Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok športových galapredstavení. Vybrali sme poltucet najväčších lákadiel

V znamení veľkého športového sviatku. Taký bude začiatok i záver roka 2022. Vo februári - počas zimných olympijských hier v Pekingu - si na svoje prídu priaznivci hokeja, zjazdového lyžovania či biatlonu.

13.01.2022 08:27
debata

Na prelome novembra a decembra sa k slovu dostanú najlepšie futbalové reprezentácie planéty, ktoré sa v katarských horúčavách pobijú o titul majstra sveta.

Aké ďalšie vrcholy na vás čakajú počas najbližších dvanástich mesiacov?

Vybrali sme poltucet z toho najlákavejšieho, čo športový svet – najmä pre slovenského fanúšika – v tomto roku ponúka.

Poskladá Vlhová puzzle?

Netypická. Kontroverzná. Podľa prísnych pravidiel.

Po vlaňajšej letnej olympiáde v Tokiu sa športová elita postaví pod päticu kruhov opäť. Vo viac ako 2000 kilometrov vzdialenom Pekingu.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová.

V japonskej metropole to slovenským reprezentantom štyrikrát cinklo. Škoda len, že si svoje životné úspechy nemohli vychutnať aj s fanúšikmi spod Tatier.

Rovnaké to budú mať aj ich kolegovia na zimnej olympiáde. Azda najväčšiu podporu by si užívala zjazdárska kráľovná Petra Vlhová.

Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu mala formu. Avšak iba na lyžiach. V hlave stála na vratkých nohách. Po trinástych miestach v obrovskom i klasickom slalome spadla na zem. Bol to bolestivý i poučný pád.

Teraz, zopár dní do ďalších Hier v Pekingu, je na tom úplne inak. Nachádza sa v ešte lepšej fyzickej pohode. Navyše, stresové situácie zvláda zrelo.

Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte viac Je neskutočné, keď ste rýchlejší ako Petra, vraví Shiffrinová. Kompliment sa jej vrátil

Po krvopotnej ceste v minulej sezóne za veľkým glóbusom zmenila štýl. Sama s radosťou tvrdí, že má viac času na seba i tréning. Cieľ je jasný. Nepohorieť pod piatimi kruhmi a získať v Pekingu cenný kov.

Ak by sa jej to podarilo, dokončí neuveriteľné puzzle úspechov.

Titul pod vianočný stromček

Všedný i výnimočný. Taký bude futbalový rok 2022.

Slovenský nesľubuje mimoriadne vzrušenie. Málokto pochybuje, že Slovan Bratislava dokráča štvrtý raz za sebou k 12. titulu v ére samostatnosti. Tuctový bude reprezentačný rok.

Slováci vlani absolvovali dva vrcholy – finálový turnaj ME i kvalifikáciu MS. Ani jeden nezvládli a teraz uvidia najlepších len na televíznych obrazovkách.

Futbalové MS 2022 budú hostiť moderné katarské... Foto: TASR/AP, Hussein Sayed
Katar Futbal MS 2022 Štadión Al Thumama Otvorenie Futbalové MS 2022 budú hostiť moderné katarské štadióny. Na snímke Al Thumama, ktorý slávnostne otvorili v októbri 2021.

Meno trénera sa dozvedia v januári a ten môže bez veľkého stresu skúšať. Súťažné zápasy zažije tím len v C-divízii Ligy národov. Narazí na Bielorusko, Azerbajdžan a Kazachstan či Moldavsko.

Za to svet čaká revolučný rok. V poradí 22. MS prelomia všetky tradície i predstavy o prestížnom turnaji. Prvý raz sa uskutoční v arabskom svete a Katar bude najmenším hostiteľom v histórii. Ale absolútnym zásahom do zabehaného rytmu nabitého roka je termín – od 21. novembra do 18. decembra.

Šampión si odnesie titul pod vianočný stromček. Štvrtina z 32 tímov môže mať najvyššie ambície. Top favorit? Argentína. Fenomén Lionel Messi si piaty raz zahrá na MS. Bude mať poslednú šancu získať titul, jediný triumf, ktorý mu v úžasnej zbierke chýba.

Čínske gala? Turnaj roka sa odohrá vo Fínsku

Mala to byť prehliadka toho najlepšieho, čo svetový hokej ponúka. Koronavírus a vedenie NHL však povedali jednoznačné – nie!

Hokejový vrchol roka 2022 sa mal odohrať hneď v jeho úvode. Na zimných olympijských hrách v Pekingu. Z hviezdneho gala však napokon bude len béčkový turnaj – s väčšou šancou na úspech pre slabších. Vrátane Slovákov.

Tréner Craig Ramsay počas olympijskej... Foto: TASR, Martin Baumann
Ramsay Tréner Craig Ramsay počas olympijskej kvalifikácie v Bratislave.

Ak ju zverenci Craiga Ramsayho nevyužijú pod piatimi kruhmi, príde možnosť na reparát. Na májové majstrovstvá sveta bude môcť kanadský expert, ktorý sa vo Fínsku rozlúči s národným tímom, vziať (ak do hry nevstúpia zranenia či ospravedlnenky) v podstate totožný výber. Možno posilnený o zopár hráčov z profiligy.

Rovnakú možnosť však dostanú – s najväčšou pravdepodobnosťou – aj ďalšie reprezentácie, ktoré majú za morom podstatne viac kvality i kvantity.

SR Košice MS2019 Hokej A Nemecko Slovensko Tatar Čítajte viac Potvrdené, olympiáda bude bez hráčov NHL. Šatan: Šanca pre ďalších

Priamo úmerne s týmto faktom padajú aj slovenské šance. Zdá sa tak, že kým turnaj roka sa z hľadiska obsadenia odohrá vo Fínsku, pre Ramsayho družinu ním bude skôr pekinské dobrodružstvo.

V každom prípade – heslom Slovákov pre oba turnaje by malo byť: štvrťfinále.

Djokovič uchmatne 21. grandslam

Lanská sezóna potvrdila, že suverénom uplynulých rokov je Novak Djokovič. Vyhral tri zo štyroch grandslamov a nebyť jedného slabšieho dňa v New Yorku či skvele disponovaného Daniila Medvedeva, mohli sme hovoriť o hotovom zázraku.

Rok 2021 však aj mnohé naznačil. O legendárnej veľkej trojke môžeme pomaly začať hovoriť už v minulom čase. Alebo inak: zdá sa, že sa sformovala nová. Povedie ju Djokovič a sekundovať mu budú Medvedev s Alexandrom Zverevom.

Novak Djokovič počas tréningu v Melbourne.... Foto: SITA/AP, Mark Baker
Novak Djokovič Novak Djokovič počas tréningu v Melbourne. Predstaví sa na Australian Open?

Roger Federer už má svoj vek, za sebou viaceré operácie v rýchlom slede a na turnajoch bude skôr vítanou atrakciou. Rafael Nadal pokojne môže vyhrať Roland Garros, azda znesie aj nálepku top favorit, už však nie je taká výrazná, ako v minulosti.

Náš tip: Djokovič vyhrá jeden grandslam a od rivalov sa odpúta. Zvyšok si podelia mladšie pušky. Predikovať čokoľvek v ženskom tenise je nad ľudské sily.

Keď môže grandslam vyhrať 150. hráčka z kvalifikácie bez straty setu, potom je možné naozaj všetko. Aj to, že Serena Williamsová siahne na 24. veľkú trofej. Peniaze však na to radšej nestavte.

Odplata či nová krv? F1 sľubuje viac súbojov

Dramatické zvraty, tvrdé pretekárske súboje na trati, slovné mimo nej. A finále? Mladý vyzývateľ zdolávajúci veterána útočiaceho na rekord – v samom závere po kontroverznom verdikte.

Keby hollywoodsky režisér pred štartom uplynulej sezóny formuly 1 dostal takýto scenár, pred sfilmovaním by zrejme ubral plyn – čo majster Max Verstappen a pokorený obhajca Lewis Hamilton rozhodne neurobili. Výsledkom bol neuveriteľný ročník.

Lewis Hamilton s Maxom Verstappenom v cieli... Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lewis Hamilton, Max Verstappen Lewis Hamilton s Maxom Verstappenom v cieli kontroverznej Veľkej ceny Abú Zabí.

Čo prinesie ďalší s rekordnými 23 zastávkami? Isté je, že F1 čaká nová kapitola. Menia sa monoposty i technické pravidlá.

Vrátia na vrchol legendu? Hlasy, že múdre hlavy vo Ferrari sa s touto výzvou môžu popasovať najlepšie, silnejú. A jeho fanúšikovia veria, z predpokladaného dôrazu na jazdecké kvality a vyšší počet predbiehaní bude ťažiť duo v červených kombinézach.

Lewis Hamilton Čítajte viac Hamilton urobil na instagrame zvláštny krok a zmizol. Čo na to Wolff?

No pozor na čerstvo 37-ročného Hamiltona! Po trpkej prehre v Abú Zabí sa odmlčal, je však nepravdepodobné, že by sa vzdal šance na odplatu a ataku na rekordný ôsmy titul. Dočkáme sa ďalšej divočiny? Prvé rozloženie síl naznačí bahrajnský úvod 20. marca.

Saganov rok nových výziev a zábavy

Dosiahol som toho veľa, už si nemusím nič dokazovať.

Veta, ktorú Peter Sagan zopakoval už mnohokrát. Tento rok ho však čaká zmena. Musí dokázať, že nepatrí do starého železa a že peniaze, ktoré mu platí jeho nový zamestnávateľ TotalEnergies, sú dobrou investíciou.

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.

Onedlho 32-ročný cyklista prichádza po piatich sezónach v Bore-Hansgrohe do nového prostredia, ale nie osamotený. Brat Juraj a verní domestici Oss s Bodnarom sa postarajú o to, aby sa pokúsil minimálne ešte o jedno veľké víťazstvo.

Bojovať bude predovšetkým na troch frontoch – na jarných klasikách, Tour de France a MS v Austrálii.

Dočká sa aj zvoľneného režimu. Jeho francúzsky chlebodarca súhlasil, že žilinský rýchlik môže štartovať na tzv. gravelových podujatiach, ktoré kombinujú horskú cyklistiku a jazdu na štrku, šotoline a piesku.

Ročník 2022 nezačal úspešne, druhýkrát v priebehu 11 mesiacov sa nakazil covidom. Povie si po sezóne – zlý začiatok, dobrý koniec?

Výber športových podujatí roka 2022

JANUÁR

9. 1. – 6. 2. FUTBAL Africký pohár národov – Kamerun
13. – 30. HÁDZANÁ ME mužov – Slovensko, Maďarsko
Program Slovenska v základnej F-skupine (Košice):
13. (20.30): Slovensko – Nórsko
15. (18.00): Slovensko – Litva
17. (18.00): Slovensko – Rusko
17. – 30. TENIS Australian Open – Melbourne
19. 1. – 6. 2. FUTSAL ME mužov – Holandsko
30. ATLETIKA Míting Elán – Bratislava

Slovenskí hádzanári počas tréningu v košickej... Foto: TASR, František Iván
SR Košice šport hádzaná ME2022 muži tréning KEX Slovenskí hádzanári počas tréningu v košickej Steel aréne, dejisku F-skupiny majstrovstiev Európy.

FEBRUÁR

3. – 12. FUTBAL MS klubov FIFA – SAE
4. – 6. HOKEJ All-Star víkend NHL – LAs Vegas
4. – 20. Zimné olympijské hry – Peking
Program hokejistov Slovenska v základnej C-skupine:
10. (9.40): Slovensko – Fínsko
11. (9.40): Slovensko – Švédsko
13. (5.10): Slovensko – Lotyšsko
Program Petry Vlhovej:
7. obrovský slalom
9. slalom
11. super G
15. zjazd
17. alpská kombinácia
11. FUTBAL Štart jarnej časti I. ligy
13. AMERICKÝ FUTBAL Finále NFL, Super Bowl LVI – Los Angeles
15. ATLETIKA Banskobystrická latka
26. FUTBAL Záver základnej časti I. ligy

MAREC

4. – 5. TENIS Kvalifikácia Slovensko – Taliansko o postup na finálový turnaj Davisovho pohára – Bratislava
4. – 13. Zimné paralympijské hry – Peking
5. FUTBAL Štart nadstavbovej časti I. ligy
6. HOKEJ Posledné kolo základnej časti extraligy
16. – 20. ALPSKĚ LYŽOVANIE Finále SP v zjazdovom lyžovaní – Courchevel
11. HOKEJ Štart play off extraligy
19. CYKLISTIKA Monumentálna klasika Miláno – San Remo
20. MOTORIZMUS Štart sezóny MS F1 – Melbourne

Finále SP v lyžovaní privíta Courchevel. Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová, cieľ Finále SP v lyžovaní privíta Courchevel.

APRÍL

3. ATLETIKA ČSOB Bratislava Maratón
15. – 16. TENIS Kvalifikácia Austrália – Slovensko o postup na finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej
13. – 19. HOKEJ MS divízie I skupiny A hráčov do 18 rokov – Spišská Nová Ves
29. 4. – 10. 5. HOKEJ Finále extraligy

MÁJ

1. FUTBAL Finále Slovenského pohára
6. – 29. CYKLISTIKA Giro d'Italia
13. – 29. HOKEJ MS – Fínsko
Program Slovenska v základnej A-skupine (Helsinki):
13. (15.20): Rusko – Slovensko
14. (19.20): Slovensko – Nemecko
16. (15.20): Slovensko – Kanada
18. (19.20): Švajčiarsko – Slovensko
20. (19.20): Kazachstan – Slovensko
21. (19.20): Taliansko – Slovensko
24. (15.20): Slovensko – Dánsko
13. – 29. PLÁVANIE MS v dlhom bazéne – Japonsko
18. FUTBAL Finále Európskej ligy – Sevilla
20. – 21. FUTBAL Záverečné kolo nadstavbovej časti I. ligy
16. 5. – 5. 6. TENIS Roland Garros – Paríž
25. FUTBAL Finále Európskej konferenčnej ligy – Tirana
28. FUTBAL Finále Ligy majstrov – Petrohrad

Slovenskí hokejisti si zahrajú MS vo Fínsku. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Slovensko - Česko Slovenskí hokejisti si zahrajú MS vo Fínsku.

JÚN

2. FUTBAL Štart Ligy národov UEFA 2022/2023
23. – 24. CYKLISTIKA M-SR a M-ČR – Mladá Vožice (ČR)
27. 6. – 10. 7. TENIS Wimbledon – Londýn

JÚL

1. – 24. CYKLISTIKA Tour de France
5. – 6. FUTBAL Liga majstrov – úvodné zápasy 1. predkola
7. – 8. HOKEJ Draft NHL – Montreal
15. – 14. ATLETIKA MS – USA
24. – 30. Európsky olympijský festival mládeže EYOF – Banská Bystrica
27. 7. – 4. 8. VODNÝ SLALOM MS – Augsburg (Nem.)

Petra Sagana čaká nová výzva. Foto: LUCA ZENNARO / EPA / Profimedia
Peter Sagan Petra Sagana čaká nová výzva.

AUGUST

3. – 7. RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA MS – Halifax
10. FUTBAL Superpohár UEFA – Helsinki
15. – 30. ŠPORTOVÁ STREĽBA ME v streľbe zo vzduchových, guľových a brokových zbraní – Moskva
19. 8. – 11. 9. CYKLISTIKA Vuelta a Espaňa
20. – 24. CYKLISTIKA ME – Taliansko
26. 8. – 11. 9. VOLEJBAL MS mužov – Rusko
29. 8. – 11. 9. TENIS US Open – New York

SEPTEMBER

1. – 18. BASKETBAL ME mužov – Česko, Gruzínsko, Nemecko, Taliansko
18. – 25. CYKLISTIKA MS – Wollongong (Aust.)
23. 9. – 3. 10. BASKETBAL MS žien – Austrália
27. 9. – 9. 10. ŠPORTOVÁ STREĽBA MS v brokových zbraniach – Osijek

OKTÓBER

9. FUTBAL Žreb kvalifikácie EURO 2024
9. DOSTIHY Veľká pardubická steeplechase
31. 10. – 6. 11. TENIS MS WTA Tour – Šen-čen (Čína)

NOVEMBER

4. – 20. HÁDZANÁ ME žien – Čierna Hora, Slovinsko, Severné Macedónsko
5. – 20. FLORBAL MS mužov – Švajčiarsko
8. – 13. TENIS Finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej
15. – 20. TENIS Turnaj majstrov ATP – Turín
21. 11. – 18. 12. FUTBAL MS – Katar
22. – 27. TENIS Finále Davisovho pohára – Madrid

DECEMBER

17. – 22. PLÁVANIE MS v krátkom bazéne – Kazaň
26. 12. – 5. 1. 2023 HOKEJ MS hráčov 20 rokov – Rusko

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Petra Vlhová #Šport extra