Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský zjazd straší lyžiarov. Je smrteľne nebezpečný, tvrdí Miller

Americký lyžiar Bode Miller považuje zjazdovku v stredisku Roza Chutor za smrteľne nebezpečnú. Štvornásobný majster sveta to vyhlásil po sobotňajšom tréningu na nedeľné olympijské preteky v zjazde.

08.02.2014 20:19
debata (3)
Skok Bodeho Millera na olympijskej zjazdovke. Foto: SITA/AP
Bode Miller Skok Bodeho Millera na olympijskej zjazdovke.

„Je to neskutočne rýchla trať, takže som sa snažil hlavne prežiť,“ citovala agentúra Reuters Millera. Víťaz superkombinácie zo ZOH vo Vancouveri pri jazde dosiahol maximálnu rýchlosť 132,59 km/h a ovládol dva z troch tréningov.

Ďalší lyžiari už toľko šťastia nemali. Američan Marco Sullivan len tak tak zabránil nárazu do ochrannej bariéry, Slovinec Rok Perko si zase zlomil nos a príde o nedeľné preteky.

Horšie dopadol Francúz Brice Roger, ktorý si pri páde pretrhol väzy v pravom kolene a čaká ho minimálne polročná pauza. V zjazde ho zastúpi Guillermo Fayed, Slovinci za Perka náhradu nemajú.

Podľa Millera trať každého poriadne preverí. „Je to veľmi zradná zjazdovka“ vyhlásil Miller. „Hore je to veľmi agresívne, rýchle a zákruty sú také ostré a hrboľaté, že kdekoľvek môžete vyjsť z trate,“ povedal.

„Nakoniec ste všetci videli Marca. To miesto vyzerá neškodne, ale skoro sa tam zabil. Keby to nedokázal stočiť, tak v stodvadsaťki­lometrovej rýchlosti vyletí cez bezpečnostnú siet do stromov,“ uviedol Miller. „Musíte sa tu stále sústrediť a dávať pozor, pretože táto zjazdovka je smrteľne nebezpečná,“ dodal.

Slovinec Rok Perko si na tréningu zlomil nos. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Rok Perko Slovinec Rok Perko si na tréningu zlomil nos.

„Cez tieto siete, do ktorých som mal namierené, preletíte ako nič. Takže to bol neplánovaný adrenalínový zážitok. Bolo to naozaj veľmi tesné,“ súhlasil Sullivan.

Podľa Millera, ktorý sa v 36 rokoch môže stať najstarším olympijským šampiónom v zjazde, však nemá zmysel ísť opatrne. „V ničom by to nepomohlo. Naopak si myslím, že človek by si v takom prípade skôr ublížil,“ vyhlásil.

Záverečný tréning nedokončilo desať pretekárov. Terčom kritiky sa tiež stala zjazdovka ženských pretekov. Lyžiarkam sa najprv nepáčilo, že najmä záverečný skok je príliš nebezpečný, po úpravách však napríklad dvojnásobná olympijská šampiónka Maria Höflová – Rieschová z Nemecka zasa označila trať za príliš ľahkú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bode miller #Soči 2014 #Roza Chutor #Rok Perko #Brice Roger #Marco Sullivan