Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špotáková obhájila zlato v čudnej súťaži. Vyhrala by všetkými pokusmi

České zlato v ženskom oštepe sa čakalo, ale nie také suverénne. Barbora Špotáková zvíťazila výkonom 69,55 m, ale každý zo štyroch platných pokusov by jej stačil na obhajobu olympijského zlata z Pekingu.

10.08.2012 11:23
OH Londýn, atletika, Špotáková Foto:
Česká oštepárka Barbora Špotáková obhájila v Londýne olympijský triumf z Pekingu.
debata (4)

Jej víťazný pokus bol takmer o štyri a pol metra dlhší ako najvydarenejší hod striebornej Nemky Christiny Obergföllovej (65,16).

„Boli to čudné preteky. Dali nás na záver programu, chýbal tomu náboj. Súperky sa za celé preteky nedostali do potrebného tempa, ale ja som si stále vravela, že to nesmiem riešiť a koncentrovať sa len na vlastné pokusy,“ komentovala 31-ročná česká oštepárka.

Pred štyrmi rokmi v Pekingu si v jednej z najväčších drám oštepárskej histórie vybojovala zlato až posledným pokusom, keď prehodila Rusku Mariu Abakumovovú. Teraz v Londýne Abakumovová sklamala a neprebojovala sa ani do užšieho finále.

„V Pekingu to malo atmosféru, šťavu, tá súťaž bola parádna a ja som bola na konci v eufórii. Teraz v Londýne to bolo z mojej strany upracovanejšie. Až príliš som si uvedomovala, čo je to olympijská zlatá a čo všetko sa za ňou ukrýva. Obhajoba je vždy ťažšia ako prvé víťazstvo,“ uviedla Špotáková.

Česká oštepárska suverénka tvrdí, že veľký podiel na jej skvelých výkonoch má tréner Jan Železný. Oštepárska legenda získala Špotákovú vlani do svojej trénerskej skupiny. Spolu vybojovali striebro na MS 2011 v Dägu a teraz zlato na OH v Londýne.

„Som veľmi rada, že som svoje druhé zlato mohla vybojovať pod jeho vedením. V oštepe sa veľmi nestáva, že niekto víťazí ako pretekár aj tréner. A kedže on má tri olympijské víťazstvá, ešte mám čo doháňať,“ podotkla pre české médiá.

Špotáková bola hlavnou favoritkou olympijských hier a Železný sa ako jej tréner dostal pod veľký tlak. Po jej suverénnom výkone vo finále si vydýchol. „Som naozaj šťastný, že sa jej to podarilo. Ak by to Báre nevyšlo, ľudia mi to obúchajú o hlavu,“ podotkol Železný, ktorý je trojnásobným olympijským víťazom.

„Ja mám len druhé zlato. Ešte mám teda čo doháňať,“ vravela jeho zverenkyňa so smiechom.

4 debata chyba