Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peniaze určené na šport míňal na prostitútky a autá. Bývalý šéf biatlonu je jednou nohou za mrežami

Dvadsaťpäť rokov Nóra Andersa Besseberga v pozícii šéfa svetového biatlonu prinieslo niekoľko pochybení a káuz, ktoré zrejme už čoskoro vyústia do zákonitého trestu.

15.02.2024 17:07
158118317 Foto:
Anders Besseberg (vľavo) pri víťazke pretekov Kuzminovej v roku 2013.
debata (2)

O pár dní 78-ročný Besseberg je obvinený z toho, že z titulu svojej funkcie prezidenta Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) vyše 12 rokov nezákonne poberal množstvo výhod spojených s podplácaním a korupciou.

V jeho dome sa našli drahé hodinky aj poľovnícke trofeje, ktoré by mali byť zabavené. Je verejným tajomstvom, že Besseberg rád využíval aj služby prostitútok a vozil sa na drahých autách a to zväčša za peniaze z pokladnice IBU.

Súd s Bessebergom trvá už niekoľko týždňov. Nórska prokuratúra v záverečnej reči predložila žiadosť, aby bol odsúdený na tri roky a sedem mesiacov odňatia slobody a zaplatil pokutu milión nórskych korún, v prepočte približne 88-tisíc eur.

Anders Besseberg Čítajte viac Hodinky aj prostitútky. Exšéfa biatlonu z Nórska obvinili z brania úplatkov

Prokurátorka Marthe Stömner Smestadová uviedla, že sa podarilo preukázať 32 prípadov, keď Besseberg požíval dary alebo iné výhody v celkovej hodnote 1,7 milióna nórskych korún, čiže 151-tisíc eur.

"Povaha výhod, ktoré mu boli poskytnuté, znamená, že tento prípad musí byť potrestaný.

Ich hodnota jednotlivo nie je až taká veľká, ale ako celok tvoria dostatočný podklad na vyvodenie záveru z dlhodobého a hrubého uplatňovania korupcie," cituje Stömner Smestadovú portál Nettavisen.

Besseberg bol prezidentom IBU v rokoch 1993 až 2018.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #väzenie #biatlon #súd #Anders Besseberg