
(americká plavecká legenda Mark Spitz)

Michaelov talent pre plávanie je obrovský. Vždy som mal pred ním úctu a rešpekt.
(austrálska legenda Ian Thorpe)

Nikto od čias Mojžiša nevedel tak obratne manipulovať s vodou ako Phelps.
(britský novinár Paul McMullan)

Americký plavec Michael Phelps na tlačovej...
Americký plavec Michael Phelps na tlačovej...
+82Chrbát amerického plavca Michaela Phelpsa.
4 debata chyba