Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drahota i bezpečnostné opatrenia. Fanúšikovia sa do Soči nehrnú

Problémy s prázdnymi sedadlami na zimných olympijských hrách v Soči pretrvávajú a niektoré súťaže sa tak odohrávajú pred poloprázdnym hľadiskom, napísal spravodajský server FoxNews.com.

11.02.2014 09:23
soči, poloprázdne hľadisko Foto: ,
Poloprázdne hľadisko v Parku extrémnych športov Roza Chutor.
debata

Organizátori hier v pondelok potvrdili, že sa snažia prázdne miesta pri niektorých menej populárnych disciplínach vyplňovať dobrovoľníkmi.

Podľa hovorkyne organizačného tímu Alexandry Kosterinovej sa do „motivačného programu“ zapisujú dobrovoľníci, ktorí sú povolávaní v prípade, že návšteva na športovisku nie je dostatočná. „Ak sú voľné sedadlá, potom áno, môžeme prizvať dobrovoľníkov, aby ich zaplnili,“ povedala Kosterinová.

Hry sú síce ešte len na začiatku, už teraz sa ale zdá, že časť zahraničných divákov mohli od návštevy Soči odradiť všadeprítomné bezpečnostné opatrenia a spletitá ruská byrokracia.

Väčšina cudzincov, ktorí do Soči dorazili, sa tak dá rozdeliť do troch kategórií: skúsení svetobežníci, ktorí sa nenechajú len tak ľahko vystrašiť; zarytí olympijskí fanúšikovia, ktorí by cestovali do akejkoľvek usporiadateľskej krajiny; a majetní turisti alebo podnikatelia, ktorí za seba môžu nechať iných vybavovať celú cestovnú logistiku.

Osemdesiatročná japonská dôchodkyňa Micuko Tagučiová patrí do prvej skupiny. Cestovala už do vojnou sužovaného Afganistanu aj nepokojného Pakistanu a teroristické hrozby vznášajúce sa nad olympiádou ju nijako nedesia.

Čo ju však zarazilo, boli náklady na cestu do Soči z juhojaponského ostrova Kjúšú. Vrátane ubytovania, letov a vstupenky za 2000 dolárov na úvodný ceremoniál spočítala náklady za päťdňový pobyt v Soči na 18 000 dolárov. To je podľa nej štyrikrát viac, než koľko utratila za olympijské hry v Londýne. "Je to tu dosť drahé. To ma prekvapilo, " povedala po tom, čo dofandila japonskému krasokorčuliarovii Juzurovi Hanjuovi.

Aby znížili náklady, rozhodli sa Holanďan Jan van Meer a jeho traja priatelia letieť cez Istanbul do Krasnodaru, regionálnej metropoly, a nie priamo do Soči. K ich smole však lietadlo hodinu krúžilo nad Istanbulom, zatiaľ čo sa turecké úrady snažili vyriešiť pokus o únos lietadla, ktoré sa ukrajinský cestujúci snažil odkloniť na Soči.

Pre toto oneskorenie ušiel Van Meerovej skupine vlak z Krasnodaru do Soči. Keď konečne dorazili do olympijského mesta, čakali 30 minút na vydanie špeciálnych pasov, ktoré diváci potrebujú k lístkom, aby mohli prejsť na športoviská. Prišli tak o začiatok pretekov v rýchlokorču­liarskej aréne.

„Veľa mojich priateľov sem vôbec nešlo,“ povedal Van Meer, ktorý za desať dní v Soči minie celkovo asi 7000 dolárov. Ide o piatu zimnú olympiádu, na ktorej sa zúčastňujú. „Časť z nich nešla, pretože je to príliš drahé. A iní majú strach z bombových útokov,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #dobrovoľníci #prázdne hľadiská