Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovské prekvapenie. Vlhovej súperka pred domácim podujatím oznámila koniec kariéry

Ragnhild Mowinckelová po aktuálnej sezóne Svetového pohára ukončí kariéru. Aktuálne najlepšia nórska lyžiarka to v pondelok oznámila na sociálnej sieti.

26.02.2024 10:31 , aktualizované: 10:56
vlhová mowinckel Foto:
Petra Vlhová, Wendy Holdenerová a Ragnhild Mowinckelová na MS 2019 v Aare.
debata (8)

„Bolo to dobrodružstvo na celý život, ale každá dobrá vec sa raz musí skončiť. Sezóna 2023/2024 bude moja posledná sezóna v pozícii profesionálnej lyžiarky,“ informovala 31-ročná Nórka.

Počas kariéry odjazdila v seriáli SP 12 sezón, štartovala na troch olympiádach a šiestich MS. S domácimi fanúšikmi sa rozlúči tento víkend v Kvitfjelli, kde je na programe zjazd (2. marca) a super G (3. marca).

„Som rada, že odídem podľa svojich predstáv. Je to pre mňa spôsob, ako sa rozlúčiť so športom, ktorý milujem,“ dodala.

Na jej oznámenie reagovali aj viaceré elitné lyžiarky. „Dúfam, že ti tieto finálové preteky prinesú ešte niekoľko spomienok, ktoré ti vydržia na celý život,“ odkázala Nórke americká hviezda Mikaela Shiffrinová.

Shiffrin Čítajte viac Lara, nič nedostaneš zadarmo! Shiffrinová prezradila, na aké disciplíny sa sústredí po návrate

Mowinckelová počas kariéry vyhrala štyri preteky SP (2 x super G, obrovský slalom a zjazd), 14-krát sa umiestnila na pódiu. V zbierke má aj dve strieborné medaily zo ZOH.

"Mimoriadna kapitola sa uzatvára. Ragnhild Mowinckelová na konci sezóny elegantne odkráča zo zjazdoviek. Jej talent, charizma a žiarivý úsmev zanechajú vo svete lyžovania nezmazateľnú stopu.

Ragnhild, prajeme ti nekonečnú radosť v tvojom ďalšom životnom dobrodružstve," odkázala Nórke prostredníctvom sociálnej siete Medzinárodná lyžiarska federácia FIS.

Ragnhild Mowinckelová. Foto: ČTK / AP / Alessandro Trovati
8. Ragnhild Mowinckelová Ragnhild Mowinckelová.

Rodáčka z Molde patrila na začiatku kariéry medzi najväčšie lyžiarske talenty v Škandinávii.

Do povedomia lyžiarskej verejnosti sa dostala po juniorských MS 2012, kde ovládla obrovský slalom i kombináciu, v super G brala bronz.

V rovnakom roku debutovala aj v seriáli Svetového pohára, jej prvými pretekmi medzi profesionálkami bol slalom v Záhrebe. Prvé body v SP vybojovala v marci 2012 zásluhou 25. miesta v obrovskom slalome v Schladmingu.

Prelomovou pre ňu bola sezóna 2017/2018. Dvakrát sa dostala na pódium, keď skončila tretia v super G vo Val d'Isere a brala druhú priečku v obrovskom slalome v Kronplatzi. Následne zažiarila na olympiáde v Pjongčangu, kde získala striebro v zjazde i obrovskom slalome.

Val di Fassa sneh Čítajte viac Kalamita v Taliansku. Gutová náskok pred Shiffrinovou nezvýši, zrušili oba super G

Mala aj smolu na zranenia. V marci 2019 si roztrhla väzy v kolene, podobné zranenie ju postihlo aj o šesť mesiacov neskôr. Z toho dôvodu vynechala kompletnú sezónu 2019/2020.

Po návrate na zjazdovky sa zaradila medzi užšiu svetovú špičku. Na olympiáde v Pekingu 2022 bolo jej najlepším umiestnením 5. miesto v obrovskom slalome.

Najpopulárnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Zostavili sme rebríček najlepších lyžiarok...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #koniec #alpské lyžovanie #Ragnhild Mowinckelová