Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doplatili Vlhová či Shiffrinová na nabitý program a ťažkú trať? Môžu si za to samé, tvrdí nemecký šampión

S nepríjemnými pádmi, ktoré v niektorých prípadoch znamenali veľké bolesti a koniec sezóny, sa na začiatku roka akoby roztrhlo vrece.

03.02.2024 05:41
835134209 Foto: ,
Valerie Grenierová je jednou z lyžiarok, ktoré túto sezónu utrpeli bolestivý pád.
debata (7)

Medzi elitných lyžiarov, ktorí počas aktuálneho ročníka Svetového pohára utrpeli škaredé pády, patria aj Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová, Aleksander Aamodt Kilde či Corinne Suterová.

Pretekári sa sťažujú na nahustený program a čoraz náročnejšie podmienky na trati. Nečudo, že na organizátorov či vedenie FIS zaznieva čoraz hlasnejšia kritika.

„Hororová zima“, ako sa jej v poslednom čase hovorí, zatiaľ udrela najsilnejšie v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo.

corin Čítajte viac Nespadla, no z jej bolestivého kriku mrazilo. Trať v Cortine ukončila sezónu aj olympijskej šampiónke

Mikaela Shiffrinová, Valerie Grenierová či Corinne Suterová, všetko skvelé pretekárky, ktoré trať nezvládli. Vrtuľník bol v permanencii aj pri škaredom páde Isabelly Wrightovej.

Nie všetci však zdieľajú názor, že všetkému je na vine iba riskantne navrhnutá trať či veľký počet podujatí.

Nemecká lyžiarska ikona a dvojnásobný olympijský víťaz z roku 1994 Markus Wasmeier kritizuje samotných športovcov. Spochybnil tvrdenia, že trať je nebezpečná alebo podmienky náročné.

vrtuľník cortina Čítajte viac Brutálna Cortina vyradila ďalšiu špičkovú pretekárku. Po Shiffrinovej a Suterovej prišiel vrtuľník aj po elitnú Kanaďanku

„Za mojich čias to bol štandard,“ povedal pre Sport1 nemecký olympijský hrdina z roku 1994, na ktorého neurobili dojem početné pády a odstúpenia v tejto sezóne.

Wasmeier má obzvlášť priamy názor na jeden pád za druhým počas rýchlostných disciplín v Cortine d'Ampezzo.

„Keď sa pozriem na jazdy z Cortiny, všetko to boli extrémne lyžiarske a pretekárske chyby. To ma trochu prekvapilo.“

Možno boli dámy na tejto trati trochu ohromené, pretože všetko bolo vlastne perfektné – zjazdovka bola skvelá, trať tiež, viditeľnosť bola v poriadku.

To sú chyby, ktoré by sa ľuďom ako Mikaela Shiffrinová nemali stávať," nechal sa počuť 60-ročný slávny pretekár.

K mnohým bolestivým pádom došlo na rovnakom mieste. Krátko po skoku lyžiarky stratili kontrolu v zákrute a narazili do ochranných sietí, ako to bolo v prípade Shiffrinovej a Suterovej.

wright Čítajte viac Americký horor v Cortine pokračuje. Včera navštívila zranenú Shiffrinovú, dnes mala brutálny pád a skončila v nemocnici

Wasmeier si napriek tomu myslí, že je prehnané obviňovať svetovú federáciu FIS, ktorá zapĺňa kalendár čoraz väčším počtom pretekov a tým kladie na športovcov príliš vysoké nároky.

„Každý športovec preteká na týchto podujatiach dobrovoľne a môže sa rozhodnúť, či chce súťažiť alebo nie, bez tlaku federácie. Každý si uvedomuje riziko, tak to bolo už za mojich čias.“

Zjazd plný pádov a zranení v v Cortine d'Ampezzo Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Zjazd Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Mikaela Shiffrinová #Corinne Suterová #Cortina d´Ampezzo #Vlhová Petra #Valerie Grenier #Markus Wasmeier