Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrali ju o milióny a doživotnú rentu. Doplatila olympionička na sprisahanie úradov? Podvod mali zamiesť pod koberec

Maďarská plavkyňa a majsterka sveta z roku 2019 Boglárka Kapásová obsadila na olympiáde v Tokiu 4. miesto v kategórii 200 m motýlik. Víťazstvo a zlatú medailu si vtedy odniesla Číňanka Zhang Yufei. Tá bola podľa zistení New York Times a nemeckého ARD jednou z 23 čínskych plavcov a plavkýň, ktorí boli pozitívne testovaní na zakázanú látku Trimetazidín.

28.04.2024 16:00
291525473 Foto:
Boglarka Kapas (vľavo) sa zrejme už spravodlivosti nedočká.
debata

Na prípade, ktorý bol zmedializovaný pred pár dňami, je šokujúce, že sa o dopingovom škandále pred štartom OH dozvedeli kompetentné úrady, ktoré však odmietli konať.

Svetová antidopingová organizácia (WADA) a Medzinárodná organizácia vodných športov sa o prípade dozvedeli od čínskych úradov mesiace pred štartom olympiády.

Číňania sa zaručili, že ich vyšetrovanie neodhalilo úmyselný doping. Údajne išlo o malé množstvá zakázanej látky, ktoré navyše prijali športovci nevedomky.

Rozhovor s Antonom Siekelom o OH v Paríži
Video

Benevolentnosť a ľahostajnosť úradov vrhá negatívne svetlo na výsledky OH v Tokiu, kde pozitívne testovaní získali niekoľko medailí, vrátane dvoch zlatých.

Ak by sa celý prípad nanovo otvoril, na čo tlačia viacerí elitní športovci, Kapásová by sa mohla dodatočne posunúť na bronzovú priečku.

Ak by sa tak stalo, prináležala by jej finančná odmena 7 miliónov forintov (17800 eur) a zároveň by získala doživotnú mesačnú rentu vyše 200-tisíc forintov (513 eur).

"Z môjho pohľadu ide o zatvorený prípad. Žiadna z kompetentných organizácií na čele s WADA doposiaľ nenaznačili, žeby chceli dať podnet na Športový arbitrážny súd.

Ak sa tak nestane, neexistuje šanca, aby boli hriešnikom odobrané medaile z OH," vraví vedúci maďarskej antidopingovej organizácie Ágnes Tiszeker pre Blikk.

Plávanie 4x100m Tokio - muži. Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
Plávanie Tokio Plávanie 4x100m Tokio - muži.

Výrazne utrpela aj povesť samotnej WADA, ktorá podľa šéfa americkej antidopingovej organizácie Travisa Tygarta úmyselne zakryla a následne zamietla pod koberec dopingový škandál. Naznačil, že významní funkcionári z Číny mali pritlačiť na predstaviteľov WADA, aby sa prípad nemedializoval.

„Udivujú nás poburujúce, absolútne falošné a očierňujúce vyjadrenia generálneho riaditeľa Antidopingovej agentúry Spojených štátov (USADA) Travisa Tygarta, ktorý vzniesol veľmi vážne obvinenia,“ píše sa v oficiálnom stanovisku WADA.

Tá povolala na prešetrenie svojich postupov nezávislého vyšetrovateľa Erica Cottiera.

Lukáš Hradecký Čítajte viac Vulgarizmami sa to hemžilo. Úprimný rozhovor rodáka zo Slovenska je hitom internetu, českí reportéri išli do kolien

Podozrenia voči čínskym športovcom, ktorí budú súčasťou nadchádzajúcich OH v Paríži, sa stupňujú.

"Každý verí, že na svete sú krajiny, ktoré praktizujú organizovaný doping. Čína je jednou z týchto krajín. Na druhej strane, až príliš veľa športovcov bolo pozitívne testovaných na prítomnosť Trimetazidínu. Argumentácia čínskych úradov tak môže byť opodstatnená.

WADA čelí obrovskému tlaku z USA. Američania však potrebujú doložiť nezvratné dôkazy, ako sa im to podarilo v prípade anabolických steroidov, pri ktorých boli objavené ampulky u samotných atlétov. Existuje malá šanca ale podozrenia sú legitímne," vraví športový lekár György Bakanek.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boglárka Kapásová