Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmeny, ktoré zasiahnu aj Vlhovú. Nórsko chystá revolúciu v alpskom lyžovaní

Predtým, ako Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zverejní nový kalendár pretekov pre novú sezónu Svetového pohára, Nórska lyžiarske federácia spolu s audítorskou spoločnosťou vyvinuli nový koncept.

01.04.2024 07:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová by mala stihnúť začiatok novej lyžiarskej sezóny. Otázne je, kedy a kde sa uskutoční.
debata (19)

Jeho cieľom je urobiť lyžiarske podujatia po celom svete udržateľnejšími a obrátiť kalendár pretekov Svetového pohára hore nohami.

Pod názvom Change the Course, v preklade Zmena kurzu, vydala Nórska lyžiarska asociácia na svojom webe skiforbundet.no a spoločnosť KPMG nový koncept, ktorým chce zabezpečiť lyžovaniu menej problematickú budúcnosť.

Ovplyvnilo by to najmä na kalendár pretekov. Podľa Nórov sa má v budúcnosti sezóna rozdeliť do štyroch rôznych blokov. Tie sú podľa správy založené na geografickej polohe dejísk Svetového pohára.

Petra Vlhová Čítajte viac Kráčam, konečne kráčam! Vlhová si vďaka antigravitačnému ťaháku užila prvú bezbarlovú chôdzu od Jasnej

Najzásadnejšia zmena by tak mala prísť hneď na úvod sezóny, čo by sa priamo dotýkalo aj najlepšej slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej. Tradičné prvé preteky sezóny by sa už nekonali v rakúskom Söldene, ale koncom novembra v USA.

Predsezónna príprava väčšiny špičkových lyžiarov sa koná v Južnej Amerike. Keď sa sezóna začne v Severnej Amerike, emisie z cestovania by sa mohli výrazne znížiť. Po zámorských pretekoch by sa všetky lyžiarske výpravy presunuli do Európy.

Aj na starom kontinente by boli podujatia rozdelené do štyroch blokov, ktoré vychádzajú z prírodných snehových podmienok. Svetový pohár by sa tak končil v marci v škandinávskych krajinách.

Aleksander Aamodt Kilde, Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Kilde už zahodil invalidný vozík, no prsty sú stále bez života. Nevie, nakoľko je jeho očakávaný návrat reálny

„Týmto by sa mohli znížiť emisie, pretože by sa znížil celkový dopyt po umelom snehu. Organizátori by sa mohli vyhnúť termínom so zlými podmienkami a usporiadať preteky v spoľahlivejších podmienkach,“ píše sa v novom koncepte.

V nedávno skončenom ročníku 2023/24 sme boli svedkami množstva zranení lyžiarok a lyžiarov. Samotní reprezentanti sa mali zasadzovať o zníženie záťaže na organizmus, ktorú ovplyvňovalo okrem veľkého počtu podujatí aj časté cestovanie.

16. Vlhová Čítajte viac Koniec? Nebol na to najmenší dôvod. Pini mal aj iné ponuky, s Vlhovou sa však dohodli na pokračovaní spolupráce

„Dúfame, že táto iniciatíva môže viesť k tomu, že faktory, ako sú blaho športovcov a trénerov, ako aj nižšie emisie, budú najvyššou prioritou, a že finančná budúcnosť športu bude vnímaná z dlhodobejšej perspektívy ako predtým,“ uviedol k správe športový manažér nórskej federácie pre alpské lyžovanie Claus Ryste.

Definitívnu podobu kalendára Svetového pohára pre sezónu 2024/25 bude schvaľovať kongres FIS, ktorý sa uskutoční 5. júna v Reykjavíku. Jeho neoficiálne verzie by mali uzrieť svetlo sveta už o niekoľko týždňov.

Odmeny svetových lyžiarok v sezóne 2023/24 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich lyžiarok, ktoré...
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #svetový pohár #alpské lyžovanie