Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra sa do lyžovania znovu zamilovala. V Číne sa nadýchne a pôjde na to

Dohodnutý rozhovor o takmer hodinu odložil. Bol na prechádzke so psom Hugom na jednom z kopcov, ktoré sa týčia nad rodným Liptovským Mikulášom.

02.02.2022 22:05
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová oslavuje triumf v Záhrebe s rodičmi a priateľom.
debata (4)

Mestom, ktoré už Slovensku dalo hokejových majstrov sveta Jerguša Baču a Mareka Urama, víťaza Stanleyho pohára Martina Cibáka alebo dvojnásobného olympijského šampióna vo vodnom slalome Michala Martikána.

Na slávnej listine je aj alpská lyžiarka Petra Vlhová – trojnásobná držiteľka malého glóbusu i víťazka Svetového pohára. Jedno ocenenie jej však chýba.

Najbližšie dni sa pokúsi splniť si medailový sen na zimnej olympiáde v Pekingu. „Páči sa mi, že sa za nič neskrýva. Snažili sme sa ju tak vychovať,“ vraví otec Igor Vlha (56).

Zjazdovka v Pekingu pred olympiádou Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová počas voľného tréningu pred...

Naposledy sme sa rozprávali v máji minulého roka. Pri otázke, či je nový tréner Mauro Pini správna voľba alebo krok vedľa, ste odpovedali, aby som sa spýtal o pol roka. Čiže?

Bol to veľmi dobrý krok. Keď sme v lete rokovali, mal som z neho dobrý pocit. Realizuje víziu, ktorú nám vtedy ukazoval. Funguje to. Jedna etapa s Liviom Magonim sa skončila, teraz sa začala nová. Som rád, že máme Maura. Je to trochu iné.

V čom?

Je pokojnejší. Vidí veci inou optikou. Má to zrejme aj veľmi dobrý vplyv na Peťu. V tíme sú traja noví ľudia a všetci zapasovali do starého kolektívu. Chémia je dôležitá. Nám sa to znova podarilo pekne skĺbiť. Aj vďaka tomu prišli výsledky i zmena Petrinej nálady.

Prejavuje sa na nej Švajčiarov pokoj?

Asi áno. Treba však povedať, že máme úplne iný program. V predošlej sezóne sme išli všetky disciplíny. Bol to masaker. V pondelok mala voľný deň, aj to iba na presun a makalo sa ďalej.

Ideme iným štýlom. Aj sa potrénuje, aj oddýchne, aj požartuje, aj doma ju občas máme. A vďaka tomu jej znova chutí lyžovanie. Znova sa doň zamilovala tak ako kedysi.

Petra Vlhová, Mauro Pini Čítajte aj Vlhová má veľké plány, píšu Američania. Pini upozornil na rozdiel oproti vlaňajšku

V polovici januára bola na štyri dni doma. Všade dobre, doma jej bolo najlepšie?

Jasné, vyspala sa vo svojej posteli. Pokvákali sme, Zuzka (manželka, pozn. red.) jej čosi dobré ukuchtila. Úplne vypustila hlavu. Neriešili sme bránky, tréningy, hotel, kde bude spať. Bavili sme sa o iných veciach. Peti to prospelo.

Naposledy ste videli naživo generálku na olympiádu v Kronplatzi. Užili ste si to?

Bolo to trochu iné ako zvyčajne. Kronplatz sme si naplánovali tak, že sa odstrihneme od tímu kvôli covidu. Báli sme sa nákazy, tak sme išli s dvoma známymi po vlastnej osi. Trochu sme si zalyžovali a potom si pozreli preteky. Zamávali sme si s Peťou a Borisom cez siete, ale neboli sme s nimi v priamom kontakte. Objať ich budem môcť až po Pekingu.

Športovci sa v tejto dobe neboja ani tak úpadku formy pod piatimi kruhmi či tlaku, ale pozitívneho testu. Platí to aj vo vašom tíme?

Samozrejme, žijeme takú dobu. Oproti minulému roku je to lepšie. Sem-tam vidíme divákov. Musíme si dávať pozor. Asi sa s covidom budeme musieť naučiť žiť. Sme všetci zaočkovaní, pravidelne sa testujeme. Odráža sa to aj vo financiách. Testy si platíme sami.

Máme 8–12 ľudí, testujú sa niekedy každé tri dni. Sú to nepríjemné veci. Bez pravidiel to nejde. Treba si umývať ruky a nosiť rúška. Keby Peťa nesúťažila, dostaneš covid, zostaneš v karanténe, ako zaočkovaný by si ho mal zvládnuť relatívne v pohode.

Keďže však ide Peťa na olympiádu do Číny, všetci sa bojíme, aby neochorela a mohla spraviť radosť sebe i Slovensku. Preto sme sa odseparovali.

Odchod Petry Vlhovej a jej tímu do Pekingu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tréner Mauro Pini pred...

Urobili ste už doma miesto na tretí malý glóbus?

Sezóna je fantastická. Keď tak nad tým rozmýšľam, s Petrou sme boli pri kľúčových víťazstvách či druhých miestach. So Zuzkou sme si povedali, že pôjdeme všade, kde sa bude dať. Hovoril som jej, že to je raz za život. Je to príjemné a emotívne. Tím funguje na 160, nie na 100 percent. Po olympiáde sa znova pripojíme k tímu a užijeme si zvyšok sezóny.

Tak ako expresne rýchly triumf v hodnotení slalomu?

Slalom je dominantný, potom je obrák a ďalšie disciplíny. Myslím si, že najdôležitejšie sú prvé dvoje-troje preteky. Ak sa vydaria, potom idete na vlne do polovice sezóny. Petra na nej vydržala skvelým spôsobom. Urobila dobré rozhodnutie, že vynechala Lech a radšej trénovala. Dúfam, že sa jej bude dariť aj ďalej.

Je za tým aj viac tréningových dní ako v minulosti?

Možno sa to ukázalo aj v ostatných pretekoch pred olympiádou v Kronplatzi. Prvé kolo? Tam nebolo čo vytknúť. Páčila sa mi perfektná trať, v druhom to bolo rozbité. Zvládla to, skončila druhá, čo je skvelé. Život je o rozhodnutiach, raz spravíš dobré, inokedy horšie. Vynechanie Cortiny a rýchlostných disciplín na úkor tréningu bolo správne.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Nemali ste obavy o Petrinu formu v obrovskom slalome po pätnástej priečke v Kranjskej Gore?

Mám správy z tréningu. Boris mi ich posiela, viem, ako a kde jazdila. Zaujímavé, že to pred Gorou bolo v príprave dobré, ale na pretekoch to nevyšlo. Skúšali lyže, nevydalo to. Je to ako v robote – raz tam máš skvelý deň, inokedy hrozný.

Sezóna je sínusoida. Ide o to, aby ste mali na krivke čo najmenej výkyvov. V predošlej sezóne sa tiež trápila v obráku, až kým nevyhrala v Jasnej. V Kronplatzi mala výborné prvé kolo, nakoniec to tesne nevyšlo. Je to veľmi dobrá generálka pred olympiádou.

Ste rád, že už toľko nejazdí rýchlostné disciplíny?

Ja tímu do toho nehovorím, ale áno, som.

Máte obavy z pádu?

Keď sa ide superobrovský slalom, tak sa to dá. Ale zjazd musíš jazdiť a trénovať. Peťa je na to stavaná, ale urobili s Maurom rozhodnutie. Zhodnotili plusy a mínusy. Teraz máme inú prioritu ako veľký glóbus – olympiádu. Preto jazdí a trénuje najmä slalom, obrák a super G.

VIDEO: Ako sa bude dariť Petre Vlhovej v Pekingu sme v relácii Fair Play rozoberali s lyžiarskou expertkou Janou Wolnerovou.

Video

Bude sa chcieť po olympijskej medailovej misii pobiť aj o obhajobu veľkého glóbusu?

Rád by som upozornil na olympijskú misiu. O takých veciach sa nehovorí dopredu. Môžeme sa znova spojiť po olympiáde a pohovoriť si o tom.

Petra však útok na medailu sama deklarovala už pred štartom sezóny…

Olympiáda je veľmi špecifická. Je to zopár štartov za štyri roky. Snažíte sa vtesnať mesiace roboty do jednej či dvoch jázd. Môže sa stať hocičo. Je mnoho pretekárok, ktoré získali medailu na olympiáde a vo Svetovom pohári toho veľa nedosiahli.

Dobre viete, aké to bolo v Pjongčangu. Tam jej to nevyšlo. Teraz je niekde inde a správne nastavená. Rozbehli sme to dobre. Petra je vysoko. Vyhrala malý glóbus, môže útočiť na veľký. Je zaujímavé, že jej táto zodpovednosť a blízkosť Mikaely Shiffrinovej prinášajú pokoj. V Pekingu sa zhlboka nadýchne a pôjde na to.

Vlhovej program v Pekingu

  • Obrovský slalom – 7. februára (3.15 – 6.45)
  • Slalom – 9. februára (3.15 – 6.45)
  • Super G – 11. februára (4.00)
  • Zjazd – 15. februára (4.00)
  • Kombinácia – 17. februára (3.30 – 7.00)

Máte z Pekingu stres?

Príde časom. Petra urobila všetko, aby uspela. Môže to vyjsť, aj nemusí. Svet sa nezrúti. Už toho dokázala pre Slovensko veľa. Môže mať hlavu hore.

Je vám sympatické, že sa nebojí hovoriť veci priamo? Napríklad, že chce z Pekingu medailu?

Páči sa mi, že sa za nič neskrýva. Snažili sme sa ju tak vychovať. Všetci sme doma na seba prísni. Učili sme ju, aby hovorila pravdu. Stavala sa k veciam férovo a pomenovávala ich pravými menami. Aj preto ju asi ľudia majú radi. Nájde si chyby a maká, aby ich odstránila. Samozrejme verím, že sa po Pekingu budeme tešiť.

Zmenila vaše deti sláva?

Vôbec, čo ma teší. Už to nie sú tí šintri, len prechádzajú prirodzeným vývojom. Dospeli. Boris má rodinu, Petra priateľa. Je príjemné, že súrodenci zo Slovenska patria k najlepším na svete.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13)

Mrzí vás, že nejdete s manželkou na olympiádu?

Dostali sme od Slovenského športového a olympijského výboru ponuku, aby sme šli. Odmietli sme.

Prečo?

V tejto covidovej dobe sme nechceli robiť ďalšie starosti tímu. Boli sme v Pjongčangu, bola tam strašná zima a dlhé presuny. Keby to bolo v Európe, išli by sme, ale do Číny nie. Vybrali sme si náhradu – pôjdeme si pojazdiť na bicykli na Kanárske ostrovy.

Nemáta vás spomienka na Pjongčang?

Tam to bolo zaujímavé. Preteky sa posúvali kvôli počasiu. Chvíľu to bolelo. Olympiáda je raz za štyri roky. Potom prišli úspechy a človek to časom hodí za hlavu. Nemáš čas sa nad tým dlho pozastavovať, lebo sezóna a život bežia ďalej. Verím, že jej skúsenosti pomôžu aj v Pekingu.

S čím budete deti vyprevádzať do Číny?

Už s nimi nebudeme, len im zavoláme.

Petra Vlhová Čítajte aj Vlhová? Zažiari ako meteor na oblohe, predpovedajú Francúzi

Skutočne?

Áno, nechceme ich ohroziť a nedajbože nakaziť. Berieme to ako normálne preteky. Nič špeciálne jej hovoriť nebudem. Je tam s ňou Boris. Absolútne mu dôverujem, Peťa je na neho veľmi naviazaná. Navyše, je okolo nich skvelý tím. V Bratislave sa k nej nikto nedostane, ani my. Chceme ju chrániť, lebo čísla stúpajú.

Hnevá vás, že aj vo Svetovom pohári sa nájdu deravé bubliny, ktoré nechránia pretekárky pred covidom tak akoby mali?

Pravdaže. Muselo to byť zlé, keď už aj Petra sa k tomu vyjadrila. Chápem, že je to náročné aj pre organizátorov. O to viac však musíme byť obozretnejší. Odobrať čosi sebe, aby bol tím v pohode a bez nákazy.


Petra Vlhová a jej program v sezóne 2021/22

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
23. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
13. novembra Lech Zürs – paralelný slalom neštartovala
20. novembra Levi – slalom 1. miesto
21. novembra Levi – slalom 1. miesto
27. novembra Killington – obrovský slalom zrušené
28. novembra Killington – slalom 2. miesto
3. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
4. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
5. decembra Lake Louise – super G neštartovala
11. decembra St. Moritz – super G neštartovala
12. decembra St. Moritz – super G neštartovala
18. decembra Val d´Isere – zjazd neštartovala
19. decembra Val d´Isere – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – obrovský slalom 4. miesto
22. decembra Courchevel – obrovský slalom 5. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 2. miesto
29. decembra Lienz – slalom 1. miesto
4. januára Záhreb – slalom 1. miesto
8. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 15. miesto
9. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
11. januára Schladming – slalom 2. miesto
15. januára Zauchensee – zjazd 26. miesto
16. januára Zauchensee – super G 18. miesto
22. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
23. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
25. januára Kronplatz – obrovský slalom 2. miesto
29. januára Garmisch Partenkirchen – zjazd neštartovala
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G neštartovala
7. februára ZOH v Pekingu – obrovský slalom 14. miesto
9. februára ZOH v Pekingu – slalom 1. miesto
11. februára ZOH v Pekingu – super G neštartovala
15. februára ZOH v Pekingu – zjazd neštartovala
17. februára ZOH v Pekingu – kombinácia neštartovala
19. februára ZOH v Pekingu – tímová súťaž neštartovala
26. februára Crans Montana – zjazd 29. miesto
27. februára Crans Montana – zjazd 16. miesto
5. marca Lenzerheide – super G 18. miesto
6. marca Lenzerheide – obrovský slalom nedokončila
11. marca Are – obrovský slalom 1. miesto
12. marca Are – slalom 4. miesto
16. marca Finále SP v Courcheveli – zjazd 16. miesto
17. marca Finále SP v Courcheveli – super G 17. miesto
18. marca Finále SP v Courcheveli – tímová súťaž neštartovala
19. marca Finále SP v Courcheveli – slalom 3. miesto
20. marca Finále SP v Courcheveli – obrovský slalom 3. miesto

Konečné poradie SP (po 37 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 1493 bodov, 2. VLHOVÁ (SR) 1309, 3. Brignoneová (Tal.) 1055, 4. Mowinckelová (Nór.) 880, 5. Gisinová 874 (Švaj.), 6. Goggiová (Tal.) 873.

Konečné poradie v slalome (9 z 9): 1. VLHOVÁ 770 b, 2. Shiffrinová 501, 3. Duerrová (Nem.) 437, 4. Liensbergerová (Rak.) 392, 5. Holdenerová (Švaj.) 357, 6. Buciková (Slo.) 277

Konečné poradie v obr. slalome (po 9 z 9 pretekov): 1. Worleyová (Fra.) 567 bodov, 2. Hectorová (Švé.) 540, 3. Shiffrinová (USA) 507, 4. VLHOVÁ (SR) 491, 5. Bassinová 356, 6. Brignoneová (obe Tal.) 316.

Konečné poradie v super-G (9 z 9): 1. Brignoneová 506 b., 2. E. Curtoniová 390, 3. Shiffrinová 380, …, 40. VLHOVÁ 26.

Konečné poradie v zjazde (9 z 9): 1. Goggiová 504, 2. Suterová (Švaj.) 407, 3. Ledecká (ČR) 339, 4. Siebenhoferová 331, 5. Puchnerová (obe Rak.) 296, 6. Mowinckelová 274, 7. Nuferová 257, 8. Delagová (Tal.) 246, 9. Johnsonová (USA) 240, 10. Scheyerová 237, … 37. VLHOVÁ 22

Poradie paralelných súťaží (1): 1. Slokarová 100, 2. Stjernesundová 80, 3. Lysdahlová 60, 4. Bassinová (Tal.) 50, 5. Hectorová 45, 6. Monsenová (Nór.) 40

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Igor Vlha #Šport extra