Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počasie ohrozuje šampionát v biatlone. Šéf zväzu prezradil, koľko štartov čaká Kuzminovú

Už v stredu odštartujú majstrovstvá sveta v biatlone v Novom Meste na Morave aj s ôsmimi slovenskými reprezentantmi na čele s Anastasiou Kuzminovou.

06.02.2024 11:27
SR Osrblie šport biatlon ME ženy šprint 7,5 km BBX Foto:
Anastasia Kuzminová sa nedávno predstavila na majstrovstvách Európy v Osrblí.
debata

Trojnásobná olympijská víťazka absolvovala návrat do súťažného kolotoča počas domácich ME a vo Vysočina Aréne sa nakoniec rozhodla štartovať okrem dvoch štafiet (mix, ženy) aj v šprinte a podľa výsledku v ďalších individuálnych disciplínach.

Českým organizátorom však v uplynulých dňoch robí poriadne vrásky počasie, keďže podujatie ohrozujú dážď, vysoké teploty aj silný vietor.

Aj preto uvažovali, že by posunuli štart šampionátu, ktorý je na programe v stredu od 17.20 h miešanou štafetou. V pondelok síce silný vietor prekazil oba plánované tréningy, no organizátori sa spolu s Medzinárodnou biatlonovou úniou (IBU) po večernej porade nakoniec rozhodli neodložiť začiatok MS.

Charlie Guestová Čítajte viac Kritický otvorený list lyžiarky na FIS: Ženy sú menejcenné. Jej úsilie podporila aj Shiffrinová

K teplote nad 10 stupňov Celzia pribudol silný vietor, ktorý ohýbal konáre stromov. V utorok už teplota klesla na približne 5 stupňov, no do konca týždňa by mala opäť stúpnuť na dvojnásobok.

Na úvodné mix štafety nastúpi aj slovenská výprava a mala by v rovnakej zostave, ako tomu bolo v závere domácich ME v Osrblí. Tam bojovali Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Kuzminová a Mária Remeňová o veľmi dobré 6. miesto, no napokon klesli na desiate.

Najlepší výkon po svojom návrate predviedla práve Kuzminová, ktorá na svojom úseku potiahla tím z 11. až na 6. priečku. Predtým skončila 59. v šprinte a výrazný posun naznačila 39. miestom v stíhačke.

Tridsaťdeväťročná pretekárka po kontinentálnom šampionáte uviedla, že jej v príprave chýbalo viac súťažných porovnaní s konkurenciou a je otázne, na čo bude stačiť jej výkonnosť v porovnaní s najlepšími na MS.

Petra Vlhová Čítajte viac Ahojte, už mám po operácii... Vyčerpaná Vlhová sa prihovorila fanúšikom priamo z lôžka. Pozrite si video

Tie budú po dni voľna pokračovať šprintmi, v ktorých sa predstavia Kuzminová, sestry Mária a Zuzana Remeňové a Júlia Machyniaková, medzi mužmi okrem Sklenárika a Cesneka aj junior Matej Badáň. Účasť v nedeľňajších stíhačkách bude záležať na výsledkoch z rýchlostných pretekov.

V utorok a stredu sa konajú vytrvalostné súťaže, do ktorých by mali zasiahnuť sestry Remeňové a Machyniaková a ku Sklenárikovi a Cesnekovi sa pridá veterán Matej Kazár. Slovensko by malo postaviť v závere druhého týždňa obe štafety a tiež mix dvojíc. Šampionát vyvrcholí v nedeľu 18. februára pretekmi s hromadným štartom.

„Anastasia Kuzminová zatiaľ štartovala len na jedných významných pretekoch po návrate, takže je veľmi ťažké hovoriť o konkrétnych cieľoch na MS. Dohoda je taká, že nastúpi na štafety žien i mix a šprint. Ak sa v ňom prebojuje, tak aj v ďalších pretekoch. Do Nové Mesta ideme v takej sezóne, akú máme, so skromnými cieľmi s aspoň jedným umiestnením do 40. miesta a v ženskej štafete do 15. priečky. Prípadne aj v mixe. V mužskej štafete je veľký generačný rozdiel a ťažko hovoriť o nejakých výkonnostných cieľoch,“ povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Peter Vozár.

Sofia Goggiová Čítajte viac Sezóna hrôzy pokračuje. Olympijská šampiónka má dolámanú nohu

Medzi najväčších favoritov na cenné kovy patria opäť nórski biatlonisti. Hlavne medzi mužmi, kde vedú poradia Svetového pohára vo všetkých kategóriách vrátane štafiet. V celkovej klasifikácii držia dokonca prvých šesť miest.

Lídrom je Johannes Thingnes Bö, ktorý má náskok 92 bodov pred Johannesom Dalem-Skjevdalom, tretí je jeho brat Tarjei Bö a za nimi nasledujúc krajania Vetle Sjaastad Christiansen, Endre Strömsheim a Sturla Holm Lägreid. Okrem nich dokázali v tejto sezóne SP vyhrať iba Nemci Benedikt Doll, Roman Rees a Philipp Nawrath a raz Švéd Sebastian Samuelsson.

V štafetách vo sveťáku nezdolal nórskych mužov nik už jedenásť pretekov, na vlaňajších MS vyhrali Francúzi, ale im sa v prebiehajúcej sezóne vôbec nedarí.

336711 109073919199446 1321532646 o Čítajte viac Môže iba hovoriť. Pre ochrnutého českého komentátora spustili zbierku, za pár dní vyzbierali milióny

Medzi ženami je prehľad favoritiek pestrejší a celkovej líderke SP Ingrid Landmarkovej Tandrevoldovej z Nórska by mali konkurovať najmä trojica Francúzok Justine Braisazová-Bouchetová, ktorá za ňou zaostáva len o 30 bodov, Julie Simonová a Lou Jeanmonnotová.

Tretia v celkovom poradí je Talianka Lisa Vittozziová a dobrú formu si vedia načasovať aj Švédka Elvira Öbergová, Švajčiarka Lena Häckiová-Grossová, ktorá vedie klasifikáciu vytrvalostných pretekov, či Nemky Franziska Preussová a Vanessa Voigtová. V štafetách je poradie na čele SP nezvyčajne vyrovnané, Nórky vedú o jediný bod pred Francúzkami i Švédkami.

Program MS v Novom Meste na Morave:
streda 7. februára 17.20: mix štafeta
piatok 9. februára 17.20: šprint žien na 7,5 km
sobota 10. februára 17.05: šprint mužov na 10 km
nedeľa 11. februára 14.30: stíhacie preteky žien na 10 km, 17.05 stíhacie preteky mužov na 12,5 km
utorok 13. februára 17.10: vytrvalostné preteky žien na 15 km
streda 14. februára 17.20: vytrvalostné preteky mužov na 20 km
štvrtok 15. februára 18.00: mix dvojíc
sobota 17. februára 13.45: štafety žien na 4×6 km, 16.30 štafety mužov na 4×7,5 km
nedeľa 18. februára 14.15: preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km, 16.30 preteky s hromadným štartom mužov na 15 km

Biatlonové krásky vo Svetovom pohári 2023/2024 Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Nová sezóna Svetového pohára biatlonistiek je v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #MS v biatlone 2024