Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Björgenová obhájila prvenstvo v skiatlone, má ôsmu medailu zo ZOH

Nórska reprezentantka v behu na lyžiach Marit Björgenová získala zlatú medailu v skiatlone na 7,5 + 7,5 km na XXII. zimných olympijských hrách v Soči. Striebro si v bežeckom a biatlonovom komplexe Laura vybojovala Švédka Charlotte Kallová. Bronzovú medailu zavesia na krk ďalšej Nórke Heidi Wengovej.

08.02.2014 12:09 , aktualizované: 12:24
Marit Björgenová, Charlotte Kallová Foto: ,
Spontánna radosť. Zlatá medailistka v skiatlone Marit Björgenová (vľavo) so striebornou Švédkou Charlotte Kallovou.
debata

Skúsená 33-ročná Björgenová obhájila víťazstvo v tejto disciplíne lyžiarskej všestrannosti z predchádzajúcich ZOH vo Vancouveri a celkovo rozšírila svoju bohatú zbierku olympijských cenných kovov na osem.

Björgenová kontrolovala vývoj pretekov. Určovala tempo klasickej časti, po ktorej s ňou držali krok už len Wengová, Charlotte Kallová, ďalšia Nórka Therese Johaugová a Fínka Aino Kaisa Saarinenová. Pred prezúvaním zaostala Poľka Justyna Kowalczyková.

Marit Björgenová si ide po zlatú medailu,... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Marit Björgenová, Charlotte Kallová Marit Björgenová si ide po zlatú medailu, Charlotte Kallová na ňu nestačí.

Pätica bežkýň sa na korčuliarskej časti držala spolu a rozhodnutie padlo v ťažkom stúpaní pred štadiónom. Charlotte Kallová nastúpila a skúsila prejsť, ale Björgenová za ňou bleskovo vyrazila a Švédku dohnala, zatiaľ čo ostatné lyžiarky tempu nestačili.

Vo finiši Björgenová hladko Charlotte Kallovú predbehla, pri prejdení cieľom si dala ruku na srdce a poklonila sa. Získala štvrtú zlatú olympijskú medailu, celkovo ôsmu a v 33 rokoch a 324 dňoch sa stala najstaršou olympijskou víťazkou v behu na lyžiach.

„Jedna zlatá bol môj základný cieľ. Teraz dobre zrelaxujem a budem sa tešiť na ďalšie disciplíny. Vedela som, že Charlotte Kallová bude nebezpečná v kopcoch, ale aj v koncovke. Predviedla som však výborných záverečných 100 m. Do toho šprintu som dala všetko,“ povedala vo flashinterview po pretekoch Björgenová. O sedem rokov mladšia Kallová ju krátko doplnila: „Splnil sa mi sen. Prvé preteky a hneď som sa dostala na pódium. Mám z toho obrovskú radosť. Ani som len nedúfala, že sa mi to môže podariť.“

Skiatlon žien na 7,5+7,5 km: 1. Marit Björgenová (Nór.) 38:33,6 min, 2. Charlotte Kallová (Švéd.) +1,8, 3. Heidi Wengová (Nór.) +13,2, 4. Therese Johaugová (Nór.) +14,6, 5. Aino-Kaisa Saarinenová (Fín.) +15,3, 6. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 56,1, 7. Kerttu Niskanenová (Fín.) +1:01,7, 8. Jessica Digginsová (USA) +1:31,9

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Marit Björgenová #skiatlon