Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peking si dáva repete. V bielom skafandri

Ani nie polrok - presne 181 dní - uplynulo odvtedy, čo v Tokiu zhasol olympijský oheň. Dnes vzbĺkne opäť. V 2092 kilometrov vzdialenom Pekingu.

04.02.2022 10:18
Peking 2022 Foto:
Peking hostí olympiádu druhýkrát v histórii.
debata

Začínajú sa XXIV. zimné olympijské hry. Aj s päťdesiatkou slovenských športovcov.

S vlajkou Hrivík

Pripravených je 109 kompletných sád medailí v pätnástich športoch. Očakáva sa, že predovšetkým zásluhou lyžiarky Petry Vlhovej nejaký kov cinkne aj pre Slovensko.

Už teraz je isté, že to bude iná olympiáda, na aké boli fanúšikovia zvyknutí. Športovci budú v Ázii súťažiť počas vrcholiacej pandémie koronavírusu, situáciu komplikuje vysoko nákazlivý omikron. Pokojne sa môže stať, že poradím budú miešať nielen výkony, ale aj výtery. Napokon, viacero hviezdnych športovcov sa kvôli pozitívnym testom do Pekingu ani nedostalo.

V dejisku sú prísne proticovidové opatrenia, športovcov testujú každý deň, tamojšieho človeka vraj inak, ako v bielom skafandri nestretnete.

Peking 2022 Čítajte viac NÁZOR: (A)politické ZOH

Prvé súboje pod piatimi kruhmi má Peking za sebou – curlingový turnaj sa začal už v stredu. Olympiádu však oficiálne odštartuje až dnešný ceremoniál. Slovenskú vlajku na tradičnej slávnosti ponesú sánkarka Katarína Šimoňáková a hokejista Marek Hrivík.

Do Pekingu pricestovalo 2871 športovcov z 91 krajín. Olympijský program sa naplno rozbehne až zajtra… Podujatie nebudú môcť sledovať v dôsledku pandemických obmedzení žiadni zahraniční diváci. Na tribúny sa dostanú iba vybrané skupiny pozvaných Číňanov. Medzinárodný olympijský výbor dúfa, že športoviská budú aspoň z tretiny zaplnené.

Spokojní Slováci

Peking pripravil olympijské hry druhýkrát v histórii. Je vôbec prvým mestom na svete, ktoré má tú česť v lete aj v zime. Letnú edíciu usporiadal v roku 2008. Mimochodom, Hry sa konajú vo východnej Ázii tretíkrát v rade. Po Pjongčangu 2018 a Tokiu 2020 teraz nasleduje Čína.

Aj keď oficiálnym dejiskom podujatia je Peking, jednotlivé súťaže sa budú konať i mimo hlavného mesta. Alpské lyžovanie napríklad v Jen-čchingu, bežecké a biatlonové súťaže vo vzdialenejšom stredisku Čang-ťia-kchou. S podmienkami v Číne je slovenská výprava spokojná. „Športoviská sú na špičkovej úrovni,“ odkázal jej šéf Roman Buček.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

ZOH prinesú sedem nových disciplín. O cenné kovy budú bojovať zmiešané tímy v skokoch na lyžiach, akrobatických skokoch, snoubordkrose a šortreku, muži aj ženy sa predstavia v súťažiach big air, novinkou budú aj ženské monoboby.

Peking 2022 bude zároveň genderovo najvyváženejším podujatím v histórii zimných olympiád. Spomedzi všetkých účastníkov bude až 45 percent žien. Severská kombinácia zostane poslednou disciplínou, v ktorej sa predstavia iba muži. Naposledy, v roku 2026 to vraj MOV napraví.

Premiéru na zimnej olympiáde budú mať Saudská Arábia a Haiti. Po 24 rokoch sa pod päť kruhov vráti slávny jamajský štvorbob. Naposledy sa predstavil v Nagane 1998.

Tri medaily?

Najúspešnejšou krajinou v zimných športoch je Nórsko. V minulosti vybojovalo 368 kovov, z toho 132 zlatých. Spoločnosť Gracenote predpokladá, že medailovú bilanciu suverénne ovládne aj tentoraz. Nepočítala však s pozitívnymi testami, ktoré zasiahli nórsky bežecký tím.

Spoločnosť predpovedá dve strieborné a jednu bronzovú medailu aj pre Slovensko. Všetky zásluhou Petry Vlhovej. Akýkoľvek iný medailový úspech by bol veľkým prekvapením.

Petra Vlhová a Mauro Pini na tréningu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku...

Historicky najúspešnejšou slovenskou zimnou olympioničkou je biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá zbierala cenné kovy vo Vancouvri 2010, v Soči 2014 aj v Pjongčangu 2018. Dovedna má tri zlaté a tri strieborné.

Striebro má aj snoubordista Radoslav Židek z Turína 2006, v Kanade sa tešil z bronzu i biatlonista Pavol Hurajt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022