Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pandemická otočka. Ovečkin a spol. asi do Pekingu neprídu

Z hokejového sviatku bude najskôr béčkový turnaj. Bez najväčších hviezd. Matnejší ako tradičné majstrovstvá sveta, ktoré sa hrajú rok čo rok.

20.12.2021 14:28
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin.
debata (8)

To, čo sa ešte pred pár dňami zdalo ako istota, sa pomaly mení na neistotu. Alebo inak: na olympiáde hráčov z NHL pravdepodobne neuvidíme. V zámorských kluboch sa koronavírus šíri raketovým tempom a hoci hokejisti dostali prísľub, že ak budú chcieť, do Pekingu môžu ísť, situácia sa dramaticky mení.

Pochybnosti hviezd

Vedenie súťaže stráca optimizmus a hráči pomaly záujem.

Aktuálne sa na covid listine, teda mimo súpisky klubov NHL, nachádza okolo sto hráčov. To je príliš vysoké číslo, len pár tímov zostáva nezasiahnutých. NHL v nedeľnej tlačovej správe uviedla, že v posledných dňoch už odložila vyše tridsať zápasov a viac ako desať bude nasledovať. Do vianočných sviatkov sa napríklad rušia kvôli hraničnému prechodu aj všetky vzájomné duely medzi tímami z Kanady a USA.

„Vzhľadom k narušeniu programu základnej časti spôsobenej covidom a s tým spojenou neistotou, NHL a hráčska asociácia diskutujú o účasti hráčov na olympijských hrách v Číne. Očakávame, že konečné rozhodnutie oznámime v nadchádzajúcich dňoch,“ píše sa v správe.

Olympiáda / ZOH Peking / Čítajte viac Peking 2022 má predohru. Politický zápas veľmocí

V uplynulých dňoch vyjadrili pochybnosti nad účasťou a znepokojenie nad nedostatkom informácií aj najväčšie hviezdy ligy. Napríklad Kanaďan Connor McDavid či Švéd Erik Karlsson. Správa, že hráči do Ázie nepoletia, už zaznela aj v podcaste hokejových insajderov Spittin’ Chiclets.

Pre pravého hokejového fanúšika to samozrejme nie je dobrá zvesť. Pre menej vyspelé hokejové krajiny, medzi ktoré sa v uplynulých rokoch zaradilo aj Slovensko, to však nie je fatálna správa. Lebo zatiaľ čo na prelome tisícročia hrali v najlepšej lige na svete necelé štyri desiatky hráčov spod Tatier, dnes ich spočítame na jednej ruke.

O skutočnej hviezde však môžeme hovoriť jedine v prípade obrancu Erika Černáka. Pri všetkej úcte k legendárnemu Zdenovi Chárovi, ktorý má to najlepšie už za sebou.

Viac utrpia veľmoci, nie Slováci

Slovensko má dnes iba päť pravidelných hráčov v NHL. Jeden z nich, Andrej Sekera, tiež z času na čas zostane na tribúne. Rusi, Švédi, Fíni aj Česi dokážu poskladať jeden zámorský tím, navyše, aj doma majú desiatky kvalitných hokejistov.

O tom, že olympijský turnaj bez hráčov spoza oceánu je niečo úplné iné, svedčia aj posledné Hry v Pjongčangu 2018. Do finále sa prebojovali Nemci a o víťazstvo prišli až v samom závere, keď neudržali nádejné vedenie počas vlastnej presilovej hry. Zo zlata sa napokon tešili Rusi.

Kto sú najlepší európski útočníci všetkých čias? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jevgenij Malkin v 13 sezónach zaznamenal 392...

Ak by sa množiace sa správy o neúčasti hráčov z NHL v Pekingu nakoniec potvrdili, bola by to nová situácia aj pre trénera Slovákov Craiga Ramsayho. A šanca pre niektorých jeho zverencov. Viacerí z nich majú účasť na ZOH istú bez ohľadu na to, ako sa situácia vyvinie v zámorí. Kanadský kouč si niekoľko adeptov otestoval na turnajoch v Nemecku a pred pár dňami vo Švajčiarsku.

O tom, či pod piatimi kruhmi nakoniec uvidíme aj veľké hviezdy, sa má rozhodnúť najneskôr do 10. januára. Povráva sa však, že definitívny ortieľ padne už tento týždeň. Jednotlivé reprezentačné tímy musia oznámiť konečnú nomináciu v polovici januára.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022