Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hodinky aj prostitútky. Exšéfa biatlonu z Nórska obvinili z brania úplatkov

Bývalého prezidenta Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Nóra Andersa Besseberga v pondelok obvinili vo vlasti z korupcie.

18.04.2023 15:00
Anders Besseberg Foto:
Anders Besseberg.
debata (7)

Niekdajší nórsky funkcionár odstúpil z postu šéfa IBU v apríli 2018 v súvislosti s vyšetrovaním organizácie pre podozrenia z korupcie a krytia dopingových prehreškov ruských športovcov.

Bessberg údajne bral úplatky v rokoch 2009 až 2018, obvinenie je výsledkom spoločného vyšetrovania úradov v Nórsku, Rakúsku, Kanade, Česku a Lichtenštajnsku.

„Medzi obvineniami sú prijímanie úplatkov vo forme hodiniek, loveckých výletov a trofejí, prostitútok a požičaných áut, ktoré si užíval v rokoch 2011 až 2018 v Nórsku,“ uviedol o prípade Nórsky orgán pre vyšetrovanie a stíhanie hospodárskej a environmentálnej kriminality.

Anastasia Kuzminová, Daniel Kuzmin, Juraj Sanitra Čítajte viac Slovenský tréner šampiónov si zvykol na hrôzy vojny. Nad hlavou mu lietali bojové rakety

Rakúska polícia v apríli 2018 vykonala v sídle IBU v Salzburgu raziu. Podľa prokuratúry k nekalej činnosti dochádzalo v rokoch 2012 – 2017 a výška úplatkov údajne dosiahla hodnotu 300-tisíc eur. Besseberg stál na čele IBU od jej založenia v roku 1993.

Anders Besseberg dodnes popiera svoju vinu. „Prípad bol doposiaľ pre neho a jeho rodinu obrovská záťaž. Viac ako päť rokov ho obviňovali z vážnych vecí. Teší sa na to, ako sa bude obhajovať na súde. Verí súdu, že uvidí, že obvinenia voči nemu nemajú oporu vo faktoch a žiadne ďalšie neboli vznesené,“ vyhlásil Bessebergov právny zástupca Christian B. Hjort.

Top sledované biatlonistky podľa počtu fanúšikov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rýchle nohy, presná muška. Najobletovanejšie...

Štúdia Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) v januári 2021 priniesla dôkazy o „systematickom korupčnom a neetickom správaní na samotnom vrchole“ tohto riadiaceho orgánu najmä pri ochrane Ruska v otázkach dopingu. Dopustiť sa ho mal Besseberg, ktorý mal intenzívne lobovať v prospech ruských záujmov a len minimálne podporoval vyšetrovanie dopingových previnení, ktoré by krajine spôsobili hanbu.

Podľa analýzy IBU údajne jej bývalý prezident pravidelne navštevoval Rusko a absolvoval tam poľovačky či rybačky, pričom jeho ulovené trofeje z krajiny prepravovali zamestnanci IBU. Správa tiež cituje z policajných záznamov, podľa ktorých Besseberg pripustil, že počas pobytu v Moskve „prijal služby prostitútky“ na náklady „tretej strany“.

Elvira Öbergová Čítajte viac Je len tieňom biatlonovej hviezdy. Otec tuší, čo stojí za jej náhlym prepadom

Komisia, ktorá spomenutú analýzu vypracovala, tiež uviedla, že „Besseberg nemal dostatočné etické hodnoty a nemal reálny záujem chrániť biatlon pred podvádzaním“.

Vtedajšie vedenie IBU svojich predchodcov obvinilo, že opakovane prehliadali dôkazy o ruskom dopingu, či už šlo o užívanie zakázaných látok alebo zvyšovanie výkonnosti tzv. krvným dopingom.

Podľa svedectiev mal riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov zachytiť konverzáciu dvoch ruských biatlonových funkcionárov o sume 200 až 300-tisíc USD, ktorú mal dostať Besseberg a Rusi ho tým mali mať „v hrsti“.

Johannes Thingnes Bö. Čítajte viac Ty prekliaty bastard! Nórsky suverén vyvolal svojimi gestami rozruch

Súčasťou analýzy bola aj niekdajšia generálna sekretárka IBU Nicole Reschová, ktorá nežiadala o opakované testy Rusa Jevgenija Usťugova po ZOH 2014 v Soči, keď sa prevalil škandál o štátom riadenom a organizovanom dopingu v Rusku. Neurobila tak napriek tomu, že analýza krvi Usťugova preukázala abnormálne hodnoty.

Ruský biatlonista pokračoval v kariére a až v roku 2020 mu dokázali užitie zakázaných podporných prostriedkov. Reschová tiež mala ponúknuť „nezištnú“ pomoc pri odvolaní sa troch ruských športovcov proti trestom za doping, mala sa tiež pokúsiť ovplyvniť konanie antidopingovej komisie IBU voči inému ďalšiemu Ruska. Besseberg a Reschová tiež mali „kupovať hlasy“ delegátov na Kongrese IBU.

Svetové biatlonistky ako ich nepoznáte Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aita Gasparinová - Švajčiarsko.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #IBU #Anders Besseberg