Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teraz chápem, prečo boli všetci takí chudí, tvrdí utrápený skokan. Ako 22-ročný končí so športom

K vrcholovému športu patria aj isté kompromisy a odriekanie. Svoje o tom vie švajčiarsky skokan na lyžiach Dominik Peter, ktorý sa pred pár dňami rozhodol ukončiť kariéru vo veku iba 22 rokov.

20.03.2024 18:12
Dominik Peter Foto:
Dominik Peter počas pretekov v americkom Lake Placid.
debata (12)

Jeho krátka kariéra bola lemovaná neustálym bojom so zraneniami, psychickými problémami, no najmä s neustálym pocitom hladu. Ten sa rozvinul do poruchy príjmu potravy a Švajčiar sa rozhodol, že už stačilo.

Na skokanskom mostíku sa naposledy objavil začiatkom roka 2023 a ďalší štart už nepribudne. Peter vysvetlil svoj kariérny odchod tým, že na seba ďalej nechce vyvíjať tlak, aby dosiahol ideálnu váhu.

Udržať si váhu bol pre neho obrovský boj, v dôsledku čoho stratil kontrolu nad svojimi stravovacími návykmi. "Celé roky som chodil spávať hladný.

Krasimir Anev Čítajte viac Tragédia biatlonistu. Majster Európy sa postrelil do brucha, zostáva v kóme

„Len čo som zavrel oči, videl som len pizzu, špagety alebo sladkosti. V určitom momente som už nedokázal odolať,“ priznal bývalý skokan.

Dôležitosť hmotnosti si všimol už ako tínedžer. „Bol som šokovaný, akí boli všetci štíhli. Rýchlo som si uvedomil: „Ak chcem letieť ďaleko, musím byť ľahký.“

V dôsledku toho sa vzdal raňajok a večere, s následkami pre jeho telo: „Keď som sa ráno počas sezóny zobudil, cítil som sa strašne.“

Marie-Therese Sporerová Čítajte viac Namierila som si na hruď pištoľ. Vlhovej súperka končí kariéru radikálne v 27 rokoch

Zo svojich psychických problémov vinil aj svojho trénera, ktorý vraj jeho aktuálnu formu nikdy nezabudol okomentovať. „Dnes máš opäť veľké stehná,“ cituje bývalého kouča Peter. Podobné výroky ho vraj „zasiahli hlboko do srdca“.

Bol paranoidný taktiež voči svojim konkurentom, ktorí po ňom údajne vrhali veľavravné pohľady. „Cítil som ich myšlienky: Dnes vyzerá ťažko. Včera toho musel zase príliš zjesť,“ hovorí otvorene o temných zákutiach svojej mysle.

Hladovanie je v skokanských kruhoch známym problémom, podobné problémy po kariére priznal aj víťaz Turné štyroch mostíkov zo sezóny 2001/2002 Sven Hannawald.

Švajčiarsky skokan Peter dodal, že momentálne je už na tom lepšie po fyzickej aj psychickej stránke. „Cítim sa opäť dobre vo svojom tele,“ povedal bývalý športovec, ktorý sa chce teraz venovať kariére policajta.

Vtedy a dnes: Ľadová kráľovná Katarina Wittová Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
V roku 1983 získala prvý titul majsterky...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #koniec kariéry #hlad #skokan na lyžiach #odriekanie #dominik peter