Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pistorius je na nespoznanie. Zo slávneho športového zločinca je zametač, inde ako v kostole ho nechcú

Slávny hendikepovaný atlét Oscar Pistorius je už viac ako tri mesiace na slobode, no po odchode z väzenia čelí realite. Bežec, ktorý bol odsúdený za vraždu svojej priateľky, sa nevie začleniť do spoločnosti.

15.04.2024 05:42 , aktualizované: 05:53
Oscar Pistorius Foto:
Oscar Pistorius na olympijských hrách 2012 v Londýne.
debata (10)

Pistorius žije v luxusnej vile svojho strýka, no na užívanie si slobody môže zabudnúť. Pre podmienečný trest, vďaka ktorému sa dostal na slobodu, má obmedzený pohyb, pre obavu z členov podsvetia žije za plotom pod dohľadom ochranky so psami, navyše ho neohlásene navštevujú úradníci, ktorý mu robia testy na drogy a alkohol.

Ťažké je to aj s hľadaním si zamestnania, o odsúdeného bežca s protézami veľký záujem nie je.

„Dve žiadosti o zamestnanie poslal aj na paraolympijský výbor, ale bol rázne odmietnutý. Pre nás je stále príliš toxickou osobou,“ uviedol jeden z členov výboru.

pisto2 Čítajte viac Trojposchodová zlatá klietka, hnev mafiánov. Pistoriusa čaká na slobode život plný paranoje a strachu

Šesťnásobný paraolympijský šampión nateraz zametá a umýva podlahu v neďalekom kostole, kde navštevuje aj bohoslužby. Tam s nikým nekomunikuje, úsmev na jeho tvári sa objaví iba zriedka.

Pistorius sa údajne veľmi zmenil aj po fyzickej stránke. "Skoro som ho nezpoznala. Má dlhšie vlasy a bradu, aj dosť pribral na váhe.

Vôbec nepripomína úspešného športovca," povedala pre tamojšie médiá jeho známa Aida Govenderová.

reeva pistorius Čítajte viac Priateľku zastrelil cez dvere kúpeľne, z väzenia ho prepustili na podmienku. My si odpykávame doživotný trest, vraví mama obete

Bývalého juhoafrického paraatléta začiatkom januára podmienečne prepustili z väzenia. Paralympijský šampión sa dostal na slobodu po takmer 11 rokoch po vražde svojej priateľky Reevy Steenkampovej.

Pistorius ju zastrelil na Valentína v roku 2013 cez dvere kúpeľne. Neskôr tvrdil, že si ju pomýlil s vlamačom. Juhoafrický súd ho v roku 2016 odsúdil na 13 rokov väzenia.

Páchatelia závažných násilných činov v Juhoafrickej republike majú nárok na podmienečné prepustenie po odpykaní aspoň polovice trestu.

Oscar Pistorius Čítajte viac Vrah Pistorius ide definitívne na slobodu. Matka zabitej priateľky zúri

Atlét by mal po prepustení dodržiavať prísne podmienky, až pokiaľ v decembri 2029 nevyprší zvyšok jeho trestu.

Niektoré z podmienok podmienečného prepustenia zahŕňajú obmedzenia týkajúce sa toho, kedy môže opustiť svoj dom, zákaz konzumácie alkoholu a musí sa zúčastniť programov na zvládanie hnevu a násilia páchaného na ženách.

Bude musieť vykonávať aj verejnoprospešné práce. Do konca trestu má zákaz vyjadrovať sa pre médiá. Ak poruší niektorú z podmienok podmienečného prepustenia, môžu ho poslať späť do väzenia.

Hviezdni športovci, ktorí skončili za mrežami Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Dosiahli úspech a slávu, zarobili rozprávkové...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #atletika #Oscar Pistorius #Blade Runner #Reeva Steenkampová #prepustenie na slobodu