Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská ambasáda prekročila hranice, zaútočila na hviezdnu Serenu s Bilesovou. Príspevok rýchlo zmazala

Pred niekoľkými dňami Športový súd v Lausanne diskvalifikoval krasokorčuliarku Kamilu Valijevovú za doping. Ruska tak prišla o tituly olympijskej víťazky a majsterky Európy. Jedno z ruských veľvyslanectiev situáciu posmešne komentovalo na sociálnych sieťach, ale príspevok bol rýchlo zmazaný.

03.02.2024 10:29
686184634 Foto:
Kamila Valijevová a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (71)

Ruska prišla aj o výsledky a medaily získané od decembra 2021. A to všetko kvôli použitiu zakázaných prostriedkov.

V jej tele bol zistený trimetazidín, liek používaný pri liečbe ischemickej choroby srdca, ale aj pri zvyšovaní tolerancie záťaže a zrýchlení metabolizmu. Od roku 2013 je na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu vzbudilo v Rusku veľkú nevôľu. Objavili sa hlasy o spolitizovaní celej kauzy a sprisahaniu západného sveta na úkor ruského športu.

Kamila Valijevová Čítajte viac Sprisahanie západu! Sú to svine bez mozgu a špinavci. Rusi zúria, prísny trest pre ich hviezdu považujú za neľudský

K situácii sa vyjadrilo aj ruské veľvyslanectvo v Juhoafrickej republike. Ambasáda zverejnila na sociálnych sieťach posmešný komentár, ktorý bol však rýchlo vymazaný.

Príspevok naznačoval spojenie amerických športovkýň s nepovolenými látkami. Na obrázku je v hornej časti zobrazená Valijevová a nápis „doping“.

Pod tým je priložená fotografia s americkou gymnastkou Simone Bilesovou a tenistkou Serenou Williamsovou. Pod Američankami je komentár „cereals“, čo znamená raňajkové cereálie.

Zmazaný príspevok ruskej ambasády. Foto: FB
z30658581IH Wpis-rosyjskiej-ambasady-w-RPA Zmazaný príspevok ruskej ambasády.

Ruskí diplomati naznačili, že mohutne stavané atlétky si mohli pomáhať aj nepovolenými prostriedkami. „Nenechajte sa pomýliť,“ písalo sa v statuse, ktorý bol po kritike v krátkom čase vymazaný.

Rusi po verdikte vyjadrili nedôveru celému arbitrážnemu súdu. „Už dlho sa nedá spoliehať na jeho objektivitu a nestrannosť,“ píše sa v stanovisku Ruského olympijského výboru.

„Je to spolitizované rozhodnutie. Ruskému športu tým vyhlásili vojnu a vidíme, že nemajú žiadne zábrany, vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Kamila Valijevová počas ZOH v Pekingu. Čítajte viac Pravda vyšla najavo, Ruska podvádzala. Arbitrážny súd rozhodol o dopingu, Valijevová s dištancom

K prípadu sa vyjadrila aj jedna z najslávnejších ruských krasokorčuliarskych tréneriek Taťjana Tarasovová.

„Je to neľudské rozhodnutie zo strany CAS. Svoju nenávisť k našej zemi preniesli na mladé dievča. Nie sú to profesionáli.

Nemajú žiadnu gramotnosť. Sú to svine bez mozgu a špinaví tvorovia,“ vravela v rozhovore pre sport24.

Ana Markovičová kritizuje ruských športovcov Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Chorvátska futbalová reprezentantka Ana...
71 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #krasokorčuľovanie #Serena Williams #Simone Bilesová #Kamila Valijevová