Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sezóna snov v podaní Emy Kapustovej. Slovenskú kométu čaká kľúčový prestup

Tri veľké podujatia, tri cenné kovy. Ďalšie úspechy môže pridať ešte v tomto ročníku.

28.02.2024 16:31
kapustová biatlon Foto:
Ema Kapustová na MSJ 2024 v Otepää.
debata (4)

Celá biatlonová komunita s úžasom sleduje progres Emy Kapustovej. Dvadsaťjedenročná Slovenka ohuruje presnou streľbou, solídnym behom a zdoláva aj skúsenejšie pretekárky.

V športe, v ktorom rozhoduje nielen načasovanie formy a fyzická pripravenosť, ale veľmi dôležitá je aj mentálna odolnosť, si už teraz počína ako skúsená harcovníčka.

Kľúčový krok v kariére ju však ešte len čaká. V budúcej sezóne natrvalo prestúpi do seniorského biatlonu a tam musí ukázať, že z úspešnej juniorky je pretekárka schopná súperiť s najlepšími na najvyššej úrovni.

Výnimočná streľba

Kapustovej výkony vylepšili skeptickú náladu medzi fanúšikmi domáceho biatlonu, ktorý v krátkom období prišiel o dve najlepšie pretekárky.

Najskôr pre tehotenstvo prerušila kariéru Paulína Bátovská-Fialková (medzičasom sa stala mamou dcérky Romany) a v lete oznámila odchod z vrcholového športu aj jej mladšia sestra Ivona.

Vzniknutú dieru v nominácii na podujatia Svetového pohára museli kompetentní zalepiť juniorkami a v prípade Kapustovej sa to ukázalo ako terno. Rodáčka z Revúcej sa elitného levelu nezľakla a predvádzala výkony vysoko nad očakávania.

Radosť slovenského tímu po zisku striebra Emy... Foto: slovenskybiatlon.sk
biatlon Kapustová Radosť slovenského tímu po zisku striebra Emy Kapustovej na MSJ 2024 v Otepää.

Týkalo sa to najmä streľby. Sú biatlonistky, ktoré na štyri nuly (20 presných výstrelov) čakajú celý život. Trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová sa ich dočkala až v závere kariéry, keď aj vďaka nim triumfovala v marci 2019 na podujatí SP v Osle.

Kapustová ich však dokáže strieľať „na počkanie“. V aktuálnej sezóne sa jej to podarilo už päťkrát, z toho dvakrát takýmto spôsobom zažiarila vo Svetovom pohári.

V stíhačke v Lenzerheide zásluhou stopercentnej streľby vybojovala 28. miesto, čo boli pre ňu premiérové body v elitnom seriáli. O pár dní neskôr v Oberhofe skončila s ďalším výkonom 20/20 na 25. priečke.

„Ema predvádza skvelé výkony, je naším svetielkom na konci tunela. Prospela jej zmena trénera a je vidieť, že spolupráca s Martinom Otčenášom prináša ovocie. Zlepšila streľbu i beh a budeme veľmi radi, ak ju budú nasledovať aj ďalšie pretekárky,“ vraví šéf slovenského biatlonu Peter Vozár.

Kapustová bola stopercentná aj cez víkend v Otepää, kde sa aktuálne konajú mládežnícke MS. V nedeľňajších vytrvalostných pretekoch junioriek neminula ani jeden terč, predviedla ôsmy najrýchlejší bežecký čas a mohla sa tešiť zo zisku striebornej medaily.

828484482 Čítajte viac Skvelá Kapustová zažiarila na MS! Trasú sa mi nohy, usmievala sa po zisku striebra

„Streľba bola dnes veľmi dôležitá, preto som si ju postrážila. Vedela som, že štyri nuly môžu znamenať dobrý výsledok. Zo striebra mám veľkú radosť,“ vravela v cieli.

Druhým miestom rozšírila tohtosezónnu medailovú zbierku na tri cenné kovy.

Na seniorských ME v domácom prostredí v Osrblí brala bronz, tretia bola aj na juniorských ME v poľských Jakuszyciach. „Mojím cieľom boli juniorské šampionáty, ženský bronz je pre mňa bonus,“ priznala.

Konzistencia výkonov

Z progresu talentovanej krajanky má radosť aj Ivona Fialková. Priznáva, že úspechy Kapustovej nie sú pre ňu až takým veľkým prekvapením.

„Sledovala som ju v čase, keď som ešte súťažila, a už vtedy predvádzala stabilné výkony. Je pretekárkou, ktorá má potenciál do budúcnosti a v tejto sezóne to len potvrdila,“ hodnotí niekdajšia slovenská dvojka.

Kapustová s obľubou vraví, že základom jej úspechov je, že čo sa naučí na tréningu, sa snaží pretaviť do pretekov. Podľa mladšej zo sestier Fialkových sa to ľahšie povie ako urobí.

Ema Kapustová po zisku striebra na MSJ 2024 v... Foto: slovenskybiatlon.sk
Ema Kapustová Ema Kapustová po zisku striebra na MSJ 2024 v Otepää.

„Nie každý to dokáže. Ema však v tomto smere ukazuje vysokú konzistenciu. V momente, keď si športovec nasadí štartové číslo a vyrazí na trať, vstupujú do jeho výkonu emócie, tlak či stres. Ak ich dokáže kontrolovať, potom môže byť úspešný. Eme sa to darí,“ vysvetľuje dvojnásobná olympionička.

Kapustovú označuje za vhodný typ človeka pre biatlon. Vie si zachovať chladnú hlavu a stopercentné sústredenie. Podľa trénera talentovanej pretekárky je však stále viacero vecí, ktoré musia spoločne zlepšovať.

„Za dva roky sme urobili veľa práce. Športovec dospieva a nahradiť veci, ktoré boli v minulosti zameškané, je náročné. Čiastočne sa nám to podarilo, ale stále vidím veľa rezerv a rovnako aj značný priestor na zlepšovanie,“ vraví Martin Otčenáš.

Kapustová mala vždy veľmi dobrú streľbu, ale bývalý majster sveta v letnom biatlone ju posunul aj bežecky. V tomto smere bolo dôležité nájsť rovnováhu, pretože niekedy platí, že keď si biatlonista zlepší bežecké časy, zhorší sa mu streľba.

Biatlon vs. stolný tenis

Fialková na príklade vlastnej kariéry vie, že Kapustovú teraz čaká kľúčový prestup. Z juniorskej kategórie sa presunie medzi seniorky a práve táto zmena je pre väčšinu pretekárok zlomová.

Ivona Fialková. Foto: TASR, Martin Baumann
2 Ivona Ivona Fialková.

"Ema si musí postrážiť streľbu, pretože je dôležité, aby sa mohla o ňu oprieť rovnako, ako v juniorskej kategórii. Ďalej musí poctivo pracovať na bežeckej stránke. Je to náročný proces, nedá sa v ňom posunúť hneď z mesiaca na mesiac.

Keď sa bude porovnávať sama so sebou, musí vidieť progres. Ale nebojím sa o ňu. Tým, že získala medailu už aj medzi seniorkami, ukázala, že z nej rastie veľmi dobrá pretekárka," dodáva Ivona Fialková.

Vozár je rovnakého názoru, ale zároveň upozorňuje, že ak sa situácia nezlepší, Slovensko bude mať v budúcnosti problém vychovať nové Fialkové či Kapustové. Poukazuje najmä na podľa neho nešťastné financovanie.

Veľká nádej slovenského biatlonu Ema Kapustová Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Dvadsaťjedenročná juniorská reprezentantka Ema...

"Podpora štátu je kľúčová, bez nej sa nepohneme. Nechcem sa nikoho dotknúť alebo uraziť, ale ak biatlon bude mať toľko peňazí čo šach, a stolný tenis trikrát viac, tak ťažko budeme vychovávať nové biatlonové talenty.

Systém financovania športu nie je dobré nastavený a verím, že vznikom nového ministerstva športu sa to zmení. Zákon o športe a vzorec na výpočet dotácií pre jednotlivé športy je nešťastný," varovne zdvíha prst Vozár.

Mládežnícke MS v Otepää dnes pokračovali šprintom junioriek, Kapustová v ňom obsadila 15. miesto. Šancu na ďalší úspech bude mať zajtra v pretekoch s hromadným štartom.

Biatlonové krásky vo Svetovom pohári 2023/2024 Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Nová sezóna Svetového pohára biatlonistiek je v...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Martin Otčenáš #Ema Kapustová