Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chodec Tóth by rád zavesil dcérkam darček na krk

Slovenskú atletickú zástavu na olympiáde v Londýne môžu zodvihnúť ešte chodci. V sobotu predpoludním sa na päťdesiatke predstavia Matej Tóth a Miloš Bátovský.

11.08.2012 08:00
Matej Tóth Foto:
Matej Tóth.
debata

Prvý z nich by chcel prísť do cieľa na mieste, ktoré vyjadruje jednociferné číslo. Druhého poteší výkon na úrovni času, ktorým sa do Londýna nominoval. Pre oboch to bude tretie vystúpenie na najväčšom športovom podujatí na svete.

Tóth pri svojej olympijskej premiére v Aténach 2004 ešte na 20 km skončil na 32. mieste, o štyri roky v Pekingu sa opäť na dvadsiatke posunul na 26. miesto. Čo očakáva teraz od päťdesiatky pretekár, ktorý je na tejto vzdialenosti víťazom Svetového pohára spred dvoch rokov z Mexika?

„Táto tretia olympiáda už je vyložene o tom, že treba poriadne zatlačiť a niečo dosiahnuť. Do tretice by to chcelo výrazné zlepšenie. Cieľom je prvá desiatka a tam už je to poriadne nabité,“ vravel Tóth pred odchodom do Londýna.

Chodec banskobystrickej Dukly v tejto sezóne všetko podriadil úspechu na olympijských hrách. S konkurenciou si meral sily len na 20 km, aj to len v rámci prípravy. Všetko chceli spolu s trénerom Jurajom Benčíkom nastaviť tak, aby forma prišla 11. augusta v Londýne. Tóth by chcel na olympijskej trati ísť podľa svojich pocitov a po 30 km by rád zaútočil. Ak bude mať na to dosť síl, rád by si to rozdal s najlepšími v závere. S čím ho vyprevádzali do Londýna jeho dve dcérky?

„Ony sú vždy rady, keď im môžem priniesť niečo, čo sa dá zavesiť na krk. Pýtali sa, koľko nocí budem preč. Keď som vravel, že päť, boli celkom spokojné. Je to pre ne oveľa lepšie ako tri týždne odlúčenia počas sústredení,“ uzavrel najlepší slovenský chodec pred svojou súťažou.

Tóthovho parťáka Miloša Bátovského by potešilo, keby atakoval výkon, ktorým si vybojoval účasť na olympijských hrách (3:56:45 h).

„Dobré by bolo skresať ešte nejaké minúty. Podstatné však bude, koľkých súperov sa mi podarí zdolať a či dokážem vydať zo seba všetko. Ak sa mi to podarí, budem spokojný,“ podotkol skúsený 33-ročný chodec.

Okrem Tótha a Bátovského bude v sobotu sú­ťažiť aj chodkyňa Mária Czaková. Od 17.00 ju čaká porcia 20 km. Dvadsaťtriročná rodáčka z Nitry si chce v Londýne zájsť svoj osobný rekord a rada by skončila v prvej polovici výsledkovej listiny. „Dúfam, že všetko, čo som doteraz natrénovala, aj zužitkujem. Veľmi si to želám,“ prezradila Czaková.

Priznanie Schwazera ho šokovalo

Pred štyrmi rokmi získal olympijské zlato v Pekingu, v marci triumfoval na Dudinskej päťdesiatke – a teraz sa priznal k dopingu. Talianskeho chodca Alexa Schwazera vylúčili z londýskej súťaže na 50 km. Verejne so slzami v očiach vysvetľoval, ako zohnal a bral zakázané EPO. „Bol to pre nás poriadny šok. Možno by sa to dalo čakať od borca, ktorý jeden rok upúta a druhý ho chytia. Vtedy by som to vedel pochopiť. Ale nie od človeka, ktorý je sedem rokov v špičke. Nie som naivný, že teraz si chcel zlepšiť formu jednorazovým dopingom,“ tvrdí s miernou iróniou Matej Tóth. Slovenský chodec pragmaticky skonštatoval: „Z môjho pohľadu o jedného kvalitného súpera menej“.

debata chyba