Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výber sa zužuje. Šatana zatiaľ nikto neodmietol

Bude? Nebude? Zdá sa, že bude, ale s prísnymi anticovidovými pravidlami.

13.01.2022 19:45
Peter Cehlárik, Marek Hrivík, Róbert Lantoši,... Foto: ,
Radosť slovenských hokejistov.
debata

Hokejový turnaj by mal patriť medzi hlavné lákadlá blížiacej sa zimnej olympiády. Hoci v Pekingu sa nepredstavia najlepší hráči zo zámorskej NHL, slovenskí fanúšikovia sa okrem Petry Vlhovej tešia najmä na vystúpenia výberu Craiga Ramsayho.

Len z Európy

Vedenie národného tímu na čele s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom usilovne pracuje na zostavení kádra. Aj šéf domáceho zväzu začul chýry o zrušení turnaja.

„Vo štvrtok prebehlo online stretnutie zástupcov líg a národných federácií. Riešili sa veci predovšetkým ohľadom poistiek a kompenzácií za uvoľnenie hráčov, cestovania a covidové protokoly, ktoré musia všetky tímy dodržať. Poplašné správy o zrušení hokeja na olympiáde nevyzerajú tak vážne. Rokovali sme najmä o technických otázkach,“ vravel Šatan na štvrtkovom mítingu s médiami.

Pjongčang, Česko, USA Čítajte viac Strašiakom aj juniorské MS. Šéf IIHF: Turnaje v Pekingu chceme uskutočniť

NHL nepustí hráčov do Pekingu, rovnako ani farmárska AHL. Tímy tak využijú prevažne hráčov z Európy, zámorské družstvá sa poobzerajú po hokejistoch aj v nižších súťažiach.

Slovenská nominácia sa zatiaľ rodí bez problémov. Špekulovalo sa, že niektorí hráči odmietnu pozvánku, pretože podmienkou účasti na podujatí pod piatimi kruhmi je povinné očkovanie.

Alternatíva, ktorou je trojtýždňová karanténa po príchode, je pre elitného hokejistu cesta zarúbaná. Šatan s Ramsaym si však žiadne odmietnutie dosiaľ nevypočuli.

„Nikto nám nepovedal, že nepríde. Pracujeme so širšou skupinou viac ako 40 hráčov, ktorí už spolupracujú s organizátormi. Podávali im informácie o zdravotnom stave a podobne. Z týchto mien vzíde konečná nominácia,“ pokračoval šéf slovenského hokeja.

Šimon Hrubec Čítajte viac Česi oznámili olympijskú nomináciu. Zarezonovala absencia dvoch mien

Prerušená KHL

Finálny výber bude obsahovať troch brankárov a 22 korčuliarov, vedenie zväzu ho oznámi na budúci týždeň. Je možné, že IIHF ešte upraví počet náhradníkov na vyšší počet tak, aby mohli zaskočiť za tých, ktorým počas turnaja vyjde pozitívny test alebo sa zrania.

"Budeme čeliť aj ťažkým rozhodnutiam, ale tak to je pred každou olympiádou či svetovým šampionátom. Očakávam, že v 95-ich percentách prípadov príde k zhode realizačného tímu.

O zvyšných dvoch-troch menách budeme rozhodovať do posledného momentu. Niekto sa môže do tímu dostať, iný na poslednú chvíľu z neho vypadne," vysvetľoval Šatan.

Tomáš Jurčo Čítajte viac Kľúčový zdroj hráčov pre Peking. KHL v sobotu preruší sezónu

Medzi prvými, ktorí sa pripoja do „bublinovej“ prípravy, budú nominovaní hráči z KHL. Ruská nadnárodná súťaž pre narastajúci počet nakazených prerušila súťaž a je pravdepodobné, že do štartu olympiády už nebude pokračovať. Práve v KHL hrajú opory Slovákov Marek Hrivík, Peter Cehlárik či Patrik Rybár.

Ďalšie ligy sa hrajú dlhšie, česká extraliga si dá pauzu až 1. februára. Aj v nej hrá viacero adeptov na miesto v olympijskom tíme.

„Odlet máme naplánovaný na 2. februára. Tri až päť dní predtým by sme mali radi hráčov pokope. Podmienkou nástupu do lietadla sú dva negatívne testy v priebehu 48 hodín. Musíme to stihnúť,“ dodal Šatan.

Petra Vlhová, Peter Sagan Čítajte viac Rok športových galapredstavení. Vybrali sme poltucet najväčších lákadiel

Slováci odštartujú olympijskú púť desiateho februára proti Fínsku, následne ich v C-skupine čakajú Švédi a Lotyši.

Víťazi skupín plus najlepšie mužstvo z druhého miesta si zabezpečia účasť vo štvrťfinále. Zvyšných osem tímov zabojuje v baráži o 1. kolo play off eliminačným spôsobom.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Peking 2022