Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najtemnejšia chvíľa v histórii ženského lyžovania. Deň, keď na trati zomrela jediná pretekárka v histórii

29. januára 1994 zomrela po nehode v Garmisch-Partenkirchene rakúska reprezentantka Ulrike Maierová. Je to jediná smrť lyžiarky v histórii Svetového pohára. Čo sa odvtedy v súvislosti s bezpečnosťou pretekárov zmenilo?

29.01.2024 07:50
Ulrike Maierová Foto:
Osudový moment Ulrike Maierovej počas zjazdu v Garmisch-Partenkirchene.
debata (10)

Maierová zomrela presne pred 30 rokmi po páde pri zjazde Svetového pohára v nemeckom Ga-Pa. Mala len 26 rokov. Na žiadnych ženský pretekoch SP sa nikdy predtým a ani potom nestala smrteľná nehoda.

Aj preto ide o nezabudnuteľnú tragédiu alpského lyžovania. Vtedajší snúbenec lyžiarky Hubert Schwighofer obvinil z vraždy z nedbanlivosti riaditeľa pretekov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Jana Tischhausera a jeho zástupcu Kurta Hocha.

„Páni na to doplatia. Budem stíhať zodpovedných do poslednej inštancie,“ cituje Blick vtedajšie slová Schweighofera. „Pripravili ma o partnerku a matku štyri a pol ročnej dcérky. Cítim veľa nenávisti k tým, ktorí sú zodpovední za FIS.“

Maierovej snúbenec a jeho právnik bojovali viac ako dva roky. Koncom apríla 1996 sa pred mníchovský súd postavili Hoch a Tischhauser – boli obvinení z usmrtenia z nedbanlivosti. Súd sa skončil vyrovnaním.

Aleksander Aamodt Kilde Čítajte viac Shiffrinovej frajer: Stále nemôžem hýbať prstami. Kilde ukázal desivé snímky po operáciách

Dvojica z FIS musela zaplatiť 10-tisíc mariek horskej záchrannej službe v Garmischi, FIS previedla 600-tisíc švajčiarskych frankov do fondu v prospech Maierovej dcérky Melanie.

Prípad bol zastavený, pretože ako vysvetlil sudca „akákoľvek vina oboch obžalovaných, ak by sa dala dokázať, by bola minimálna.“

Tischhauser, ktorý v deň smrteľnej nehody nebol na trati, keďže sa pripravoval na ďalšie preteky v Sierra Nevade, spomínal na začiatok súdneho procesu.

„Keď sme v prvý deň prišli do súdnej siete, stálo tam 30 novinárov, všade samé fotoaparáty. Súd sa začal a bol veľmi tvrdý. Prezentovali sa aj fotografie tela na pitevnom stole,“ uviedol.

ledecká Čítajte viac Fanúšikovia majú obavy o Ledeckú. Je slabá ako kura, odletela za špecialistom

No po pár hodinách sa pre neho nočná mora v súdnej sieni skončila. „Na druhý deň k nám zrazu prišiel Schweighoferov právnik a ponúkol vyrovnanie. Boli sme presvedčení, že je to pre všetkých to najlepšie,“ doplnil s tým, že peniaze boli do fondu pre dcéru Melanie prevedené nie z právnych dôvodov, ale z morálnej zodpovednosti.

Ako k najväčšej tragédii v histórii ženského lyžovania 29. januára 1994 v Garmischi došlo? Presne dve minúty pred druhou popoludní sa Ulrike Meierová vydala so štartovým číslom 32 na obávanú zjazdovku Kandahár.

Pre Rodáčku z Raurisu v Salzbursku nepatril Ga-Pa medzi obľúbené trate a nebola ani špecialistkou na zjazd. V rokoch 1989 vo Vaile a 1991 v Saalbachu sa stala majsterkou sveta v super G.

Po veľkých úspechoch a narodení dcérky sa pohrávala s myšlienkou ukončiť kariéru. Skutočnosť, že pokračovala, bola prekvapujúca aj vzhľadom na to, že už bola mamou, keď získala svoj posledný veľký titul.

vrtuľník cortina Čítajte viac Brutálna Cortina vyradila ďalšiu špičkovú pretekárku. Po Shiffrinovej a Suterovej prišiel vrtuľník aj po elitnú Kanaďanku

Maierová predvádzala bezproblémovú jazdu na zľadovatenom povrchu. Zlom nastal v traverze pred cieľovým svahom pri rýchlosti 104,8 km/h.

Zrazu jej lyža nabrala nečakaný smer. Pokúsila sa pritiahnuť pravú lyžu späť k sebe, ale nedokázala to. V zlomku sekundy Maierová stratila kontrolu a narazila hlavou priamo do časomiery.

Náraz bol taký prudký, že jej odhodil prilbu z hlavy a tá sa oddelila od chrbtice. Maierová zostala nehybná a okamžite zomrela.

V televíznom programe Sportpanorama o deň neskôr vtedajší generálny tajomník FIS Gian-Franco Kasper povedal: „V televízii som videl pád. Najprv som bol šokovaný, ako všetci ostatní. Bola to jazdecká chyba, na tom sa myslím všetci zhodneme. Vyzeralo to zle – ale nie až tak, ako to potom naozaj bolo,“ skonštatoval Kasper.

Rozhovor vtedy viedol Matthias Hüppi, v súčasnosti prezident futbalového klubu St. Gallen. „Vyrovnanie sa s tragickou a smutnou nehodou bolo pre všetkých náročné. Vážne havárie nám opakovane ukázali, že lyžiarske preteky sú nevyspytateľné. U Maierovej zohrala rolu aj skutočnosť, že bola matkou malej dcérky.“

Mikaela Shifrinová Čítajte viac Čierna sezóna pokračuje! Po Vlhovej odviezli zo svahu vrtuľníkom aj Shiffrinovú, z nárazu mrazí

Napriek tragédii preteky pokračovali po tom, čo bola Rakúšanka transportovaná helikoptérou z trate. Vedenia sa ujala Talianka Isolde Kostnerová, zvíťazila a oslavovala svoje prvé z 15 víťazstiev vo Svetovom pohári.

Keďže Maierovej smrť ešte nebola oficiálne potvrdená, odovzdávanie cien sa v cieľovom priestore konalo, akoby sa nič nestalo. Až neskôr, v priebehu dňa, boli nedeľné preteky zrušené a všetky tímy okamžite odišli z dejiska podujatia.

Jednou z osôb, ktorá Ulrike Maierovú dobre poznala z lyžiarskeho kolotoča, bola Švajčiarka Vreni Schneiderová. „S Ulli sme si vždy veľmi dobre rozumeli, aj keď sme boli konkurentky. Keď som vyhrala 14 pretekov v rade, ona bola často druhá. Keď v januári 1994 predo mnou vyhrala v Maribore, bola som za ňu taká šťastná, no o týždeň bola mŕtva," uviedla.

Po tragickej nehode uvažovala nad ukončením športovej kariéry. „Dodnes neviem, prečo som to neurobila.“ V španielskej Sierra Nevade, kde sa preteky konali len pár dní po udalostiach v Ga-Pa, bola ponurá atmosféra a mnohé lyžiarky plakali.

Petra Vlhová Čítajte viac Tisíce Slovákov v Jasnej stíchli: Vlhová kričala od bolesti, priletel vrtuľník. Sezóna sa skončila, pozrite si pád Liptáčky

„V prvom kole slalomu som sa ani neodvážila bojovať. Preto som prešla cieľom s dvojsekundovou stratou. Ale v druhom kole to už išlo a vyhrala som. Tá jazda bola asi mojou najlepšou v kariére,“ spomínala Schneiderová.

Počas pretekov si hovorila, že jazdí aj za Ulrike a tá by určite nechcela, aby prestala bojovať. Schneiderová sa Maierovej pohrebu nezúčastnila. Rodina jej to neodporúčala a povedala: „Ak pôjdeš na pohreb, pravdepodobne už nikdy nebudeš pretekať."

Maierovej bývalá spolubývajúca Monika Maierhoferová sa nielen že zúčastnila pohrebu, ale predniesla na ňom aj smútočnú reč.

„Ulli bola veľmi zábavná a srdečná. A neskôr skutočný vzor, keď zvládala profesionálnu kariéru aj ako matka,“ povedala Meierhoferové pre Krone.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac FOTO: Ošiaľ v Jasnej utlmila smutná hrdinka. Pozrite si, ako pred davom Slovákov Vlhovú odvážali z trate

Lyžiarka, ktorá slávila svoje jediné víťazstvo vo Svetovom pohári v roku 1992 v slalome v Grindelwalde, videla pád svojej blízkej priateľky iba raz.

„Vtedy naživo v televízii. Avšak, obrazy z neho sú stále veľmi prítomné v mojej mysli. Viem, že tam bolo dosť miesta na bezpečný pád. Ale bol tam ten box na meranie času.“

Na otázku, či sa Maierovej smrti dalo zabrániť, odpovedala: „Vtedy urobili pre bezpečnosť to najlepšie. Zodpovedný? To by som si naozaj neodvážila povedať. Možno to bolo len vopred dané."

Po Maierovej smrti zaviedla FIS maximálne hodnoty polomerov lyží a výšky všetkých viazaní na lyžiach. Odvtedy sa neustále zlepšovalo aj umiestňovanie ochranných sietí pri trati. Napriek tomu si vtedy človek kládol otázku: Prečo sa vždy musí stať niečo zlé, kým kompetentní zareagujú?

Peter Gerdol je súčasným riaditeľom pretekov FIS na ženskom lyžiarskom okruhu. „Nie je pravda, že vždy sa musí niečo stať predtým. Veľa vecí sa za posledných pár desaťročí vyvinulo bez toho, aby sa niečo stalo. Alebo sa možno stala nehoda, ale športovec nebol zranený.“

Mauro Pini, Richard Galovič Čítajte viac Vlhová sa už usmieva, najťažšie mesiace ju však len čakajú. Tím prezradil dôležité termíny, ktoré budú nasledovať po jej zranení

Podľa neho sa neustále hľadajú nové možnosti, ako zlepšiť bezpečnosť pretekárok na tratiach. Slovinec verí, že lyžiarske podujatia sú dnes oveľa bezpečnejšie ako v minulosti.

„Iné športy ma viac desia z hľadiska bezpečnosti. Napríklad, keď sledujem zjazd na horských bicykloch a vidím, ako sa preháňajú lesom,“ skonštatoval Gerdol.

Vývoj bezpečnosti však prišiel pre Maierovú príliš neskoro. Urobila lyžiarsku chybu a zaplatila životom. Počas nehody snúbenice sedel Schweighofer pred televízorom aj s ich dcérou Melanie. Dievčatko vraj po maminom páde povedalo: „Nechcem, aby mama krvácala z hlavy.“

Schweighofer sa druhýkrát oženil. S manželkou Michaelou sa mu narodili ďalšie dve deti. Spolu s ňou založili lyžiarsku školu v Raurise. Podľa webovej stránky je do jej chodu zapojená celá päťčlenná rodina.

Melanie má v súčasnosti 35 rokov a sama už je matkou. Na otázky o tragickej udalosti spred 30 rokov nechcela rakúskym ani švajčiarskym médiám odpovedať.

Najúspešnejšie lyžiarky histórie Svetového pohára Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Vlhová má pred sebou ešte niekoľko rokov...

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #alpské lyžovanie #Ulrike Maierová