Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rajičová má na dosah Soči, ale nechce o ňom počuť

Slovenky majú v krátkom programe na európskom krasokorčuliarskom šampionáte rezervované štrnáste miesto.

15.01.2014 19:48 , aktualizované: 22:14
Nicole Rajičová Foto: ,
Nicole Rajičová.
debata

Kým však predvlani v Sheffielde a vlani v Záhrebe skončila na ňom Monika Simančíková, v stredu v Budapešti ho obsadila Nicole Rajičová.

Miestenku do Soči získala minulý rok sedemnásťročná Piešťanka, ale internú kvalifikáciu vyhrala jej rovesníčka, newyorská rodáčka, dcéra slovenských rodičov, ktorá vo svetovom rankingu sezóny figuruje z našiniek najvyššie, na 25. mieste. Zväz ju nominoval na ME, olympiádu však podmienil kvalitným výkonom.

"S nožom na krku sa zle jazdí, preto sme Nicole s trénerom Igorom Krokavcom pripravovali na majstrovstvá Európy najmä mentálne – aby si ich užila, veď sú jej prvé, a nemyslela na umiestenie a už vôbec nie na olympiádu,“ vysvetľoval Tom Rajič, jej otec, ktorý má v pase krstné meno Tomislav.

Bolo už po súťaži, z ktorej mal napokon väčšie nervy ako dcéra: "Prileteli sme zo zámoria v nedeľu a už máme odskúšané, že tretí deň je kritický. V utorok to na tréningu na nič slávne nevyzeralo, ale v súťaži našťastie jazdila bez kŕčov.“

Výborne zvládla úvodnú kombináciu trojitého tulupa s dvojitým, rovnako aj dvojitého axla, chybu krásy mal len výjazd z trojitého salchova. Nebyť nej, bola by skončila dvanásta.

"Vo vzduchu sa mi ešte zdalo, že je všetko fajn,“ vravela s úsmevom. "Napriek tomu to bol môj najlepší krátky program sezóny a som s ním veľmi spokojná. Od začiatku do konca som sa cítila v pohode, bez strachu a trémy, skoro ako na tréningu.“

Z 37 štartujúcich žien sa v piatkových voľných jazdách predstaví len najlepších 24 – Rajičová ako jedenásta v poradí. "Zaradím päť trojitých skokov, ale lutza nie, hoci ho mám v reportoári – pôjdem skôr na istotu,“ avizovala.

Nicole má po strede jasne našliapnuté na to, aby reprezentovala Slovensko aj na olympiáde, ale o Soči zatiaľ nechce nič počuť: "Na olympiádu nemyslím, sústreďujem sa len na tento šampionát.“ Ani jej otec: "Z Budapešti letíme späť do Ameriky. Sme vďační za možnosť štartovať na majstrovstvách Európy. To, či Nicole dostane šancu aj na olympiáde, majú v rukách iní a my nad tým zatiaľ nerozmýšľame.“

Tréner Krokavec, košický rodák pôsobiaci v USA, bude mať v ženskom finále ME až dve zverenky: Estónka Jelena Glebovová, Rajičovej tréningová partnerka, skončila v krátkom programe ôsma. Olympiádu sa snažia vypudiť z hlavy aj väčšie hviezdy než Rajičová. Vrátane 17-ročnej ruskej víťazky krátkeho programu Adeliny Sotnikovovej. "Zakazujem si o nej rozmýšľať,“ povedala včera krajanom-novinárom, ktorí si hneď všimli, že zjavne schudla. Vraj po Novom roku v niektoré dni len raňajkovala, obedy si väčšinou odriekala a večere zrušila.

Sotnikovová vyhrala krátky program už na lanských ME. Talianska matadorka Carolina Kostnerová však vtedy vo voľnej jazde hravo zlikvidovala stratu 3,42 b. a získala piaty titul. Teraz je síce až tretia, ale s polovičnou stratou (1,76). Ak zopakuje vlaňajšok, dotiahne sa v počte kontinentálnych primátov na legendárnu Nórku Henieovú a Nemku Wittovú a už len jeden jej bude chýbať k rekordným siedmim Rusky Sluckej. Krasokorčuliarky hostiteľskej krajiny ZOH majú krátko pred ich otvorením skvostnú fazónu: medzi ne sa vklínila len Kostnerová.

Výborne začal šampionát aj slovenský tanečný pár Federica Testová – Lukáš Csölley, ktorý sa v Miláne pripravuje pod vedením talianskeho trénera Roberta Pelizzolu a v olympijskej nominácii je na pozícii prvých náhradníkov. Za krátky tanec dostal životné maximum 54,84 b. a postúpil do štvrtkových voľných tancov z 12. miesta.(vlani skončil v premiére na ME na 17. mieste).

Fakty z Budapešti
Ženy, krátky program: 1. Sotnikovová 70,73, 2. Lipnická (obe Rusko) 69,97, 3. Kostnerová (Taliansko) 68,97, 4. Leonovová (Rusko) 64,09, 5. Meiteová (Francúzsko) 58,64, 6. Marcheiová (Taliansko) 57,38, … 14. Rajičová (Slovensko) 49,00. Tanečné páry: 1. Anna Cappelliniová, Luca Lanote (Tal.) 69,58,…12. Federica Testová, Lukáš Csölley (Slovensko) 54,84.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Rajičová